De verliezen op de cryptomarkt op woensdag 19 mei waren enorm en wat men dan doet, is op zoek gaan naar redenen of oorzaken om deze afslachting te verklaren. En die moeten niet ver worden gezocht.
Aanleidingen?
Er zijn talrijke verklaringen voor de zware dalingen op de cryptomarkt (die schommelden tussen de 20% tot zelfs 50%) terug te vinden op gespecialiseerde en minder gespecialiseerde pers. Ik stip er enkele aan: verklaringen van Elon Musk die zouden aangeven dat hij minder gunstig zou staan tegenover bitcoin, de Chinese overheid die mogelijk crypto aan banden wil leggen, vrijgave waarin de stablecoin Tether zijn centen aanhoudt (zie link), de aankondiging dat cryptoplatform Binance met allerhande (technische) problemen kampte, centrale banken die waarschuwen voor een zeepbel (die ze trouwens mee hebben gecreëerd door hun gratis geldbeleid maar dat is voer voor een ander artikel) enzovoort. Redenen zijn er genoeg te vinden.
Maar volgens mij zijn dit geen redenen maar aanleidingen, een belangrijk semantisch verschil.
Oorzaken -> achterliggende redenen.
Aanleiding -> hetgeen de bom deed barsten.
Inderdaad al deze berichten deden ‘de bom barsten’ en zorgden voor een ware verkoopgolf.
Oorzaken?
De oorzaken moeten echter ergens anders worden gezocht. We komen immers van ver: 1 jaar geleden bengelden de Bitcoin rond de 10.000 USD op en Ethereum rond de 250 USD. En het kan niet worden ontkent dat de voorbije weken en maanden tonnen aan speculatief geld zijn aangevoerd. Er was een zekere Fear of Missing Out (FOMO) of de vrees om de boot te missen. En in het verleden hebben talrijke voorbeelden aangetoond dat bij het minste vonkje dit geld opnieuw met de noorderzon zou verdwijnen.
Deze zogenaamde zwakke handen waren de echte oorzaak van de daling. Ze kregen snel pleinvrees en trokken zeer snel hun handen terug. En vergeet ook niet dat de voorbije maanden met veel geleend geld en met afgeleide producten crypto waren gekocht. Eenmaal de koers begon te dalen, namen het aantal margin calls proportioneel toe waardoor veel crypto gewoon tegen koers werd gedumpt en dat in een markt waar zich steeds minder kopers aandienden. En een verkoopgolf kan snel omslaan in blinde paniek en een kuddementaliteit waarbij iedereen tegelijk eruit wil.
Dan komen natuurlijk de wetten van de zwaartekracht bovendrijven en nemen enkele uitdrukkingen over:
-what goes up, must come down (zeker als die stijging te snel is gebeurd)
-the bull takes the stairs… The bear jumps out the window (de markt gaat stapje voor stapje naar boven maar eenmaal men snel naar beneden (lees: de uitgang) wil dan springt men uit het raam)
Uiteindelijk moest de oorzaak niet ver worden gezocht. De vraag is nu of de rust snel terugkeert en we snel kunnen terugkeren naar de orde van de dag zijnde de huidige snelle technologisch ontwikkeling van het crypto-universum.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.