Die vraag en enkele varianten heb ik de laatste dagen talloze keren gekregen via allerhande kanalen nu het coronavirus het einde van het beurswezen lijkt in te luiden. Een recht-voor-de-raap antwoord is er helaas niet. Wat nuance met enkele praktische tips lijkt me het beste want de waarheid heeft niemand in pacht.
Irrationele exuberantie
Het vertrekpunt is steevast erop wijzen hoe goed de beurzen het de voorbije 2 jaar hebben gedaan. En ik blijf graag even stilstaan bij de overdrijving die we in de periode van oktober 2019 tot eind januari 2020 hebben gezien. In een dergelijke periode waarin geen enkel slecht nieuws enig effect op de koersen had en elke handelsdag opnieuw groen was gekleurd. De gemiddelde waardering was hierdoor flink boven het langetermijngemiddelde komen te liggen want de stijging van de bedrijfswinsten hield geen gelijke tred met de sterke koerswinst.
Dergelijke eenzijdig koersverloop loopt altijd met een sisser (lees: verhoogde volatiliteit en aanzienlijke koersverliezen) af. Voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan noemde dat ooit irrationele exuberantie. Beter kan men dit niet omschrijven. Anderen gebruiken FOMO of Fear Of Missing Out, schrik om de boot te missen.
Snelste daling na record ooit
En dan verschijnt er iets ten tonele die het hele kaartenhuisje doet ineenstorten zoals het coronavirus. Toen het virus voor het eerst zijn neus aan het venster stak in januari, negeerden de markten het volkomen. Alle grote indices zetten zelfs nog nieuwe absolute records neer. Maar eenmaal de bal aan het rollen gaat, is er niets meer aan te doen vooral omdat zoveel geld op de markten was dat er eigenlijk niet thuishoorde. De aanwezigheid van risicoschuwe institutionele beleggers op zoek naar rendement is een mooi voorbeeld daarvan. Of middenstanders die hadden gehoord van klanten dat er geld te rapen viel, enzovoort. En natuurlijk verdwijnt dat geld al even snel als het gekomen is.
Vandaar dat we nu de snelste daling nadat eerst nog records werden neergezet, te zien krijgen sinds het ontstaan van de moderne beurs. En bekijken we de grafiek hierboven dan valt de daling nog mee. Als de S&P500-index 20% zou terugvallen sinds haar top van januari dan zal de winst van de afgelopen 12 maanden zijn verdwenen. Eind 2018 vielen de koersen al eens 20% terug en toen gomden ze 17 maanden koerswinst weg.
Enkele beurswijsheden
Het kan nooit kwaad om enkele beurswijsheden in het antwoord op de vraag in de titel van deze blog te vermelden. Het probleem op de beurzen is immers altijd hetzelfde. Wanneer de beurzen stijgen, is er ruimte en plaats voor iedereen maar als er een verkoopgolf komt, wil iedereen door dezelfde smalle deur met zwaren koersinzinkingen. En wat te denken van deze. Bij optimisme neemt de belegger de trap, trede per trede, maar bij onheil springt hij meteen door het raam. Het verschil in snelheid ziet men vandaag. Allemaal om te zeggen dat de redelijkheid zoek is en emotie, zijnde paniek, het heeft overgenomen. Niets is voor een belegger erger dan die mooie winst van begin januari elke dag te zien wegslinken als sneeuw voor de zon.
En kan men echt niet verklaren waarom iets zakt, kan men enkele technische factoren in de strijd gooien. Margin calls is een gemakkelijke: doordat veel marktparticipanten met een hefboom hebben gewerkt en dit door de koersdalingen tegen zichzelf begint te werken, zijn ze verplicht alles te verkopen ook de goede dingen.
Praktische tips
Maar natuurlijk moet ik in mijn antwoord steevast eindigen met enkele praktische tips. Als men nog volledig belegd is gebleven, is het te laat om nu nog te verkopen want niets is pijnlijker dan in een bloedrode beurs te verkopen. De kans op zware verliezen of fors geslonken winst is groot.
Als men nog over cash beschikt, is het ook van belang niet te snel alle geld aan het werk te willen zetten. Vandaar dat het me aangewezen is om geleidelijk in de markt te stappen. Als paniek toeslaat zoals vrijdag 28 februari dan kan men in bepaalde aandelen, die men al een tijdje op het oog had, een eerste kleine positie innemen. Zakken de koersen de komende weken verder dan stapt men weer in, enzovoort.
Een andere strategie is lage aankooplimieten in te leggen (men weet maar nooit) en nog een andere methode is via het schrijven van opties. Gezien de hoge volatiliteit krijgt men een hoge premie en daalt de koers van een onderliggend aandeel fors dat u wordt uitgeoefend dan hebt u de waarden tegen een gunstige koers.
Uiteindelijk weet niemand tot waar deze koersinzinking ons zal leiden.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.
-15k op 55k sta ik nu maar zorgen maak ik me niet. Het is lange termijn geld en er is nog reserve om nu in te kopen. Mijn les is wel dat ik voor een specifiek aandeel een stoploss had moeten zetten. In luiheid niet gedaan (gewend aan continue stijgingen) en nu de prijs betaald. Spannender is nu wanneer juist weer bij te kopen. Ik zit overigens in redelijk volatiele aandelen dus niet gek dat ik nu een klap krijg. Mijn idee is echter wel dat al het opgenomen geld straks weer terugvloeit want wat is je alternatief?