Wat met Belgische vastgoedvennootschappen?

De voorbije weken kregen gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) enkele rake klappen op de beurs van Brussel. En hoewel er de afgelopen dagen een zeker herstel was, blijven de verliezen aanzienlijk. Betekent dit dat er koopjes te doen zijn?

Overzicht
De vastgoedsector ontsnapte niet aan de beursdaling en de verliezen waren niet te overzien. Veel GVV’s noteren nu zelfs onder hun intrinsieke waarde, wat lang niet het geval is geweest. De vrees dat de lockdown de vastgoedmarkt op haar kop zal zetten, zit er diep in en bracht heel wat verkopers op de been. Een dergelijke uitverkoop is ongezien, zelfs tijdens de hoogdagen van de financiële crisis in 2008 liepen de verliezen niet zo hoog op. Niet alle vastgoed mag echter op één hoop worden gegooid. Er zijn immers torenhoge verschillen tussen de verschillende vastgoedsegmenten zoals zorgvastgoed, kantoren, logistiek vastgoed en retail/winkels.

Om een beter onderscheid te kunnen maken hebben we alles in een overzichtelijke tabel gegoten. In de tabel vindt u de namen van de 17 GVV’s, die de Brusselse beurs rijk is, terug en in welk vastgoedsegment ze actief zijn. In de derde kolom ziet u de huidige koers, ernaast de hoogste koers van de voorbije 52 weken en daarna het verschil ertussen (alle in het rood staan 30% of meer onder hun top). In de zesde kolom ziet u de intrinsieke waarde (waarde van de portefeuille minus de schulden per aandeel) en daarnaast vindt u ten slotte de of de aandelenkoers boven of onder die intrinsieke waarde noteert.

Grote verschillen
In de tabel zijn er grote verschillen terug te vinden. Enerzijds noteren vooral de verhuurders van retail en commercieel vastgoed (stadswinkels, baanwinkels, en dergelijke) een flink stuk onder hun recordkoers. Deze hebben de zwaarste klappen gevoeld omdat we vandaag in lockdown zijn en er dus veel winkels gesloten zijn. Veel huurders hebben vandaag dan ook geen inkomsten en dit zal niet lang mogen duren anders gaan ze compensatie eisen of erger nog, kopje onder gaan met leegstand tot gevolg. Ook groepen actief op het vlak van kantoren hebben het moeilijk. Er wordt gevreesd voor faillissementen en op middellange termijn zouden bedrijven hun kantoorruimte kunnen terugschroeven en thuiswerk promoten.

Anderzijds bleven vooral de groepen actief op logistiek of semi-industrieel vastgoed goed overeind, net als deze die geheel of gedeeltelijk met residentieel vastgoed en zorgvastgoed bezig zijn. De verhuurder van studentenkoten Xior is een vreemde eend in de bijt. Het aandeel verloor flink terrein omdat gerekend wordt op grotere leegstand.

Koopjes te doen?
We zouden nog niet te snel instappen. De pandemie is nog niet over haar hoogtepunt heen terwijl de lockdown nog verder kan worden verlengd wat voor verder verlies van inkomsten en extra leegstand zou kunnen zorgen. Van retailspelers zouden we sowieso de handen afhouden, ook al is de discount in sommige gevallen (QrF, Vastned Retail en Wereldhave Belgium) tot boven de 40% is opgelopen. Ook kantoren zouden we zolang de huidige economische onzekerheid aanhoudt links laten liggen.

Onze voorkeur gaat uit naar logistiek vastgoed want e-commerce blijft groeien waardoor de nood aan opslagplaatsen groot zal blijven. Maar de recessie die voor de deur staat, zullen ook deze spelers ongetwijfeld voelen. We wachten af totdat de premies wat verder zijn teruggevallen. WDP behoort tot onze favorieten. In het zorgvastgoed begint Aedifica stilaan interessant te worden. Op zwakke dagen (onder de 70 EUR) mag deze gekocht worden.

Een aandeel waar we vandaag al zouden durven instappen is Xior. Het aandeel is te sterk afgestraft, vooral omdat studenten ooit zullen moeten terugkeren naar hun kamers. We zien de vraag naar studentenkamers de komende jaren daarenboven niet terugvallen, daar is geen reden toe.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.