Beleggen in biotechbedrijven is vaak het opgooien van een munt. Kop is een grote winst en munt is een groot verlies of omgekeerd. Welnu, het Belgische Celyad is daar een perfect voorbeeld van. Dat leiden we af uit de presentatie van CEO Christian Homsy die we op het VFB-congres in Antwerpen zagen.
CAR-T: zeer gevaarlijke soldaat
Bij het Waalse biotechbedrijf draait alles rond CAR-T, genetisch gewijzigde cellen die het immuunsysteem een handje helpen om kankercellen aan te vallen en te vernietigen. Celyad heeft al kunnen aantonen dat zijn cellen veilig zijn en zonder chemotherapie tot een volledige genezing kunnen leiden bij leukemie, een wereldprimeur. Volgens CEO Christian Homsy zijn hun CAR-T cellen zo geprogrammeerd dat ze stresscellen aanvallen die in 80% van de kankercellen te vinden zijn. “We geven onze CAR-T cellen met andere woorden een betere bril waardoor ze veel beter de slechte cellen kunnen identificeren,” legt hij uit.
Vandaar dat Celyad ook CAR-T cellen inzet tegen vaste tumoren zoals bij darm- of longkanker in plaats van alleen liquide kankers zoals bloedkanker. Vaste tumoren zijn moeilijker aan te vallen omdat vaste kankercellen over betere verdedigingsmechanismen beschikken. Hoe moeilijk het is, toonde de onderzoeken in pancreaskanker aan. Het onderzoek op twee patiënten had geen effect. Maar bij patiënten bij darmkanker waren de resultaten hoopgevend.
Veel interesse
De interesse in deze vrij nieuwe therapie om kanker te overwinnen is enorm want recent werden twee CAR-T spelers overgenomen: Kite door Gilead voor 12 miljard dollar en Juno Therapeutics door Celgene voor 9 miljard dollar. Ook Celyad staat op de radar van grotere spelers. Volgens Homsy wordt Celyad van dichtbij gevolgd en alle onderzoeken worden met een vergrootglas bekeken.
Celyad gaat nu zijn potentiële middelen CYAD-01 (CAR-T-cellen door Celyad ontwikkeld en gemaakt van de cellen van de patiënt zelf) en CYAD-02 (verbeterde versie van CYAD-02) op mensen testen aan de hand van verschillende onderzoeken via LINK (injecteren in de tumor zelf) en in combinatie met andere therapieën. Celyad voert deze onderzoeken op een hele resem kankers uit en doet dit op verschillende manieren zodoende enkel deze over te houden waar de resultaten gunstig zijn. Als er bepaalde stappen niet werken, is dat niet erg. “We willen enkel met de beste methodes naar fase II trekken.”
En Homsy wond er geen doekjes rond. “Als we ons kunnen onderscheiden en tegen eind 2019 met positieve onderzoeksresultaten kunnen uitpakken, dan zal het niet lang duren vooraleer we worden overgenomen.” Celyad ziet het helemaal niet zitten om zelf geneesmiddelen op de markt te gaan brengen (ten vroegste tegen 2021). “Om producten te verkopen hebben we de kennis en kunde niet in huis.”
Om al deze onderzoeken te financieren, heeft de groep nog €34 miljoen in kas maar dat is onvoldoende. In 2018 kan dus minstens nog 1 kapitaalverhoging worden verwacht. Met Celyad koopt men een ticketje met kans op een grote winst maar het kan uiteindelijk ook waardeloos aflopen. Celyad is enkel voor mensen die zich bewust zijn van het hoge risico en het nodige geduld hebben want een echte doorbraak wordt pas eind 2019 verwacht.
De enorme koersbewegingen van de afgelopen 3 jaar zet deze onzekerheid in de verf. Het ene moment zijn beleggers zeer positief en het ander moment sluipt er twijfel binnen. De komende 2 jaar valt hetzelfde van de koers te verwachten.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.