Leermeester Kostolany

Als het op de beurzen wat heter wordt dan normaal, grijp ik altijd terug naar André Kostolany om wat meer klaarheid te scheppen in de beurschaos. Deze speculant/belegger strooide in zijn tijd de beurswijsheden in het rond. Ze zijn al oud maar hebben nauwelijks iets aan waarde ingeboet. Een korte bloemlezing.

Marktpsychologie
André Kostolany doet bij velen niet meteen een belletje rinkelen. Misschien omdat hij al een tijdje niet meer in ons midden is of enkel in het Duits en Frans publiceerde. Vergis u echter niet, de van Hongaarse origine beurskenner die psychologie en kennis van de markten combineerde, kon als geen ander beeldspraak gebruiken om financiële zaken op een luchtige manier voor te stellen. Zijn kennis en kunde hebben hem geen windeieren gelegd want na WOII bouwde hij op de financiële markten een fortuin uit door volop op de reconstructie en de economische sterkte van Duitsland in te zetten.

Kostolany kende de mens en zijn gebreken door en door en wist als geen ander de menselijke tekortkomingen op de beurs in zijn voordeel om te zetten. Hij maakte er zijn handelsmerk van. Eén van zijn bekendste marktobservaties was dat de markt niet anders is dan een beweging van zwakke naar sterke handen en weer terug. Hij merkte op dat de beurs anders zal reageren al naargelang het merendeel van de aandelen zich in zwakke of sterke handen bevinden. We citeren hem: “als de markten niet positief reageren op goed nieuws en terugvallen dan hebben de zwakke handen ook wel de angsthazen genoemd de bovenhand. Als ze daarentegen beginnen te stijgen ook al is er heel wat negatief nieuws dan hebben de sterke handen of de hardgekookten het heft in handen.”

Ellenlange lijst quotes
Kostolany strooide graag met quotes en meestal wilde hij er beleggers mee waarschuwen om veelvoorkomende fouten niet te maken. Hieronder vindt u een greep uit zijn vele uitspraken.

  • “Wie geen aandelen bezit wanneer de koersen dalen, zal geen aandelen hebben wanneer de koersen door het dak gaan.” Als je te lang langs de zijlijn blijft en wacht op het beste moment om in te stappen, zal je nooit aandelen bezitten.
  • “Een man kan kiezen om op verschillende manieren zijn fortuin te verliezen: de snelste manier is in het casino, de leukste manier is met bloedmooie vrouwen en de domste manier is op de beurs.” Deze spreekt voor zich.
  • Een goed speculant moet scherpzinnig zijn, over een goede intuïtie beschikken en veel fantasie hebben. Hij dient na elk succes en iedere mislukking bij zichzelf te rade gaan en zich af te vragen aan welke gebeurtenissen het resultaat te danken of te wijten is. Bij succes mag hij niet een te grote dunk van zichzelf krijgen.” Altijd met de voetjes op de grond blijven en zich blijven in vraag stellen. Er is ook altijd een flinke dosis geluk bij gemoeid.
  • “Ik kan u niet zeggen hoe u snel rijk kunt worden; ik kan u enkel zeggen hoe u snel arm kunt worden: namelijk door te proberen snel rijk te worden.” Er is geen manier om snel rijk te worden. Geduld is als belegger een mooie deugd.
  • “Ik ben graag op de beurs omdat je nergens ter wereld zoveel onnozelaars per vierkante meter bij elkaar kunt vinden.” Velen denken dat ze de waarheid in pacht hebben en weten hoe de vork aan de steel zit terwijl dat totaal niet waar is. Hieruit valt munt te slaan.
  • “Het beste dat een aankomend speculant kan doen, is massapsychologie studeren en het beste boek daarvoor is ‘Psychologie des foules’ van Gustave le Bon uit 1895. Het gedrag van het publiek is immers de belangrijkste factor bij de beurs en voor de economische ontwikkeling en dit gedrag kan geen econoom en ook niet de modernste computer berekenen.” Uiteindelijk blijft de beurs een groep mensen die bepaalde handelingen stellen en worden beïnvloed door allerhande emoties.
  • “Als ik kinderen zou hebben dan moet het eerste kind een muzikant worden, het tweede een schilder of beeldhouwer, het derde een schrijver of tenminste journalist maar het vierde zou een beursspeculant moeten worden om de andere drie te kunnen onderhouden. De kunde om in de toekomst te kijken kan miljoenen opleveren.”

Zijn favoriete uitspraak vinden we zelf: “ik maakte 49% keer verlies, 51% keer winst en kon uiteindelijk leven als een koning van het verschil.

We kunnen nog uren doorgaan met zijn onnavolgbare uitspraken neer te pennen. Er zijn er echter te veel om op te noemen. Weet dat er geen enkel is die vandaag geen waarde meer heeft, want de mens is geenszins veranderd en blijft dezelfde fouten maken. Het kan geen kwaad om eens te grasduinen op het net naar quotes van de man. Boeken zijn ook nog te verkrijgen ofwel bij de verschillende online boekwinkels ofwel in uw lokale bibliotheek.

Leesvoer
Een boek dat zeker nog terug te vinden is, is Kostolanys Beurskroniek. Een boek bestaande uit honderden vragen die hij ooit van beleggers heeft gekregen samen met zijn antwoorden. De wijsheid druipt ervan af. Nu de avonden nog donker en koud zijn, zouden we zeker eens teruggrijpen naar één van de oude beursmeesters.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.