Nederland - 7 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Crypto is weer hot, maar blijf toch voorzichtig

De koersen van cryptomunten als bitcoin zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Mogelijk staan we weer voor een periode van gekte waarbij de koersen verder exploderen.

In het verleden was het zo dat de bitcoin koers een soort van cyclus kent. De koersen beginnen eerst op te lopen, waardoor er enthousiasme ontstaat. Nieuwe beleggers komen naar de markt en er komt een periode van euforie, waarbij nieuwe topkoersen worden neergezet. Daarna keert de koers weer om en enkele maanden later breekt een crypto winter aan. Dat is een periode van sterk dalende koersen, waarbij grote partijen overkop gaan.

Het jaar 2022 was een typevoorbeeld van een dergelijke crypto winter. De bitcoin koers daalde van een top rond 67.000 dollar naar pakweg 15.000 dollar. De UST stablecoin van Terra crashte, hefboomfondsen gingen overkop, lending partijen moesten de deuren sluiten en de crypto exchange FTX bleek het geld van klanten vergokt te hebben.

Eind 2022 maakte bitcoin een bodem rond de 15.000 dollar en daarna begon de koers te herstellen. Eerst nog voorzichtig en met veel ongeloof onder de beleggers, die dachten dat de daling zich nog zou verder zetten. Maar na een lange periode gekwakkel tussen pakweg 25.000 en 30.000 dollar, ging de koers vanaf september weer de hoogte in. Ondertussen bengelen we al weer rond de 44.000 dollar en lijkt er opnieuw enthousiasme te ontstaan. Als de cyclus uit het verleden zich dus herhaalt, kan er weldra weer euforie komen.

Een mogelijke verklaring voor deze cyclus vinden we terug in de bitcoin halving. Om de vier jaren wordt de beloning die mijners ontvangen namelijk gehalveerd. Ze krijgen dan de helft minder bitcoin wanneer ze een block vinden. Op deze manier komen er dagelijks de helft minder bitcoins naar de markt. Bij een gelijkblijvende vraag zorgt deze aanbodschok dan ook voor hogere koersen. Een nieuwe halving wordt verwacht eind april 2024 en in het verleden begonnen de koersen ook steeds te stijgen enkele maanden voor het halving event.

Denk aan de gevaren

In een periode waarin iedereen euforisch is, laten mensen zich makkelijk mee op sleeptouw nemen door de markt. Sommige mensen maken nog een ritje opwaarts mee, maar andere mensen zullen pas instappen nabij topkoersen. En dan komt die nare volatiliteit weer naar boven. De waarde van cryptocurrencies verandert erg snel. De markten overdrijven eerst naar de bovenkant, maar overdrijven iets later misschien wel weer naar de onderkant. Wie dan op de top gekocht heeft kijkt aan tegen verliezen van 80% of meer.  Daarom blijf je als belegger best voorzichtig en duw je niet al jouw geld in de markt wanneer de bitcoin koers verder begint te stijgen.

Een bijkomend risico vinden we op het regelgevend vlak. Overheden proberen regels te maken voor cryptocurrencies en het is onduidelijk wat er allemaal gaat gebeuren. Geregeld steken er geruchten de kop op dat Europa proof-of-work wil verbieden en dat bitcoin mining dus niet meer mogelijk zal zijn in Europa. In de VS lijkt bitcoin dan weer wel aanvaard te worden door de regulator SEC, maar liggen alle andere muntjes onder vuur. Dat zijn de zogenaamde altcoins, waarvan de SEC vindt dat het verboden effecten zijn of ongeregistreerde securities. Er zijn dus wel wat onzekerheden die voor negatieve verrassingen kunnen zorgen.

Let ook zeker op met welk crypto platform je in zee gaat. In Nederland is bitcoin kopen met iDEAL mogelijk bij verschillende aanbieders. Deze partijen zijn ook geregistreerd bij de DNB en zullen in een latere fase onder het toezicht van de AFM vallen. Kies dus liever voor een lokaal en betrouwbaarplatform. Bij internationale crypto exchanges is het soms onduidelijk of ze wel goed gereguleerd zijn. En als er iets misgaat, is het meestal niet zo makkelijk om geholpen te worden bij deze buitenlandse bedrijven.

Wanneer je naar andere cryptomunten kijkt buiten bitcoin, dan zal je vaak marktmanipulaties zien. Gewiekste handelaars laten de prijs van een cryptomunt kunstmatig stijgen door een hype te creëren onder hun volgers. Ze verkopen dan snel zelf als de koersen gestegen zijn, waardoor onervaren mensen geld verliezen. Deze altcoins zijn bovendien ook kwetsbaar voor veiligheidsproblemen op hun blockchain, waardoor mogelijk fondsen kunnen gestolen worden.

Dus, voordat je in cryptocurrency investeert, is het slim om goed onderzoek te doen en te begrijpen wat de risico’s zijn. Investeer alleen geld dat je eventueel kunt missen, gebruik veilige websites om te handelen en zorg dat je op de hoogte blijft van de regels en technologieën.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.