Welke sectoren/bedrijven bleven beter overeind?

De voorbije weken hebben de beurzen wereldwijd een oplawaai gekregen en door de enorme onzekerheid werd alles in de verkoop gezet. Toch deden sommige sectoren en bedrijven het beter dan andere.

Technologie is defensief
Sinds begin dit jaar (donkerblauw) deden verschillende sectoren het relatief beter dan andere. In orde van outperformance zien we gezondheidszorg, technologie, courante verbruiksgoederen, nutsbedrijven en duurzame consumptiegoederen, vooral defensief getinte sectoren dus. Energie, de financiële sector, grondstoffen (Materials), industriewaarden en vastgoed deden het minder goed.

Dat gezondheidszorg de topper is, mag in de huidige omstandigheden, niet verbazen maar pas op niet alle bedrijven uit dit segment mogen op dezelfde hoop worden gegooid. Er is een duidelijk verschil tussen de pure farmabedrijven en de makers van medische toepassingen (med tech in het jargon). Deze laatste doen het slecht omdat vandaag in ziekenhuizen alles rond Covid-19 draait en zowat alle andere ingrepen zijn uitgesteld. Bijvoorbeeld een producent van knieprothesen heeft het vandaag niet onder de markt.

Opvallend is de aanwezigheid van technologie, die trouwens ook over een periode van 3 jaar beter deed dan de markt. Technologie combineert groei met defensieve karakteristieken en wordt hiervoor beloond. Voor de fondsbeheerder Columbia Threadneedle wordt het gebruik van technologie en een doorgedreven digitalisering essentieel voor ondernemingen om de huidige economische terugval doorkomen. ‘Bedrijven die de beschikbare technologie goed zullen gebruiken, die zullen als winnaars uit deze crisis komen en deze die dat niet doen als verliezers.’ Dat consumptiegoederen, zowel duurzame als niet duurzame, ook in het lijstje staan mag niet verbazen want mensen blijven geld spenderen zowel voor voeding als andere goederen zelfs al zijn veel winkels gesloten. Onlinespelers doen het uitstekend zoals het Duitse HelloFresh, dat ingrediënten voor maaltijden aan huis levert, doet het uitstekend.

Een interessante vaststelling is dat de relatieve verliezers zowel over een periode van 3 maanden als 3 jaar relatief gezien slecht presteren. De huidige crisis heeft niet zoveel veranderd behalve dan dat de relatieve underperformance op korte termijn groter was. Niet toevallig zijn het sectoren die overladen zijn schulden en afhankelijker zijn van de conjunctuur. Energie bijvoorbeeld heeft het niet onder de markt nu de olieprijs zo’n oplawaai heeft gekregen. Daarnaast wordt er gevreesd dat de financiële sector in de frontlinie zal staan, eens het aantal faillissementen zal toenemen. Daarenboven ziet het ernaar uit dat de rente langer lager zal staan dan eerst aangenomen. Grondstoffen en industriewaarden hebben het dan weer moeilijk omdat de vraag is geïmplodeerd terwijl gemiddeld gezien de schulden vrij hoog liggen.

Solide bedrijven
Zoals konden worden verwacht deden vooral financieel sterke bedrijven het relatief beter. Bedrijven met sterke balansen en veel cash, een solide recurrente cashflow en winstontwikkeling en een hoge return on equity. Opvallend is ook dat grote bedrijven beter presteren dan small caps omdat ze beter tegen een stootje kunnen en minder volatiel zijn. En groeibedrijven, weliswaar met defensieve karakteristieken, beperkten beter de verliezen dan zogenaamde waarde- of value-aandelen.

Er heeft zich een vlucht naar kwaliteit voorgedaan en voor de legendarische belegger Jim Rogers mag dat niet verbazen. ‘In berenmarkten vallen vooral ondernemingen met lage schulden in de smaak omdat beleggers zich nu eenmaal geen zorgen hoeven te maken dat ze over de kop gaan.’ Dus veel schulden of werken met een hoge schuldhefboom is uit ten boze. Er wordt vandaag gezocht naar wie de winnaars op lange termijn zullen zijn en wie het nu relatief goed doet zal dat ook in de toekomst blijven doen. Voorbeelden zijn L’Oreal, Facebook, Lotus Bakeries en dergelijke.

Wilt u het op safe spelen? Kies dan vooral voor winnaars die een competitief voordeel hebben en er financieel warmpjes bijzitten. Zij zullen sterker uit deze crisis komen en op middellange termijn als winnaars uit de bus komen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan Cornelissen
4 jaren geleden

En dan is het interessant om de winnaars / sterkste bedrijven in de interessante Sectoren die nu aantrekkelijk gewaardeerd zijn op de huidige koersen ook te noemen…..Kortom bedrijven die defensief zijn, groeipotentieel hebben en na het recente herstel toch aantrekkelijk gewaardeerd. L’Oreal dus en verder ? Hello Fresh is wellicht eerder een voorbeeld van een bedrijf dat nu even profiteert maar na de lock up mogelijk een terugval zal kennen omdat mensen gewoon zelf hun boodschappen weer (kunnen) gaan doen. Zie jullie reactie tegemoet. Dank!

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.