Orange Belgium: herstelkandidaat

Op de beurs van Brussel is het momenteel door de talloze uitdagingen geen sinecure om winnaars te kiezen. Veel aandelen die het goed hebben gedaan hebben last van winstnemingen nu beleggers wat onzekerder worden. De lijst is lang met onder andere Agfa-Gevaert, Balta, CFE, Ontex, Telenet en Van de Velde.

Bij Orange Belgium is dat niet het geval: het aandeel heeft zijn afprijzing reeds gehad, aangezien het in 2017 (nochtans een topjaar voor de aandelenmarkten) van €22 tot onder de €16 is teruggevallen. En in 2018 viel het tijdens de dieprode februarimaand zelfs onder de €15.

Uitdagingen

Orange Belgium had in 2017 met talrijke uitdagingen te kampen, waar het op korte termijn niet direct een antwoord op had omdat ze de hele sector troffen of bepaalde ontwikkelingen op de Belgische markt de kaarten hadden dooreengeschud. De daling van de roamingtarieven is een voorbeeld van het eerste punt en het verlies van MVNO-klanten (klanten van andere telecomgroepen die via het netwerk van Orange hun ding doen) van het tweede luik. Die terugval van de roamingtarieven zijn nu stilaan verteerd maar op MVNO-vlak zal de groep in 2018 nog hinder ondervinden want klanten van VOOMobile zullen eind 2018 andere oorden opzoeken.

Door het aanhoudende verlies van inkomsten moet de groep dus constant op zoek naar alternatieven en die zijn niet gemakkelijk te vinden op de beperkte Belgische markt. Orange Belgium zit enerzijds wel op schema met zijn LOVE-aanbod waarbij internet, televisie en mobiel worden samengebracht en als een pakket aan de man wordt gebracht. Eind maart 2018 telde het reeds 122.000 dergelijke klanten, iets boven de verwachtingen van de markt. Anderzijds plukt de groep volop op de vruchten van een beter uitgewerkte commerciële strategie en de ontploffing van datagebruik. De gemiddelde inkomsten per klant zitten dan ook al jaren in de lift.

Uiteindelijk nam de omzet in Q1 tegenover dezelfde periode een jaar eerder met 0,9% toe tot €306,6 miljoen terwijl de omzet uit retaildiensten, de eigenlijke kernactiviteit, met 6,2% steeg tot €181,3 miljoen. De EBITDA kwam op €60,6 miljoen uit, iets boven de verwachtingen, maar lager dan de €68,5 miljoen die over dezelfde periode een jaar eerder werd geboekt. Het moet wel gezegd dat nieuwe boekhoudregels (IFRS-15) een negatieve impact hadden.


Gezien de talloze tegenwind mag het een hele prestatie worden genoemd dat de EBITDA-verwachting in 2018 (€275 tot €295 miljoen) min of meer op hetzelfde niveau zou moeten uitkomen dan in 2017. Onderliggend is er dus zeker sprake van een zekere dynamiek. Het feit dat de groep sinds vorig jaar opnieuw een dividend uitkeert, is daar een mooi voorbeeld van.

Minder negatief

De markt houdt daar naar onze mening vandaag te weinig rekening mee en heeft te lang de nadruk gelegd op de negatieve elementen. Als dit draait kan dit voor een nieuwe impuls in het aandeel zorgen. Bovendien is de balans kerngezond aangezien de nettoschuld slechts 1 keer de EBITDA bedraagt en eind dit jaar zelfs zou moeten kunnen dalen tot onder de 0,9. En de EV/EBITDA ligt met 4,5 aan de lage kant.

Het spreekt daarenboven voor zich dat in de huidige marktomstandigheden beleggers zich kunnen laten verleiden door het lage risico rond het bedrijf en de ontegensprekelijke valuekenmerken. Daarnaast kunnen enkele dossiers het aandeel een flinke impuls geven: een gunstige uitspraak door de Europese Commissie over de hoge groothandelsvergoedingen, een overname van het Waalse VOO die de groep plots in een ander (positief) daglicht zou stellen of een uitkoopbod door de Franse hoofdaandeelhouder Orange.

We denken dat Orange Belgium één van de verrassingen van 2018 zou kunnen gaan worden.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.