De problemen op de cryptomarkt die worden veroorzaakt door het faillissement van Sam Bankman-Fried’s FTX hebben tot nu toe geen impact op de aandelenmarkten. Gezien de miljarden dollars die er mee gemoeid zijn, waren er terecht zorgen over een mogelijke ‘spillover’.
Je zou denken dat de miljarden dollars die verloren zijn gegaan bij het faillissement van FTX niet alleen een impact zouden hebben op de cryptomarkt, maar ook op de aandelenmarkten. Volgens Laith Khalaf, analist bij AJ Bell, is er voorlopig geen sprake van een ‘spillover’ en blijven traditionele financiële systemen gespaard.
Crypto has a lot of money but it’s kind of built up as a separate ecosystem.
De vraag is echter of het gevaar geweken is of dat er mogelijks in de nabije toekomst toch een schokgolf volgt die traditionele beleggers en investeerders treft. Volgens de advocaten van FTX zijn er miljoenen schuldeisers waarvan de top 50 een bedrag eist van 3,1 miljard dollar. Khalaf ziet momenteel geen signalen die aantonen dat er gevaar om de hoek schuilt.
If we had a more system-wide issue you could start see it affecting other assets, but I don’t really see that.
Khalaf waagt zich ook niet aan voorspellingen inzake crypto gezien het een onvoorspelbare markt is. Volgens hem kan bitcoin volgend jaar dalen naar 5.000 dollar maar evengoed herstellen naar 50.000 dollar. Hij benadrukt dat de cryptomarkt sterk wordt beinvloed door sentiment en particuliere beleggers die zeer speculatief te werk gaan.
Hij verwacht in ieder geval niet dat crypto en digitale valuta in de nabije toekomst ‘mainstream’ zal worden in tradiotionele financiële systemen gezien de volatiele aard van digitale munten. Er heerst momenteel nog te veel onzekerheid omtrent crypto omwille van de grote prijsschommelingen.
Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC
Foto: Marco Verch Pro – Flickr – CC BY 4.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.