Maandag werd het officieel: 21 bedrijven zullen de Libra Association te vormen om een nieuwe stablecoin te steunen, genaamd de Libra. De nieuwe munt blijft een veel besproken onderwerp. Bijvoorbeeld onder wetgevers en centrale bankiers. Alleen wat we na alle media ophef nog niet hebben gehoord, is wat de markt van de digitale munt vindt.
De Libra zal een stablecoin worden. Dat is een soort cryptomunt, maar dan met een stabiele waarde. De Libra zal een stabiele waarde hebben, omdat de onderliggende waarde is gebaseerd op een mix van fiatmunten, zoals dollars en euro’s.
Als we het white paper van de Libra mogen geloven, dan zal nieuwe munt welvaart brengen voor mensen met een momenteel zwak financieel systeem. Want iedereen met een smartphone en internet heeft met de Libra toegang tot digitale financiën. Facebook doet het dus allemaal voor de mensen, wat gek klinkt voor een bedrijf die meerdere keren op grote schaal de privacy schond.
Is er dan nog een andere reden voor Facebook en alle andere aangesloten bedrijven? Ja. Iedereen die de Libra wilt gebruiken, zal een x bedrag aan de Libra Association moeten overmaken in ruil voor Libra’s. Ik geef de organisatie 100 dollar in ruil voor 100 dollars aan Libra.
Vervolgens zal de Libra Association deze 100 dollar van mij investeren in kortlopend Amerikaans staatspapier. Deze leveren momenteel 1,6 procent per jaar op.
Wat nou als Libra uiteindelijk een wereldmunt wordt? Stel iedere gebruiker van Facebook heeft na 5 jaar 1.000 dollar aan Libra’s. Dan heeft de Libra Association een bedrag van 2.200 miljard dollar in beheer. Goed voor een omzet van 35,2 miljard dollar (als Amerikaans staatspapier dan nog steeds 1,6 procent op levert).
Naast alle goede intenties heft het project dus ook een financiële prikkel.
Door alle grote bedrijven die meedoen aan de Libra, heeft de munt een enorme potentie. Naast het miljardennetwerk van Facebook, doen bijvoorbeeld ook Uber en Spotify mee. De Libra zou dus zomaar een van de meest gebruikte munten ter wereld kunnen worden.
Een hele mooie uitkomst voor mensen die nu nog geen toegang tot een bank hebben, maar wel een telefoon met internet. Zoals ook al in het white paper werd aangegeven.
De munt is alleen minder mooi voor overheden, die nu nog het monopolie op geld hebben. De Libra kan wel eens een gevaar zijn voor deze monopolie. Reden dat centrale bankiers en wetgevers wereldwijd kritiek hebben geuit op de nieuwe munt.
De druk van overheden is dan ook het grootste risico dat de Libra Association en de bedrijven erachter lopen. Namelijk dat ze het gevecht met regelgevers aangaan.
Maar Libra is een wereldwijd fenomeen. Overheden zullen dus gezamenlijk actie moeten ondernemen, en het is nog niet zomaar gezegd dat dat lukt.
En als het wel lukt, dan kan in het ergste geval de Libra niet meer doorgaan. Jammer van de tijd en moeite en de 10 miljoen dollar die ieder bedrijf moet investeren in de organisatie. Maar een hele grote klap voor een bedrijf is het niet. Aangezien vrijwel alle aangesloten bedrijven miljarden omzetten hebben.
De opbrengsten van het project lijken dus groter dan het risico.
Facebook is de initiatief nemer. In mei van dit jaar werd bekend dat de techgigant een nieuw techbedrijf had opgezet in Zwitserland, genaamd Libra Networks.
Ongeveer een maand later, op 18 juni, kwam er weer nieuws naar buiten over de cryptoplannen van de techgigant. Opnieuw werd er in Zwitserland een organisatie opgezet. Dit keen een nonprofit, genaamd de Libra Association. De organisatie die de Libra zal gaan beheren.
Dat zal Facebook niet alleen doen. Zo zouden er met de techgigant erbij 28 bedrijven zijn die het project zouden steunen. Allemaal met een server van het Libra-netwerk (een full node) en een stem in de besluitvorming. Uiteindelijk zou het aantal leden moeten uitgroeien tot 100. Maar niet zomaar, want ieder lid moet aan bepaalde voorwaarde voldoen. Zoals minimaal 10 miljoen dollar investeren in de toekomst van het project.
Tussen die 28 bedrijven zit overigens ook Calibra. Dit is het bedrijf die de wallet voor de Libra zal ontwikkelen. Het bedrijf is een dochteronderneming van Facebook. De techgigant heeft dus eigenlijk 2 stemmen.
De rest van de bedrijven zijn:
Private: Coinbase, Xapo, Bison Trails, Creative Destruction Lab, Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Ribbit Capital, Union Square Ventures, Breakthrough Initiatives, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking, PayU, Stripe (verlaten).
Publiek: Illiad, Vodafone, Farfetch, Uber, Lyft, Spotify, Anchorage, Mercado Pago (verlaten), eBay (verlaten), Booking Holdings (verlaten), PayPal (verlaten), Mastercard (verlaten), Visa (verlaten).
Omdat veel centrale bankiers en wetgevers wereldwijd forse kritiek hebben op de Libra, verlieten een aantal bedrijven het project. Facebook CEO Zuckerberg moet zelfs voor het Amerikaanse Congres getuigen over de Libra.
Toch blijft Zuckerberg vastberaden achter de Libra staan. Voor andere bedrijven werd het te heet onder de voeten en daarom verlieten 7 van de 28 bedrijven onlangs het schip. Opvallend is dat 5 van de 7 betalingsproviders zijn.
Een woordvoerder van Visa refereerde naar het gebrek aan regelgeving van de Libra.
Visa heeft besloten om nu nog geen lid van de Libra Association te worden. We zullen blijven evalueren. Onze uiteindelijke beslissing zal worden bepaald door verschillende factoren, waaronder het vermogen van de Libra om aan alle regelgeving te voldoen.
Als je naar de potentie van de Libra kijkt (samen met de financiële baten) en daar de risico’s tegenover zet, lijkt de munt een gouden zet. Daarom tekenden 21 bedrijven toch een verdrag om samen de Libra Association te vormen.
Maar gek genoeg doen de publieke bedrijven, die uiteindelijk hebben getekend, het minder op de beurs. Sinds de officiële aankondiging van de munt op 18 juni van dit jaar doen 7 van de 8 bedrijven het minder dan de Nasdaq.
Voor de bedrijven die uiteindelijk de Libra hebben verlaten, is het een gemixt beeld. Wel stegen vrijwel alle bedrijven toen duidelijk werd dat ze de Libra zouden verlaten. Terwijl de Nasdaq daalde.
Alleen PayPal steeg niet meteen na het nieuws toen het de Libra verliet. Maar dat leek eerder de schuld van de brede markt te zijn.
Een reden dat de markt de Libra-bedrijven afstraft zou het verdienmodel van de munt kunnen zijn. Zo zijn de verdiensten van de Libra afhankelijk van de staatsrentes. En zoals je vast weet, zijn die in Europa en Japan al negatief. En in de Verenigde Staten over 5 jaar misschien ook wel.
Voor de afhakers van de Libra bleek de aankondiging van het vertrek uit de organisatie vooral positief nieuws. Terwijl de Nasdaq daalde, stegen vrijwel alle Libra-afhakers. De duidelijkheid was voor Libra-aanhangers alleen nog positiever. Althans als we naar de koersen kijken.
Sinds 14 oktober, toen de overeenkomst werd ondertekend, staan alle aangesloten bedrijven dik in de plus op de beurs. Gemiddeld meer dan de afhakers.
Wellicht dat de markt zich toch bedenkt over het potentieel van de munt. En naast de financiële prikkel ook inziet dat het bestuur van een wereldmunt een enorme machtspositie met zich meebrengt.
Als de Libra een wereldmunt heeft en daarmee een van de grootste kopers van obligaties is, zal het een zekere druk op overheden kunnen uitoefenen. Want wat als de Libra bepaalt om geen obligaties meer te kopen van een staat? Dan kunnen de rentelasten wel eens flink stijgen, waardoor landen in de toekomst misschien toch wel naar de Libra zullen luisteren.
Wordt de Libra een flop of houden regelgevers het project tegen? Zal de Libra slagen en de nieuwe wereldmunt worden? Of zullen andere cryptomunten dominanter blijven? Laat het ons weten in de comments!
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.