Franse biotech is de Belgische niet!

Op de beurs van Brussel is de biotechsector een echte hoogvlieger. Op Euronext Parijs is het echter kommer en kwel en komt biotech niet van de grond: het contrast kan niet groter zijn.

Beleggerstoeloop vs woestenij
Op Euronext Brussel gaat biotech het voor de wind. Daar zijn verschillende redenen voor: Enkele succesvolle klinische onderzoeken zoals onder andere bij Galapagos, verschillende overnames zoals Ablynx en Tigenix en de groeiende beleggersinteresse, onder meer van grote buitenlandse institutionelen, hebben voor forse koersstijgingen gezorgd en veel biotechaandelen naar de stratosfeer doen gaan. Vandaag zijn de 15 Belgische biotech’ers samen maar liefst €12 miljard waard, twee jaar terug was dat zelfs de helft niet.

Op de beurs van Parijs daarentegen vielen in 2017 de 36 biotechbedrijven Parijs gemiddeld met maar liefst 26% terug. Twee derden van alle biotechaandelen zagen hun koers in 2017 terugvallen en verschillende aandelen zoals Adocia, Innate en Onxeo vielen met meer dan 50% terug. Enkel de grote bedrijven omdat die over meer cash beschikken en een ruimere onderzoeksportfolio beschikken, konden aan de neergang ontsnappen. En dit jaar is met een winstje van gemiddeld 4% alvast beter gestart.

In de tabel hieronder zijn zowat alle biotechnamen op Euronext opgenomen en in de jaren 2016-2017 vindt u heel wat rood terug die vooral aan Franse biotechaandelen kunnen worden gelinkt. Onderaan de tabel staan de gemiddelden (moy.) en daarin is te zien dat de Belgische biotech al sinds 2015 beter doet dan de Franse. Voor 2018 zijn slechts de eerste drie maanden in rekening gebracht.

Terugkeer nakend?
Die dalende koersen zijn een goede reden waarom de Franse belegger niet meer thuis geeft. Je zou voor minder als je al twee jaar tegen zware verliesjaren aankijkt. Tegenvallende onderzoeksresultaten hebben er voor gezorgd dat (Franse) beleggers het hoofd hebben afgewend. In 2017 waren er drie resultaten van fase III-onderzoeken (het ons niet onbekende Erytech, Gensight en AB Science) en alle drie liepen ze met een sisser af. Q3 van 2017 was trouwens een nieuw dieptepunt want toen was maar liefst 85% van alle nieuws uit de biotechsector negatief gekleurd. Het positieve nieuws woog daartegen niet zwaar genoeg om deze grote tegenvallers te counteren en de sector een hart onder de riem te steken. De Franse belegger is niet meer geneigd om de ontwikkeling van een geneesmiddel, die gemiddeld 15 jaar duurt, verder te sponsoren als er op het einde van de rit geen boter bij de vis is.

2018 kondigt zich evenwel beter aan. In het tweede semester worden een vijftigtal publicaties (!) van resultaten verwacht waarvan drie vierden voor middelen in onderzoeksfase II en III. Hieronder ziet u wat er op de planning staat van enkele biotechgroepen waarbij donkerblauw fase II-resultaten zijn en lichtblauw fase III. Een stroom aan gunstig nieuws zou de neergang snel kunnen ombuigen, zeker als internationale beleggers naar Franse biotech zouden terugkomen. Er staan bovendien enkele beursintroducties op stapel en als deze meevallen dan kan de interesse voor de brede markt weer snel toenemen.

Interessante namen
Zien we kansen in het Franse biotechlandschap? Zeer zeker, maar zoals u wellicht weet, is het geen sector om zonder handschoenen aan te pakken. Innate Pharma (ticker: IPH en ISIN-code: FR0010331421) is alvast eentje om in het oog te houden. Deze onderneming is gespecialiseerd in kankerbestrijding en heeft reeds een samenwerkingsakkoord met AstraZeneca op zak. Daarenboven beschikt het over een ruime en diverse productportefeuille. In 2018 staat de publicatie van de resultaten voor het onderzoek van Monalizumab in combinatie met geneesmiddelen van Astra Zeneca op het programma en daarna komen de resultaten van twee eigen onderzoeken. Eind maart 2018 had de groep €154 miljoen cash op zijn balans staan, goed voor iets minder dan de helft van de marktkapitalisatie.

Ook Transgene (ticker: TNG en ISIN-code FR0005175080) is een naam om in de gaten te houden. Het bedrijf, voor 52% in handen van het instituut Mérieux, is actief op het vlak van kankeronderzoek en heeft een zeer rijke onderzoeksportefeuille. Transgene heeft maar liefst 9 middelen in klinische onderzoeksfase waaronder TG4010 tegen longkanker en TG4001 tegen bepaalde types van hoofd- en nekkanker. De meeste van de middelen van Transgene moeten reeds bestaande geneesmiddelen doeltreffender maken. TG4010 wordt samen met Opdivo van Bristol-Myers Squibb gebruikt. De resultaten van deze studie worden later dit jaar gepubliceerd. Recent haalde de groep €14,4 miljoen op waardoor het zeker nog anderhalf jaar verder kan.

Met ons FR-rapport volgen we de sector alvast van dichtbij want er staat zoals eerder gezegd veel te gebeuren en een inhaalbeweging behoort tot de mogelijkheden.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.