Hoewel de Chinese economie aanvankelijk snel herstelde van de Covid-19 pandemie, heeft de tweede grootste economie van de wereld het nu moeilijk. De economie van het land stagneerde deze maand door een nieuwe Covid-19 golf en de aanhoudende scheepvaartcrisis.
Een officiële enquête naar de bedrijvigheid in de verwerkende industrie daalde van 50,4 in juli tot 50,1 in augustus. Dat was net boven de 50-puntengrens die een groei aantoont in plaats van een krimp. Toch was dit nog steeds het traagste groeitempo sinds het begin van de pandemie.
De dienstensector, die nu een groter deel van ’s werelds op één na grootste economie uitmaakt, deed het nog slechter. De Purchasing Managers’ Index daalde fors van 53,3 in juli tot 47,5 in augustus. Dit is de eerste krimp sinds februari 2020.
De Chinese economie heeft de pandemie aanvankelijk veel beter doorstaan dan veel van zijn collega’s. Vorig jaar was het één van de enige economieën in de wereld die een groei kon laten optekenen. De gevolgen van de deltavariant en de “zero-Covid” aanpak hebben de afgelopen weken echter voor chaos gezorgd.
De ergste uitbraak van Covid-19 in het land in een jaar tijd heeft de autoriteiten ertoe aangezet om drastische maatregelen te nemen om nieuwe besmettingen een halt toe te roepen. De agressieve en compromisloze strategie lijkt de deltavariant in bedwang te houden maar wel ten koste van de economische activiteit.
De aanhoudende problemen met de mondiale supply chain hebben de zaken nog verergerd. De wereldhandel is al maandenlang een puinhoop nu de productie weer aantrekt en de consumentenvraag explodeert. De supply chains raakten nog extra verstoord door containertekorten en door het Covid-19 virus veroorzaakte fabriekssluitingen.
Een terminal in de haven van Ningbo-Zhoushan, ten zuiden van Shanghai, werd wekenlang gesloten nadat een arbeider positief had getest op Covid-19. Dit kwam bovenop de achterstand die reeds ontstaan was na een eerdere sluiting in Zuid-China, waar zich enkele van de drukste containerhavens ter wereld bevinden.
China heeft echter niet alleen te maken met uitbraken van Covid-19 en problemen met de scheepvaart. Peking is ook gestart met een grootschalige campagne tegen private bedrijven. Technologie, privé-onderwijs en andere sectoren zijn allemaal in het tumult verwikkeld.
Julian Evans-Pritchard, China econoom bij Capital Economics, stelt:
Het lijkt erop dat de Chinese economie terug met beide voeten op grond staat.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.