Waarom ETH het laken naar zich toehaalt

Hoewel ethereum (ETH) niet aan de recente winstnemingen kon ontsnappen, treedt de tweede grootste virtuele munt toch steeds meer op de voorgrond. Sommigen beweren zelfs dat ETH in marktkapitalisatie binnen enkele jaren zijn grote broer bitcoin van de troon zal stoten.

Wind in de zeilen
Ethereum is in de schaduw van de bitcoin aan een geweldige opmars bezig. De munt noteert rond de 2200 USD tegenover 600 USD bij het begin van het jaar. Op jaarbasis is ETH met meer dan 1000% gestegen en de marktkapitalisatie is reeds opgelopen tot meer dan 250 miljard USD, even groot als Netflix bijvoorbeeld. Hiermee blijft de munt op respectabele afstand van bitcoin (921 miljard USD) maar wel flink voor op de rest van het pak, met Binance Coin (77 miljard USD) en Ripple of XRP (51 miljard USD) als de nummer 3 en 4.

Ethereum, het geesteskind van de Rus Vitalik Buterin, heeft de wind in de zeilen omdat zijn ecosysteem aan een sterke groei bezig dankzij de boom van onder meer Defi-applicaties (Decentralised Finance) met als bijvoorbeelden Uniswap en Chainlink, en NFT’s (waarmee onder meer online kunstwerken meer worden vastgelegd). Dat veel nieuwigheden op het ethereum-netwerk worden gebouwd en zijn blockchain het meest wordt gebruikt vandaag, legt de onderliggende munt dus geen windeieren.

Daarnaast is een ware revolutie achter de schermen van de munt gaande. En hoewel ik geen techneut ben die het hele systeem tot in het detail kan beschrijven (daarvoor moet u bij echte specialisten zijn), heb ik begrepen dat de overschakeling van het oude systeem dat op Proof of Work is gebaseerd naar Proof of Stake (waarbij de houder wordt beloond en niet de mijner) een ware revolutie zou kunnen teweegbrengen. De snelheid van uitvoering zou stijgen terwijl de gemiddelde kost van een transactie zou imploderen op Ethereum 2.0. Deze werkwijze zou op termijn ook het aanbod van munten beperken. En als leek begrijp ik uitstekend dat een wijziging in de vraag- en aanbodverhouding flinke prijsimplicaties kan hebben.

Beter dan Bitcoin
Al deze elementen lijken nu ook effect te hebben op de prijsverhoudingen. De grafiek hieronder zet dat in de verf. Eind maart was 1 ETH goed voor 0,03 BTC en vandaag is dat al opgelopen tot 0,045 BTC: ethereum stijgt met andere woorden in waarde tegenover de bitcoin. De grafiek geeft, eenvoudig gesteld, aan dat er rond ethereum veel meer bedrijvigheid is dan rond Bitcoin.

Anders gesteld: bitcoin wordt steeds meer gezien als digitaal goud en is enkel goed om te houden en erop te blijven zitten (hodl in het jargon). Ethereum wordt daarentegen wel eens als de grondstof olie (van het crypto-universum) voorgesteld. Het doet het hele gebeuren draaien en hoe meer activiteit, hoe hoger de vraag naar olie. Kijk maar eens naar het doorsneevolume van de verschillende munten. Daarin is goed te zien dat het blok van ethereum stilaan even groot is als dat van Bitcoin. De volumes op andere munten zijn klein bier vergeleken met de twee grote jongens.

Gezien de bedrijvigheid rond het Ethereum-netwerk, die volgens ingewijden nog verder zal toenemen ook al neemt de concurrentie gestaag toe, zou de interesse van beleggers crescendo kunnen gaan terwijl die in bitcoin zou kunnen verminderen. Op middellange termijn zou dit impliceren dat op vlak van kapitalisatie ETH de bitcoin van de troon zou kunnen stoten. Indien bitcoin niet zou stijgen dan moet ethereum wel verviervoudigen. De weg is met andere woorden nog lang.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom Buitelaar
3 jaren geleden

Gaarne zou ik willen dat U contact met mij opneemt op mijn mob 0653635784

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.