Het bestuderen van grafieken loont

Als we een aandeel willen kopen voor de BE-portefeuille bekijken we steevast ook de grafiek van dichterbij en indien we uiteindelijk overstag gaan, leggen we op basis van die grafiek een stoploss vast. Ook wanneer we winst willen nemen, passeert de grafiek de revue.  Hoewel deze manier van werken natuurlijk niet altijd loont en zeker niet waterdicht is, heeft het ons in Greenyard en Econocom wel een stevig handje geholpen.

Winstnemen: Greenyard

Persoonlijk vinden we het tijdstip bepalen om winst te nemen één van de moeilijkste vraagstukken bij het beheer van een portefeuille.  Wanneer stap je het best uit en neem je winst? Wanneer een aandeel te duur geworden is, hoor je vaak, of wanneer de rek er een beetje uit is omdat de winstgroei achterblijft, enzovoort. We hebben uit ervaring ondervonden dat verkopen op de top heel moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk) is. Vaak verkoopt men te vroeg of gewoon veel te laat. We kunnen u talloze voorbeelden hiervan geven.

We vroegen ons jaren geleden af wat ons zou kunnen helpen om beter het uitstapmoment te gaan bepalen. Het antwoord lag voor onze neus: de grafiek. Als een aandeel er gedurende lange tijd niet in slaagt de vorige top uit te nemen, is het beter afscheid te nemen. En we kunnen u dit illustreren met Greenyard. De voorbije weken kwam de producent van diepvriesgroenten nog verschillende keren in een negatief daglicht te staan omdat de groep enerzijds besmette diepvriesgroenten zou hebben verkocht en anderzijds met een stevige winstwaarschuwing moest uitpakken. Het spreekt voor zich dat het aandeel niet werd gespaard. Sinds begin dit jaar lopen de verliezen al op tot zo’n dan 60%.

Wij kochten eind oktober 2016 voor onze BE-portefeuille Greenyard tegen €14,1 om verschillende redenen. De synergievoordelen van de integratie die nog niet in de cijfers tot uiting waren gekomen, de lage waardering, de beperkte bekendheid van de groep bij beleggers enzovoort. Nadat net voor de zomer van 2017 het aandeel er niet in slaagde boven de €22 te blijven en weer wegzakte, vreesden we voor eenzelfde scenario als begin 2015 toen het aandeel door de €20 ging en het niveau niet kon aanhouden. We beslisten om te verkopen en deden dit dan ook op 28 juni tegen €20,62, goed voor een brutowinst van 46%.

Uiteindelijk gaf het bestuderen van de grafiek en het zien van een bepaald patroon de doorslag om onze positie ten gelde te maken. Achteraf bekeken was dit een uitstekende keuze want het aandeel geraakte nooit nog boven de €22 en viel recent helemaal door de maand. Vandaag zijn we gezien het doorbreken van het steunniveau van €11 geen koper. We wachten tot de huidige storm is overgewaaid en dit kan nog een tijdje duren.

Stoploss: Econocom

Zoals we in de inleiding aangaven, werken we ook stelselmatig met stoplossen die we net onder steunniveaus plaatsen die we na het bekijken van grafieken hebben bepaald. We steken niet onder stoelen of banken dat we al verschillende keren zijn ‘uitgestopt’ en met verlies hebben moeten verkopen. Dit laatste is voor veel beleggers not done. Velen blijven liever op de blaren zitten en verkiezen om de koerszwakte uit te zweten. Het probleem met een dergelijke instelling is dat men op termijn met verschillende stevige verliezers aan de vingers blijft zitten. Onze voorkeur gaat dus duidelijk uit naar het van tijd tot tijd doorbijten van de zure appel.

Een mooi voorbeeld  hiervan is Econocom dat we begin maart 2017 kochten tegen €7,2. We gingen ervan uit dat Econocom dankzij zijn gediversifieerd productaanbod uitstekend geplaatst was om van de digitaliseringstrend te profiteren. Als beveiliging legden we een stoploss tegen €4,9 in de markt. Na het bekijken van de grafiek gingen we ervan uit dat rond €5 heel wat steun lag maar eenmaal het aandeel door dit niveau zou vallen, wilden we onze verliezen nemen. Maar bij het innemen van de positie gingen we daar natuurlijk niet van uit.

We maakten echter een duidelijke inschattingsfout want Econocom kocht vooral groei met de opbouw van schulden en slaagde er niet in voldoende cashflow te genereren uit zijn nieuwe activiteiten om deze schulden af te bouwen. De markt verloor stilaan zijn geduld met de groep en steeds meer beleggers dropen af waardoor het aandeel almaar wegzakte. Uiteindelijk verkochten we het aandeel tegen €4,9 met een verlies van 25%. Op het eerste zicht is dat een serieuze aderlating maar naderhand zakte het aandeel nog verder weg tot bijna €2,5 en zouden de verliezen, indien we waren blijven zitten, nog aanzienlijker zijn geworden.

Dit zijn twee voorbeelden maar er zijn er binnen de BE-portefeuille nog. U begrijpt dan ook dat we grafieken en technische analyse hoog in het vaandel dragen. Het is geenszins zaligmakend maar het kan wel op gepaste momenten voor de nodige ruggensteun zorgen.

Lees hier meer over beleggen voor beginners.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.