De dagen dat bitcoin, ether en andere cryptocurrencies beschouwd konden worden als een nichehoekje van de financiële markten zijn voorbij. Sommige regelgevende instanties denken nu dat de cryptomarkt zo groot is geworden, dat deze een wereldwijde financiële crash kan veroorzaken.
In een nieuw rapport maakt de de Financial Stability Board, een internationaal orgaan dat toezichthouders uit 24 landen en rechtsgebieden samenbrengt, zich zorgen over de cryptomarkt. Volgens de instelling zou de snel evoluerende cryptomarkt snel een punt kunnen bereiken waarop het een bedreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit wordt vanwege de omvang, structurele kwetsbaarheden en de groeiende banden met het traditionele financiële systeem.
In 2021 is de markt voor crypto-activa op een bepaald moment meer dan verdrievoudigd tot $2,6 biljoen. Dit is in relatieve termen gezien, nog steeds klein. Ter vergelijking: de wereldwijde aandelenmarkten werden laatst gewaardeerd op meer dan $120 biljoen.
Waarom slaat de FSB dan alarm? Volgens de groep kunnen grote schommelingen op de cryptomarkt een reeks onverwachte gebeurtenissen teweeg brengen. Er zijn immers steeds meer grote spelers bij de cryptomarkt betrokken.
De groep trekt zelfs de vergelijking met de huizenmarkt, die de financiële crisis van 2008 heeft helpen ontketenen. Zoals in het geval van de subprime hypotheekcrisis in de Verenigde Staten, betekent een kleine blootstelling niet noodzakelijk een klein risico. Deze stelling is volgens de FSB vooral juist bij een gebrek aan transparantie en onvoldoende regelgeving.
FSB stelt:
De risico’s voor de financiële stabiliteit kunnen snel escaleren.
Na een trage start zouden overheden nu agressiever kunnen worden in hun strijd tegen crypto’s. Yahoo! News meldde dat de Amerikaanse president Joe Biden volgende week een uitvoerend besluit zou kunnen uitvaardigen. Dit besluit zou agentschappen opdragen om de cryptomarkt te bestuderen en een overheidsbrede strategie te ontwikkelen om digitale valuta te reguleren.
Eerder deze maand heeft het Congres een hoorzitting gehouden over stablecoins. Dit zijn digitale activa waarvan de waarde is gekoppeld aan andere valuta zoals de Amerikaanse dollar of de euro.
UBS denkt echter niet dat beleggers op korte termijn duidelijke richtlijnen van de overheid moet verwachten. Het kan volgens de Zwitserse bank nog een ruime tijd duren voordat de overheid echt in actie schiet in hun strijd tegen crypto’s.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.