Wat de zet van Visa naar crypto betekent

Groots nieuws afgelopen week! VISA duikt in de crypto-industrie. CEO Alfred Kelly kondigde dit aan in een analisten call na de eerste kwartaalcijfers. Ik verwacht dat deze zet allereerst heel winstgevend is voor VISA zelf. Maar ook onderstreept dit nog maar eens het enorme potentieel van Decentralized Finance (DeFi) coins.

VISA gaat cryptomunten in hun betaalnetwerk integreren. Dat zal het doen door met wallet-aanbieder en crypto brokers samen te werken. Via de wallets, brokers en het betaalnetwerk van VISA kan iedereen makkelijk crypto’s aankopen met euro’s of dollars. Daarnaast is iedereen ook eenvoudig in staat zijn om crypto uit te cashen. Niet alleen door crypto naar fiat te converteren, maar ook door met crypto te kunnen betalen bij de ruim 70 miljoen aangesloten bedrijven op het VISA netwerk.

We gingen al op de situatie in in de Week van Crypto (vanaf 9:17)

Zoals in de video gezegd, laat dit nieuws zien dat overheden eigenlijk niet meer om het nieuwe actief crypto heen kunnen. Waar we eerder nog regelmatig berichten hoorden dat een Amerikaanse overheid stablecoins wil verbieden, zullen we nu eerder horen hoe overheden crypto gaan integreren.

Want VISA geeft hier aan dat de nieuwe waarde-transfer technologie efficient genoeg is om te gebruiken. Veel mensen zullen crypto hierdoor gaan gebruiken en als gevolg wordt het voor overheden nog interessanter om duidelijk in wet te hebben hoe over crypto transacties belasting moet worden geheven.

Hier ligt het grootste potentieel

Maar wat ik nog interessanter vind. Als iedereen in het VISA-netwerk ook een doodeenvoudige brug heeft van fiat naar crypto. Dan kan iedereen met euro’s of dollars met een aantal klikken hun waarde in het nieuwe financiële systeem op Ethereum zetten, ook wel Decentralized Finance (DeFi) genoemd.

De reden waarom mensen dat gaan doen is heel simpel. Op je bank krijg je nul procent rente. In het DeFi systeem pak je zeker 5 tot 10% rente per jaar! Je ziet het bijvoorbeeld hieronder; de huidige rente in de DeFi applicatie Compound.

De rentes die ik noemde krijg je op stablecoins. Dit zijn cryptomunten met een stabiele waarde, meestal gekoppeld aan de dollar. Een enorme uitvinding. Visa noemde stablecoins dan ook expliciet in de annalisten call. Voornamelijk zullen deze stablecoins worden gebruik voor betalingen op het Visa-netwerk, zo zegt Visa zelf. Logisch, aangezien crypto’s zoals bitcoin of ether al hebben bewezen niet geschikt te zijn voor betalingen als gevolg van de volatiliteit.

Het duurt dus niet heel lang meer totdat miljoenen bedrijven (gekoppeld aan Visa) toegang hebben tot DeFi en een applicatie als Compound vrij eenvoudig kunnen gebruiken. Compound moet je zien als een bank, maar dan een volledig digitale en decentrale bank. Decentraal betekent hier dat je geen toestemming hoeft te hebben om Compound te gebruiken.

Of de overheid nu wil of niet. Mensen zijn vrij deze financiële diensten, in een nieuw jasje, te gebruiken. En dat zal gebeuren dankzij nul rente op je bank ten opzichte van 10% in DeFi.

Loop je niet veel risico?

Het grootste obstakel zal in mijn ogen de nieuwigheid zijn. Als je de rendementen ziet, zal je waarschijnlijk afvragen wat het risico is. Loop je voor 10% op jaarbasis niet het risico dat je het na een halfjaar kwijt bent?

Nee, in een decentrale bank als Compound is het risico vrijwel nihil. Ik zou zelfs zeggen dat het lager ligt dan in een normale bank (maar ik zit ook vol in de crypto wereld).

De computercode van Compound (en van vele andere grote DeFi applicaties) is namelijk waterdicht. Dat kunnen we opmaken uit het volgende: op het moment van schrijven ligt er 6,9 miljard dollar crypto waarde in de smart contracts van Compound. Dit ligt er al even. Als geld uit Compound gestolen zou kunnen worden, dan was dat nu wel gedaan. Hackers zouden er immers miljardair van kunnen worden.

Waarom ik Compound dan veiliger vind dan een normale bank? Geld dat je bij een normale bank hebt staan, is er in feite niet. Omdat we in een fractioneel bankierssysteem leven.

Bij Compound is dit niet het geval. Iedereen die van Compound leent, moet minimaal 100% onderpand aanhouden in cryptowaarde. Mocht iemand er met het uitgeleende geld vandoor gaan, dan heb jij dus recht op zijn onderpand.

Nu is 10% per jaar leuk voor bedrijven die anders 0% krijgen. In onze Crypto Yield Farmer presenteren we veel hogere passieve inkomstenstromen uit DeFi.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Versteeg
3 jaren geleden

Dus ik ga een Visa kaart aanschaffen; is het al operationeel?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.