De beursgang op Nasdaq van het cryptoplatform Coinbase kan in superlatieven worden samengevat. Op de eerste dag werd het bedrijf op 85 miljard USD gewaardeerd en dat is meer dan de Nasdaq en de moedermaatschappij van de NYSE samen. Maar dat is niet alles: door de succesvolle beursintroductie krijgt het hele crypto-ecosysteem meer legitimiteit. Het is een mijlpaal in de aanvaarding en adoptie van crypto.
Institutionele adoptie
Het is een understatement als we stellen dat de hele cryptomarkt in vuur en vlam staat. De twee vlaggendragers, bitcoin en ethereum, staan op recordniveaus terwijl beleggers over zich heen vallen om in de markt te stappen en een deel van de fabelachtige winsten mee te pikken. De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt bedraagt ondertussen meer dan 2000 miljard USD en volgens de laatste tellingen zijn er al meer dan 6000 verschillende virtuele munten.
En hoewel institutionelen de laatste maanden druppelsgewijs en schoorvoetend in het verhaal zijn gestapt, zijn er nog steeds velen sceptisch. De beursgang van Coinbase en vooral het succes en populariteit ervan kan dit nu volledig doen omslaan en crypto mainstream maken: een historisch moment als het ware. Veel zakenbanken en andere financiële instellingen zullen het hele fenomeen nu serieuzer nemen en inzien dat er ook veel geld mee te verdienen valt. En eenmaal institutionelen en hun (meestal oudere en rijkere) klanten de sluizen openzetten dan kan het nog sneller gaan.
Belangrijke mijlpaal
En de beursintroductie van Coinbase is voor nog andere zaken een belangrijke mijlpaal dan crypto legitimeren. Ten eerste krijgen zowel kleine en grote beleggers via het Coinbase-aandeel nu de mogelijkheid om onrechtstreeks in de cryptomarkt te beleggen zonder effectief in cryptomunten te moeten beleggen want voor velen is dit laatste nog een brug te ver. Er opent zich met andere woorden een nieuwe optie. Voorheen waren er natuurlijk al mogelijkheden, denk maar aan de Grayscale-fondsen of MicroStrategy, dat een belangrijk deel van zijn cash in bitcoin aanhield.
Ten tweede heeft Coinbase de deur geopend voor andere crypto-initiatieven die naar de beurs willen gaan zoals concurrent Kraken of het in Defi-gespecialiseerde BlockFi om er maar een paar te noemen. Er kan nu een vloedgolf ontstaan waardoor er nog meer geld naar het ecosysteem vloeit. Ten derde onderstreept Coinbase dat er geld met crypto te verdienen valt. In het eerste kwartaal zou de groep naar verluidt zo’n 800 miljoen USD winst hebben geboekt op een omzet van 1,8 miljard USD. Het is dus geen industrie waar eerst nog miljarden verliezen op het pad naar winstgevendheid liggen.
Wetgeving
Toch zijn er enkele schaduwpunten aan deze beursgang. Crypto komt met deze beursgang in het vizier van de wetgever die nu mogelijk met heel wat regels komt aanzetten en de ‘alles kan’ mentaliteit zou kunnen fnuiken. Het aandeel van Coinbase zal daarnaast net als de onderliggende cryptomarkt, een volatiel verloop kennen. Het is dan ook niet weggelegd voor de doorsneebelegger of hartlijder, die van de hoge koersbeweeglijkheid koudwatervrees zou kunnen krijgen of kan opschrikken. Deze column is bij deze dan ook zeker geen advies om Coinbase te kopen.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.