Waarom we voor shorten zijn

Op dinsdag 19 mei kon er op Euronext Brussel weer short gegaan worden, nadat dit twee maanden onmogelijk is geweest. We zijn faliekant tegen het instellen van een verbod op short gaan en en leggen uit waarom.

Hetzelfde liedje

Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje. Als de beurzen record na record neerzetten, is het oorverdovend stil. Van zodra diezelfde beurzen echter een reuzenduik nemen, wordt een verbod om te shorten ingesteld. De autoriteiten en zeker de marktregulatoren zoals de Belgische FSMA zijn een bloeiende aandelenmarkt genegen. Dat geeft hen nu eenmaal minder werk en zorgt ervoor dat (haast) iedereen wint en niemand uit de financiële sector in de problemen komt. Het systeemrisico is met andere woorden beperkt. Maar van zodra donkere onweerswolken zich boven de beurzen opstapelen, veranderen ze meteen het geweer van schouder. Dan is het alle hens aan dek.

En in dergelijke negatieve marktomstandigheden is het makkelijk een zondebok aan te duiden, namelijk die vermaledijde shorters. Door op een koersdaling mikken, werken ze die mee in de hand en krijg je overdrijvingen naar beneden toe. Althans, zo redeneren de regulatoren. Wat hopen ze daarmee echter te bereiken? Niet veel want de meeste shorters zitten dan al in de markt en het zijn vooral angstige beleggers die hun winst willen veiligstellen of hun verlies willen beperken, die op de verkoopknop drukken. Wil men de fors dalende markt stabiliseren, zal men verkopen moeten verbieden niet shorten.

Goede indicator

Midden maart, toen de verliezen hoog opliepen, was het weer van dat: shorters werden op Euronext Brussel in de ban geslagen. En het was niet de eerste keer want in 2009 en 2011 werd dat al eens ingesteld. Ondertussen is al bewezen dat het geen nut heet en toch  blijven de marktregulatoren dat doen. Welnu, ze moeten naar de buitenwereld tonen dat ze ‘krachtdadig’ ingrijpen indien nodig. Perceptie is alles en het herstel van vertrouwen is primordiaal. Of de maatregel efficiënt is, doet er eigenlijk niet toe.

We vinden deze ingreep evenwel kortzichtig en zijn ervan overtuigd dat shorten zijn nut heeft en dat in alle marktomstandigheden. Shorters vervullen verschillende belangrijke functies. Ze verschaffen extra liquiditeit in de markt door als tegenpartij op te treden. In periodes van enorme marktvolatiliteit kan men niet genoeg marktspelers hebben. Ten tweede zorgen ze mee voor een efficiënte markt: als een bepaald aandeel te duur wordt dan zal het aantal shorters toenemen en mogelijk voor een meer billijke prijs zorgen. U weet dat we vaak naar shortposities kijken om te zien of bepaalde aandelen niet stilaan verkoopwaardig zijn. Hieronder ziet u trouwens welke spelers een shortpositie van meer dan 0,5% in Belgische bedrijven. Sinds het shortverbod is opgegeven zijn er 3 shortposities (in Agfa, Solvay en Umicore) bijgekomen.

Er wordt ook vaak beweerd dat shortspelers goed hun huiswerk hebben gedaan vooraleer ze de stap zetten. Ze spelen immers met vuur want ze kunnen makkelijk meer dan hun ‘inzet’ verliezen als een aandeel bijvoorbeeld zou verdrievoudigen. Shorters worden dikwijls met de vinger gewezen omdat ze bedrijven zouden viseren. Misschien klopt dit wel maar als een bedrijf goed draait en een sterke businesscase heeft dan hoeft het zich toch geen zorgen te maken?

Vaststellingen
Ten slotte zijn er ons verschillende dingen rond dit shortverbod opgevallen. Vooreerst werd het midden maart naast België ook ingesteld in Spanje, Italië en Frankrijk. Markten die niet uitblinken in transparantie, starre economieën hebben en geen exponenten van vrije handel zijn. Ten tweede is het dikwijls zo dat wanneer een shortverbod wordt ingesteld, de bodem wordt gezet. Wanneer tikte de beurzen in de vier landen hun laagste punt af? Ja, inderdaad toen het shorten in de ban werd geslagen. Het is met andere woorden een perfecte contra-indicator. Ten derde zal het verbod eigenlijk niemand treffen. U en ik hebben nauwelijks toegang tot shorttransacties, dit is voor professionelen weggelegd. En deze laatsten weten altijd wel manieren om dit verbod te omzeilen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.