Verdeling van coronavaccin: wie profiteert?

Deze week zonden Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech een positieve schokgolf door de markt door met zeer bemoedigende resultaten rond hun coronavaccin te komen. Het belooft evenwel op termijn een huzarenstukje te worden om het vaccin te verplaatsen en te verdelen want het moet ten allen tijde tegen -70 graden worden gehouden en getransporteerd. Welke bedrijven zouden hiervan een graantje kunnen meepikken?

Machtsontplooiing
Hebt u al eens nagedacht welke volksverhuizing die verdeling van vaccins met zich zal meebrengen? Het zal een zelden geziene machtsontplooiing worden want volgens DHL zullen er in 2021 10 miljard dosissen van verschillende COVID-19 vaccins (het Pfizer-vaccin is niet het enige dat vorderingen maakt) worden toegediend. Al deze vaccins zullen moeten worden getransporteerd en verdeeld om uiteindelijk bij de mensen terecht te komen. Een uitdaging die voor veel bedrijven een opportuniteit is, zeker als je bijvoorbeeld weet dat een zeer kwetsbaar product tegen -70 graden moet worden vervoerd en opgeslagen.

We denken onder meer aan logistieke spelers, ondernemingen die producten leveren die transport tegen lage temperaturen mogelijk maken en producenten van gespecialiseerd glas.

Welke bedrijven pikken graantje mee?
Er zijn verschillende uiteenlopende beursgenoteerde bedrijven die een graantje zullen meepikken van de vaccinverdeling en ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal al flink gereageerd op hun mogelijke betrokkenheid.

Het Amerikaanse Trane Technologies is bijvoorbeeld al bij velen op de radar gekomen. Het bedrijf is via zijn dochtermaatschappij Thermo King gespecialiseerd in superdiepvriezers en transport in zeer koude omstandigheden. Het heeft veel van zijn rollend materieel trouwens al veiliger gemaakt en aangepast aan vaccinvervoer. Het aandeel is sinds het Pfizer-nieuws met 15% gestegen. En dan zijn er de bedrijven die gassen voor extreem koude omstandigheden of droogijs produceren zoals het Franse Air Liquide, het Duitse Linde en de Amerikaanse groep BioLife Solutions. De drie aandelen zijn de voorbije weken tussen de 10 à 15% in waarde toegenomen.

De producenten van gespecialiseerd glas voor injectieflacons waar de vaccins zullen inzitten, die wrijven zich ook in de handen. Er zijn verschillende bedrijven actief op dit vlak maar slechts enkele zijn beursgenoteerd zoals het Duitse Gerresheimer (zie grafiek hieronder) en het Amerikaanse Corning. Beide aandelen zitten in de lift en noteren op een zucht van nieuwe records.

En dan zijn er nog de transporteurs zoals de Zwitserse logistieke speler Kuehne+Nagel. Deze groep heeft recent twee opslagplaatsen (Brussel en Johannesburg) in gebruik genomen die lage temperaturen aankunnen. De Zwitser heeft ze neergepoot precies om de distributie van vaccins te vergemakkelijken. Sinds de eerste corona-uitbraak is het aandeel al ruim 60% gestegen.

We hebben zeker bedrijven over het hoofd gezien die ook zullen meedoen aan het vaccinfestijn maar deze selecte groep weet u alvast waar te kijken. En zoals eerder gezegd hebben ze op de beursvloer al een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.