De Britse premier Boris Johnson zei op donderdag dat er een sterke mogelijkheid was dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er niet in zullen slagen om een handelsakkoord te sluiten. Johnson benadrukte wel dat hij er alles aan ging doen om een tumultueuze scheiding binnen 3 weken te voorkomen.
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk liggen nog steeds met elkaar in de clinch over onder andere visserijrechten, economische fair play en de manier waarop geschillen zullen opgelost worden. Ondanks de maandenlange onderhandelingen wordt de kans steeds groter dat er uiteindelijk geen akkoord bereikt zal worden.
De twee partijen hebben op zondag een absolute deadline vastgesteld om een akkoord te vinden zodat chaos vermeden wordt.
Volgens Johnson is een deal overigens niet echt noodzakelijk. Hij gebruikt graag Australië als voorbeeld om dit te illustreren. Australië heeft, in tegenstelling tot Canada, geen alomvattende handelsovereenkomst met de EU waardoor de handel van dit land grotendeels aan tarieven onderworpen is. De handel tussen Australië en de EU bedraagt wel maar slechts een fractie van de handelsbetrekkingen die het Verenigde Koninkrijk met de EU heeft.
Boris Johnson stelt:
Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen zich klaarmaakt voor de Australische optie.
Hoewel Johnson zei dat het publiek en de bedrijven zich moesten klaar maken voor een no-deal, sloot hij de deur toch nog niet volledig. De onderhandelaars zullen blijven werken aan een akkoord en een extra effort doen zolang er nog hoop is.
Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU in januari dit jaar verlaten en bevinden zich sindsdien in een overgangsperiode. Hierbij zijn de regels voor handel, reizen en het bedrijfsleven ongewijzigd gebleven. Deze periode eindigt echter op 31 december, dus binnen 3 weken.
Als er tegen die tijd nog geen overeenkomst is om $1 biljoen per jaar aan handel te beschermen tegen tarieven en quota’s, zullen bedrijven aan beide zijden hieronder lijden.
De mogelijke chaos wordt reeds duidelijk door de kilometerslange rijen van vrachtwagens die op weg zijn naar de Engelse haven van Dover. Bedrijven willen nog snel een voorraad aanslaan om de onrust te voorkomen die kan ontstaan bij een no-deal scenario.
Bron: Reuters
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.