Hoe biotech integreren in uw portefeuille?

Naar aanleiding van de video met mijn 3 biotechtips, wil ik het graag nog eens met u hebben over hoe u best biotechwaarden gaat selecteren en in uw portefeuille integreert.

Onvoorspelbaar
We hebben er al verschillende keren op gehamerd dat u voorzichtig moet omspringen met biotechwaarden. U kunt geen fundamentele analyse toepassen op deze waarden en ook technische analyse past u beter niet toe. Biotechaandelen bewegen op nieuwsflow rond de productpijplijn en berichten over hoeveel geld (nog) in de kas zit. Daar draait het uiteindelijk constant rond. Probleem is dat niemand dat in de hand heeft, zelf de topmanagers niet. Alles draait rond de uitslagen van de onderzoeken en de efficiëntie van de middelen. En als zelfs wetenschappers dikwijls met de handen in het haar zitten dan weet u het wel. Biotech is hoogst onvoorspelbaar.

Daarnaast is blind geloof hechten in het management ook gevaarlijk want deze topmanagers zullen enkel aangeven hoe interessant hun bedrijf is en hoe goed de onderzoeken lopen. In al die jaren moet ik nog de eerste topmanagers uit de biotechsector tegen het lijf die twijfelt over het potentieel van zijn pijplijn. De eerste die ooit zegt dat hij twijfelt over een bepaald middel, weet dat het aandeel zal kelderen (en zijn toekomst bij het bedrijf in kwestie in gevaar komt).

De grafiek hieronder is eentje dat u als belegger liever niet wil zien. Een constante daling door toedoen van aanhoudend slecht nieuws met een koers die uiteindelijk op bodemniveau blijft hangen. Spijtig genoeg is dit de grafiek van de Duits-Nederlandse biotechgroep Curetis, gespecialiseerd in zaklabo’s voor een snelle diagnose, en een constante underachiever.

Beleg erin met mate
Een belangrijk gevolg van deze onvoorspelbaarheid is het hoge risico dat aan biotechaandelen is verbonden. U riskeert met andere woorden een groot deel van uw inleg te verliezen als het foutloos. Als het bedrijf echter een constante positieve nieuwsflow kan publiceren dan staat daar er daarentegen wel een grote winst tegenover. Voor biotechbeleggers met geduld is een verdubbeling of meer geen uitzondering.

Biotech is dus beleggen met extremen en niet elke belegger is daarvoor in de wieg gelegd. Een belegger die huivert bij elke koersbeweging van 10% moet uit biotech wegblijven. Een belegger die echter over een sterke maag beschikt en weet waar hij aan begint, kan een deel van zijn portefeuille in deze sector beleggen. We zouden echter nooit meer dan 10 à 15% (voor beleggers met een dynamisch profiel) van de portefeuille in biotech beleggen.

En als u beslist om in biotech te beleggen dan zouden we op zijn minst plaats maken voor 3 namen in uw portefeuille. Op die manier spreidt u het risico en bent u niet afhankelijk van slechts 1 naam zodat u niet bijna alles verliest zoals bij Curetis. We raden u aan om zowel in spelers die al iets hebben bewezen als in spelers die nog alles moeten bewijzen te beleggen. Er zijn binnen de biotechsector immers heel wat diverse spelers actief en hun risicogehalte kan flink verschillen: dus u doet er goed aan om niet alle biotech over dezelfde kam te scheren.  Met onze 3 tips helpen we u alvast vooruit om de juiste keuzes te maken.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.