Zijn recente trendwijzigingen op de beurs duurzaam?

Sinds het gunstige vaccinnieuws hebben de beurzen het goed gedaan en de ruim gevolgde Dow Jones-index rondde zelfs de kaap van de 30.000 punten. Opvallend was wel dat sommige beleggers het over een andere boeg gooiden en kozen voor achtergebleven sectoren en regio’s. Was het een eendagsvlieg of zal deze trend zich doorzetten?

Opvallende trendommekeer
In de beursrally volgend op het vaccinnieuws werden opvallend genoeg een aantal trends, dat de markten het voorbije jaar in hun greep had, doorbroken. Ten eerste deden de Europese beurzen het beter dan de Amerikaanse en Aziatische markten en dat was lang geleden. In de grafiek hieronder is dat goed te zien.

Ten tweede presteerden de lelijke eendjes, banken en energie uitstekend terwijl technologie, de absolute ster sinds de coronacrisis toesloeg, achterbleef.  Sommige bankaandelen veerden zelfs op enkele weken met meer dan 50% op. En aangezien op de Europese beurzen banken en energie een zwaarder gewicht hebben, is de outperformance al ten dele te verklaren. Ten derde deden small caps het beter dan de large caps. Kijk maar eens naar de Amerikaanse small cap- index, de Russell 2000. Deze ging op nauwelijks een maand tijd zo’n 30% hoger.  En ten vierde liet value voor het eerst sinds lang het segment groei achter zich. De onderwaardering van value ten opzichte van groeiwaarden was eind oktober, vlak voor de ommezwaai, trouwens nog nooit zo groot geweest.

Duurzaam en definitief?
Sommige grote fondsbeheerders stellen onomwonden dat de tijd is aangebroken om de positionering van de portefeuille met het einde van de pandemie in zicht drastisch aan te passen. Lombard Odier bijvoorbeeld stelt dat men in 2021 moet profiteren van de heropleving van de economie via een gebalanceerde blootstelling tussen cyclische en groeiwaarden: ‘vandaag is er nauwelijks neerwaarts risico voor value-aandelen en stellen we een inhaalbeweging voor de sectoren industrie, bouw, materialen, financials en energie in het vooruitzicht. Deze marktsegmenten doen het meestal goed bij het begin van een economisch herstel. Maar de Zwitserse fondsbeheerder blijft wel inzetten op kwaliteitsvolle namen in de gezondheidszorg en technologie omdat hun fundamenten hoe dan ook sterk blijven.

Er is echter geen eensgezindheid. JP Morgan Asset Management van zijn kant geeft dan weer volop koopadviezen voor afgestrafte waarden in de reissector zoals vliegtuigmaatschappijen, hotels en andere reisgerelateerde bedrijven. Fidelity schuift dan weer Europa naar voor omdat er veel value noteert en het continent zwaar door het coronavirus is getroffen. Het is trouwens jaren geleden dat Fidelity zo positief was over het Oude Continent. Franklin Templeton vindt dan weer dat er geen reden is om het geweer van schouder te veranderen en blijft volop Aziatische aandelen overwegen.

Eén zwaluw maakt natuurlijk de lente niet: het is niet omdat een aantal trends omkeerde dat plots de wereld is veranderd is. Men kan er echter niet naast kijken dat het gunstige vaccinnieuws goed voor de bredere markt en een hele resem achterblijvers is geweest. Eén ding is nu zeker: sector- en regiorotatie staat bij veel beleggers plots bovenaan de agenda .

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.