Het fenomeen Emmanuel Macron

De laatste tijd is het in onze contreien relatief stil rond de jonge Franse president Emmanuel Macron (als u geen rekening houdt met enkele internationale tussenkomsten. Maar vergis u niet want hij is volop het land aan het hervormen en op een modernere leest aan het schoeien. Hij heeft op politiek vlak nog nauwelijks oppositie en beschikt dus over een unieke kan. Economisch waait er alvast een nieuwe wind door het land.

Een lege boulevard
Vorige week vertoefden we aan de Franse Azurenkust om van een weekje zon te genieten. Helaas was de zon niet van de partij en goot het onafgebroken pijpenstelen: er was op een bepaald ogenblik zelfs overstromingsgevaar. Dit slechte weer heeft ons wel de kans gegeven om veel tijd vrij te maken voor niet-toeristische activiteiten zoals het van dichterbij bekijken van het economische en vooral het politieke plaatje. We staken bij heel wat Fransen van alle slag ons licht op. Als schrijver van het FR-rapport kan het zeker geen kwaad om wat meer voeling met het land te hebben.

En hetgeen in veel gesprekken naar voor kwam, was de onstuitbare opmars van president Emmanuel Macron. Het lijkt wel of hij niets verkeerd kan doen en de (eerder beperkte) kritiek hem niet kan deren want ze glijdt zo van hem af. Voor velen heeft hij eigenhandig de politieke oppositie van de kaart geveegd en het politieke landschap volledig hertekend. Aan rechterzijde weten Les republicains, van voormalig president Sarkozy, nauwelijks nog van welk hout pijlen maken en aan de linkerzijde is de socialistische partij volledig van de kaart geveegd. Enkel extreem-links en extreem-rechts hebben nog een stem maar door hun beperkte politieke gewicht, zijn ook zij met de handen gebonden. De weg ligt met andere woorden voor Macron volledig open om hervormingen door te voeren.

En dat doet hij ook want elke week pakt hij weer iets nieuws aan. Dat gebeurt niet altijd zonder slag of stoot want de voorbije weken zijn het aantal stakingen niet bij te houden. Zo zijn er stakingen of gerichte acties bij het spoor, bij Air France, in het onderwijs, aan de universiteiten en ga zo maar door. Geen erg, lijkt Macron te denken, vroeg of laat haal ik mijn slag wel thuis. Dus zet hij onverbiddelijk voort en wijkt hij niet af van zijn programma.

Staatsman
Velen zien in hem ook een echte pro-Europees staatsman die het land nodig heeft na de problematisch presidentsjaren onder François Hollande. Die laatste ging dikwijls (inter)nationaal af als een gieter en kon nooit een vuist maken. Ooit stond hij uitgeregend en beteuterd op een podium en dat beeld is altijd blijven hangen. Frankrijk werd dan ook jarenlang geteisterd door immobilisme en stijgende belastingdruk terwijl het land al gebukt ging onder één van de hoogste aanslagvoeten in de EU.

Macron neemt wel stelling in en internationaal durft hij bijvoorbeeld openlijk stelling in te nemen, ook tegen president Trump. Het iconische beeld dat hij Trump, die met uitgestoken hand stond te zwaaien, ostentatief links liet liggen en resoluut de Duitse kanselier Merkel vastgreep, is bij velen blijven hangen. Talloze Fransen wijzen ook op zijn hoge intelligentie en zijn talent om te debatteren. Het mag dan ook niet verbazen dat hij tijdens het ultieme debat net voor de laatste verkiezingsronde geen spaander heel hield van de extreem-rechtse politica Marine Le Pen.

En ook op economisch vlak is hij niet te verlegen om een klepel in het hoenderhok te gooien. Macron wil van Frankrijk weer een economische grootmacht maken en het land op gelijke hoogte van Duitsland plaatsen. En momenteel is hij volop bezig met een grondige hervorming van de fiscaliteit. De bedoeling is om investeringen aan te zwengelen door bedrijven minder te belasten en de consument extra koopkracht te bezorgen. Maar ook beleggers worden minder belast. Dat is echter niet alles want Macron zet daarnaast ook groots in op allerhande nieuwe technologieën. En we kunnen trouwens nog een tijdje doorgaan met zijn hervormingen: er zijn er gewoon te veel om op te noemen.

Economisch wind in de rug
Heeft die daadkracht van Macron al economische gevolgen. Zeker, want voor heel wat Fransen heerst er weer wat optimisme in het land en dat was al een tijdje geleden. De economie is zich aan het herpakken en de achterstand met de grote economieën aan het inhalen. En de hervormingen van president Macron moeten het op termijn mogelijk maken om het gaatje helemaal te dichten. Kijk hieronder maar eens naar de werkloosheid.

Dit betekent echter niet dat Frankrijk tegen de stroom kan inzwemmen. Het ondergaat net als andere grote Europese landen de internationale conjunctuur. Zo hebben de recente spanningen in de wereld met op kop de mogelijke handelsoorlog tussen China en de VS het optimisme van Franse bedrijven wat getemperd. Hoe dan ook blijft het vertrouwen hoog.

We gaan ervan uit dat de daadkracht en hervormingsgezindheid van Macron gunstig zal uitdraaien voor de Franse beurs, vooral omdat er intrinsiek heel wat interessante bedrijven noteren die internationaal een belangrijke rol spelen. Net als de andere aandelenmarkten had de Franse markt het de voorbije maanden wat moeilijker maar we denken dat het zich op langere termijn zal kunnen onderscheiden, dus er zijn vandaag (en ook morgen) zeker koopjes te doen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.