Op zaterdag 24 maart waren we aanwezig op de VFB-happening in Antwerpen. Er kon op de koppen worden gelopen en opvallend was dat de meeste beleggers zich geen zorgen maakten over de recente terugval op de beurzen.
Hoogmis voor beleggers
Voor de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB) en de Vlaamse belegger is de jaarlijkse happening altijd één van de hoogdagen van het jaar. Het programma mag dan ook altijd gezien worden en dat was deze keer niet anders. Zo stonden er 15 sprekers in 2 grote cinemazalen op het programma waaronder de CEO’s van Ageas, Agfa-Gevaert, Greenyard, Kinepolis, Recticel en Roularta. Er konden op de centrale plaats zo’n 50 standen worden geteld met heel wat grote en kleine Belgische beursgenoteerde bedrijven en een handjevol brokers en banken. Aan die standen kon niet alleen een gratis pen worden gegraaid maar was ook veel info over het bedrijf in kwestie terug te vinden. Ten slotte was er een speciale Immocorner waar Belgische vastgoedbevaks hun huisje hadden gebouwd. Meer dan duizend beleggers tekenden weer present.
Op zoek naar tips
Wij waren ook aanwezig en praatten gedurende de dag met ontelbare mensen en luisterden naar een hele resem sprekers. De VFB-Happening is de ideale plaats om eens de vinger aan de pols te houden. De combinatie van gewone beleggers en professionelen uit de beurswereld zorgt voor een uitstekende mix. Eén ding kwam naar voor: bijna niemand lag wakker van de recente beursinzinking. De meeste aanwezigen waren op zoek naar tips want de koersen waren immers teruggevallen en weer interessanter geworden. De buy the dip mentaliteit is dus geenszins verdwenen. Velen beschikken ook over de nodige cash want de voorbije maanden hadden ze wat winsten van tafel genomen. Het leek wel alsof ze niet konden wachten om die cash terug aan het werk te zetten en het een zonde was om cash aan te houden. “Cash brengt toch niets op mijnheer, er is geen alternatief.” De interesse in de Immocorner waar de CEO’s van alle aanwezige vastgoedbevaks 10 minuten hun ding mochten doen, sprak alvast boekdelen. Het zijn steevast stevige dividendbetalers en beleggers zijn altijd al tuk op deze aandelen geweest, zeker na de recente koerszwakte.
Jarenlange beursstijgingen hebben de doorsneebelegger toch een zeker gevoel van onoverwinnelijkheid gegeven. Het kan niet verkeerd aflopen want de economie boert goed, de bedrijven maken volop winst en de rente is laag. Het enthousiasme om geld aan het werk te zetten, is geenszins getemperd. Het is altijd oppassen geblazen als te veel neuzen in dezelfde richting wijzen. Ook opvallend was dat beleggers de lage rente-omgeving als de normaalste zaak in de wereld beschouwen. Het is alsof veel beleggers zijn vergeten dat een rente op 10 jaar van 0,5% abnormaal is. De politiek van de centrale banken is daarvoor verantwoordelijk. Wat als de rente weer naar normale niveaus gaat? Velen herinneren zich blijkbaar de 3% à 4% van een tiental jaren geleden niet meer, laat staan de 9 à 10% toen inflatie nog alomtegenwoordig was.
Uiteenzettingen
Wijzelf maakten van de gelegenheid gebruik om enkele van ‘onze’ bedrijven te zien. We luisteren dan ook aandachtig naar de CEO’s van Agfa-Gevaert en Recticel. Bij Agfa droop de ontgoocheling bij de toehoorders ervan af terwijl de CEO Christian Reinaudo met handen en voeten probeerde uit te leggen waarom er zoveel waarde in de groep zit. Hij legde ook heel het proces uit dat zou moeten leiden tot een splitsing van Agfa (IT-gezondheidszorg zal verzelfstandigd worden) maar velen keken verbaasd op toen hij aangaf dat deze oefening pas tegen het einde van dit jaar zal zijn afgerond. Het is blijkbaar moeilijk om een organisatie die over de jaren heen zo is vervlecht te ontdoen van alle knopen. “Er zijn veel mensen mee bezig en de oefening moet grondig gebeuren. Volgens mij heeft de huidige onduidelijkheid rond deze situatie veel zo niet alles te maken met de huidige koerszwakte,” zei Reinaudo. En oh ja, 2018 wordt weer een overgangsjaar. We gaan dus nog wat geduld moeten uitoefenen om de werkelijke waarde uit Agfa-Gevaert te voorschijn te zien komen.
En Recticel? Bij het industrieel bedrijf lijkt veel op wieltjes te lopen en CEO Olivier Chapelle was tijdens zijn uiteenzetting weldegelijk in zijn nopjes. Voor 2018 zal de nadruk op de afdeling isolatie liggen die uitstekend is geplaatst om van de megatrend, de vermindering van CO2-uitstoot , te profiteren. De units Slaapcomfort en Soepelschuim zijn volgens hem nog niet op niveau om de stempel “investment grade” te kunnen krijgen. De nadruk ligt dan ook op het selectief verbeteren van de groeidoelen. Een groot voordeel is dat deze activiteiten weinig kapitaal vragen. De cyclische autodivisie ten slotte beschikt over te weinig kritisch massa en zal worden verkocht. Chapelle is er zeker van dat er een mooie prijs in het verschiet ligt zonder in detail te treden. “Hopelijk kunnen we de geïnteresseerden tegen elkaar uitspelen.” Deze extra middelen zullen niet worden uitgekeerd maar volledig worden geïnvesteerd in de overblijvende divisies. We blijven geloven in een verdere opmars van het aandeel.
De afwezigen hadden uiteindelijk ongelijk maar binnen 6 maanden is er een nieuwe VFB-bijeenkomst. Wij houden alvast die bewuste zaterdag vrij.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.