SoftBank, het Japanse conglomeraat van Masayoshi Son, is ongemeen hard geraakt door het strenge optreden van de Chinese overheid ten opzichte van private bedrijven. De tech-crackdown heeft een aantal van de belangrijkste investeringen van het Japanse bedrijf hard getroffen.
SoftBank boekte een verlies van $3,5 miljard over het kwartaal van juli tot september. Son verklaarde dat de intrinsieke waarde van het bedrijf, wat volgens hem een betere indicatie is van de prestaties, daalde met $54,3 miljard tot $187 miljard.
Ondanks de tegenvallende kwartaalcijfers bleef de Japanse miljardair optimistisch over de toekomst. Hij verklaarde dat SoftBank over genoeg gouden eieren beschikt, verwijzend naar een hele reeks bedrijven uit de investeringsportefeuille die van plan zijn om naar de beurs te trekken.
Eén van deze bedrijven is het Indiase fintechbedrijf Paytm. Paytm kondigde op maandag de grootste beursgang ooit in India aan. Naar verwachting zal de handel in het aandeel volgende week van start gaan.
Son had maar 1 woord nodig om de tegenvallende kwartaalcijfers te verklaren: Alibaba.
Alibaba was lang het kroonjuweel van de investeringsportefeuille van SoftBank. De Japanse ondernemer investeerde meer dan 20 jaar geleden $20 miljoen in Alibaba. Bij de beursgang van Alibaba in 2014 was deze investering gegroeid tot $60 miljard.
De crackdown van de Chinese overheid heeft het afgelopen jaar echter zwaar gewogen op Alibaba en andere Chinese bedrijven. Alibaba kreeg een recordboete van $2,8 miljard opgelegd nadat de autoriteiten het bedrijf ervan beschuldigden zich als een monopolie te gedragen. De beursgang van Ant Group, de financiële dochter van Alibaba, werd hiernaast op het laatste moment tegengehouden.
Alibaba heeft het afgelopen jaar ruwweg $400 miljard aan marktwaarde verloren terwijl het door een reeks nieuwe regels uit Peking navigeert. In de periode van juli tot september daalde het aandeel met 35%.
Naast Alibaba speelde ook Didi een belangrijke rol in het forse verlies van SoftBank. De beursgang van Didi was aanvankelijk een succes maar crashte nadat Peking een onderzoek naar het bedrijf had ingesteld naar de praktijken met betrekking tot gegevensbescherming van de klanten. De koers van Didi daalde in het derde kwartaal met 45%.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.