Brusselse biotechvolatiliteit

Euronext Brussel is gekend voor haar ruime aanbod aan biotechnologiebedrijven en ook in de BE-portefeuille van BeursBrink hebben we mening Belgische biospeler opgenomen. De reden is heel simpel: er ligt bij de biotechsector enorm veel potentieel. Een goed voorbeeld is Galapagos dat in de voorbije jaren is opgeklommen van een kleine nobody tot een miljardenbedrijf met een zitje in de Bel20.

Toch moet u één ding weten vooraleer u in een biotechgroep stapt: de koersen van deze aandelen dansen vrolijk op een neer dus u moet als aandeelhouder over een sterke maag beschikken.

Dit laatste illustreren we door de koersbewegingen van verschillende biotechbedrijven over de voorbije drie maanden op een rijtje te zetten.  In de eerste kolom met procenten vindt u het verschil tussen de slotkoers van 14 juni en 14 september. De verschillende vallen nogal mee met uitzondering van ASIT Biotech, dat een flinke tuimelperte heeft gemaakt. Enkele dagen terug raakte bekend dat de onderneming op zoek moet naar extra financiering wil het zijn onderzoeken kunnen betalen. Dit laatste is trouwens een constante in het leven van een biotechbedrijf.

Wat echt opvalt, is het enorme verschil tussen de hoogste en de laagste koers over diezelfde periode van 3 maanden (deze gegevens vindt u in de laatste kolom terug). Er is slechts 1 aandeel van de 10 onderzochte die over 3 maanden minder dan 10% bewoog, het weinig bekend ArGEN-X. De meeste schommelen rond de 20% met Asit Biotech en Celyad als uitschieters met respectievelijk 46% en 37%.

Verschillende redenen

De redenen van deze prijsschommelingen binnen de sector zijn niet ver te zoeken. Het is ten eerste moeilijk om een waarde op een biotechnologiebedrijf te plakken: de waarde bevindt zich in de pijplijn. Maar niet alle potentiële middelen of producten halen de eindmeet of vinden een partner. De kwartaalrapporteringen bieden ook geen houvast want meestal ligt de omzet laag of is die zelfs onbestaande terwijl de ontwikkelingskosten niet bij te houden zijn.

Ten tweede zitten er veel speculatief ingestelde beleggers in biotechaandelen. Dit zijn meestal de zwakke handen die bij het minste onraad het schip verlaten. Ook wanneer het sentiment op de beurzen over het algemeen minder goed is, wordt deze sector als één van de eerste hard getroffen. Het tij kan echter snel keren en bij het minste positieve nieuws dienen zich opnieuw beleggers aan.

Ten derde zijn er natuurlijk de bedrijfsspecifieke redenen zoals het afhaken van een partner, het onverwachte aftreden van een topman, het verkopen van investeerders van het eerste uur na het verstrijken van de lockup, het ophalen van middelen of de publicatie van minder goede studieresultaten.

U begrijpt dat biotechaandelen geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken en ze zijn moeilijk om te traden gezien de (soms onverwachte) volatiliteit. Vandaar dat u er best uiterst voorzichtig mee omspringt.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.