Azie - 5 augustus 2019 - Azië
door MARNIX VRIEZE

China slaat terug en devalueert munt

Zo. De toon van de week, is weer gezet. En deze keer door China. De Chinese overheid heeft maatregelen genomen, nu het handelsconflict met de Twitterkoning een nieuwe ronde is ingegaan.

De centrale bank heeft de waarde van de lokale munt laten zakken tot het laagste peil sinds 2008, toen de financiële crisis zijn intrede maakte.

Hoewel het voor Europese beleggers wellicht wat vreemd klinkt dat de bank de waarde van de munt zo snel kan laten zakken, heeft het alles te maken met het volgende principe:

De Chinese centrale bank heeft een referentiekoers. Die koers wordt bepaald en daarna mogen beleggers binnen een bandbreedte van 2%, de munt laten schommelen.

De referentiekoers is nu naar beneden gtrokken tot 6,9225 rmb per dollar. De ‘vrije marktwerking’ deed vervolgens de rest: beleggers hebben vanochtend de munt laten zakken tot 7 renminbi per dollar.

China slaat terug

Met de waardedaling van de munt, slaat China terug nadat Trump vorige week met flink veel bombarie nieuwe importheffingen introduceerde. Door de lagere waarde van de renminbi ten opzichte van de dollar, worden importheffingen weer wat teniet gedaan.

Naast de devaluatie heeft de Chinese overheid, staatsbedrijven ook medegedeeld om geen Amerikaanse
landbouwproducten meer te kopen.

Of dat veel effect heeft moet nog blijken: de import van sojabonen (een van de belangrijkste landbouwproducten) is al flink gezakt.

De daling van de munt wordt gezien als een verdere escalatie van de handelsoorlog. En dus dalen de beurskoersen weer flink.

Toch verwachten wij zelf niet, dat China het valutaprobleem uit de hand zal laten lopen. Daarvoor zijn 2 redenen:

#1: China heeft al vaker problemen gehad met de valuta. In 2015 en 2016 waren er stevige kapitaaluitstromen wat zorgde voor een onstabiele munt, waarbij de overheid flink moest grijpen in het potje met buitenlandse valutareserves, om te zorgen voor stabiliteit.

#2: Bovendien is China nu midden in een fase, om de obligatiemarkten in het land te openen voor buitenlandse investeerders. Het uiteindelijke doel van deze stap is om de economische activiteit in China te ondersteunen. Bovendien is China nu midden in een fase, om de obligatiemarkten in het land te openen voor buitenlandse investeerders. Het uiteindelijke doel van deze stap is om de economische activiteit in China te ondersteunen.

China moet dus goed schipperen tussen voldoende verlaging om de effecten van de handelsoorlog te dempen, zonder dat dit leidt tot instabiliteit die de langetermijndoelen van het land ondermijnt.

De PBoC heeft daarin een sterk wapen: in de komende 12 maanden wordt verwacht dat de Fed de rente zal laten dalen met 1%. Voor China wordt nu verwacht dat de rente gelijk zal blijven. Iets wat kan zorgen voor steun bij de munt.

Wat je als belegger niet mag vergeten

Hierbij komen we aan op een visie die we al een aantal keren hebben uitgedragen: China is op dit moment nog voor 40% afhankelijk van export. En dat zint de Chinese overheid niets.

Het land is dus hard op weg om van een exportland over te stappen naar een consumptieland. Iets waarvan wij verwachten dat het daar in zal slagen, waardoor wij van deze dip gebruik zullen maken om te kijken naar bedrijven die weinig nadeel ondervinden van een handelsoorlog terwijl ze wel profiteren van de nieuwe middenklasse in het land.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.