Wat moeten we met Tether (USDT)?

De afgelopen week kregen we veel vragen van beleggers over Tether (USDT). Tether heeft een hele belangrijke functie in de cryptomarkt en onlangs kwam een artikel naar buiten dat zou bewijzen dat Tether binnenkort als een kaartenhuis in elkaar moet vallen.

Hier is het artikel te lezen.

Wat is Tether en USDT?

USDT is veruit de grootste stablecoin in de cryptomarkt. Een stablecoin is een cryptomunt, maar dan met een stabiele waarde. Dat is heel handig in de beweeglijke cryptomarkt, omdat je nu makkelijk kan wisselen van volatiel naar stabiel, terwijl je toch op de blockchain blijft.

Reden dat USDT voor een groot deel van de liquiditeit zorgt in crypto en het aantal USDT keihard is gestegen. USDT heeft nu de grootste marktwaarde na Bitcoin en Ethereum. USDT wordt alleen wel bestuurd door een centraal bedrijf, genaamd Tether. Tether is nogal schimmig, omdat het niet heel erg transparant is over de eigen dollar bezittingen.

De markt weet bijvoorbeeld niet of Tether wel voor iedere USDT op de blockchain ook wel een dollar achter de hand heeft. Het leidt in ieder geval tot veel speculatie zoals het huidige artikel.

Daarnaast loopt er een onderzoek van Amerikaanse autoriteiten of Tether dan wel niet de markt zou hebben gemanipuleerd tijdens de bullrun van 2017.

We gingen overigens al op de Tether situatie in, in de Week van Crypto (vanaf minuut 9:10).

In het artikel meent de auteur te bewijzen dat Tether niet genoeg dollars op de bank heeft staan om alle USDT in omloop te garanderen. Tether heeft een bankrekening op de Bahama’s. De auteur analyseert het aantal nieuwe USDT uit de afgelopen periode en vergelijkt dat met het aantal dollars dat naar de Bahama’s vloeide in diezelfde periode.

Conclusie: er gingen veel minder dollars naar de Bahama’s dan dat Tether aan USDT uitgaf in de markt. Een enorm gat!

In het artikel lijkt het daarom zo klaar als een klontje dat USDT niet deugd en dat de cryptomarkt er binnenkort wel eens door in elkaar kan vallen.

Onjuiste conclusie

Die conclusie klopt alleen niet. Natuurlijk zeg ik hier niet dat Tether al zijn zaakjes op orde heeft. Dat valt simpelweg ook niet te bewijzen als buitenstaander.

Wel zeg ik dat het heel waarschijnlijk is dat Tether ook buiten de Bahama’s bankrekeningen heeft. Het is tenslotte een bedrijf dat over verschillende landsgrenzen opereert.

Het lijkt mij eerder dat de auteur niet alles ziet, in plaats dat Tether morgen in elkaar stort.

Tether blijft wel een risico in de cryptomarkt. Een risico dat je simpelweg moet nemen als je in crypto belegt. Mocht Tether wel klappen, dan kan het op de korte termijn op paniek zorgen, maar het zal nooit de computercode van cryptomunten aantasten.

Bovendien zien we in de cryptomarkt de laatste maanden veel zogeheten decentrale stablecoins ontstaan. Dit zijn stablecoins zoals Tether, alleen dan zonder centraal bedrijf erachter. Bij deze stablecoins zijn de boeken altijd 100% transparant omdat ze volledig op de blockchain bestaan.

Zo’n decentrale stablecoin is een beetje als de voordelen van de Bitcoin, maar dan met stabiliteit. Deze munten hebben dus een enorm potentieel, gezien de onrust bij Tether en de groei van stablecoins in het afgelopen jaar. Het aantal stablecoins ging van 5,8 naar 33 miljard in 2020.

Ondanks dat deze munten een stabiele waarde hebben, kan je er van profiteren. We bespreken zo’n kans in de laatste versie van Crypto Yield Farmer.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.