Biotech: een must!

Veel beleggers halen hun neus op voor biotech want te risicovol en te ondoorzichtig. Dit klopt natuurlijk gedeeltelijk maar het zou zonde zijn om biotech volledig  te bannen. De sector kan immers voor een hefboom op uw portefeuille zorgen.

Onzekerheid troef
De biotechsector is niet gemakkelijk om te doorgronden omdat fundamentele analyse er niet op van toepassing is. Zo is het nut van een koers/winst- en EV/EBITDA-verhouding in de meeste gevallen nihil. Het overgrote deel van de biotechspelers stapelen daarenboven de verliezen jaar na jaar op. Bij bedrijven uit andere sectoren zouden aanhoudende rode cijfers de koers decimeren. Daarnaast kan de pijplijn, gevuld met allerhande onderzoeken, door een niet-medisch geschoold persoon niet zomaar worden geïnterpreteerd. En hoe plakt men er een bepaalde waarde op? Voorts mag men niet uit het oog verliezen dat hoe veelbelovend een potentieel geneesmiddel in fase I ook moge zijn, de kans op een marktintroductie en het rinkelen van de kassa na de miljoeneninvestering slechts 10 à 15% bedraagt. Percentages die niet echt in het voordeel van de belegger zijn.

En horrorverhalen van mislukte onderzoeken, geflopte goedgekeurde geneesmiddelen en enorme koersverliezen zijn er ook voldoende. Deze staan in het geheugen gegrift van menig belegger. Een mooi voorbeeld is ThromboGenics. De totale ineenstorting van deze waarde heeft veel beleggers de gevleugelde woorden ‘nooit meer’ doen uitspreken. Kijk maar eens naar de koersontwikkeling van het aandeel, dat op zijn hoogtepunt zelfs deel uitmaakte van de Bel20, toen hoogst uitzonderlijk voor een biotechspeler.

Handje helpen
Maar zoals we al vaak hebben aangegeven, is het een must om altijd een plaatsje vrij te maken voor biotech in uw portefeuille. Naast de horrorverhalen zijn er immers ook ontelbare succesverhalen en om deze laatste terug te vinden, hoeven we met Galapagos en Argen-X niet ver te lopen. Beleggers die enkele jaren geleden in deze verhalen stapten, hebben hun inzet al vele malen terugverdiend. We zouden 5 à 10% van de portefeuille, al naargelang de risicobereidheid, in biotech beleggen. Met een beperkt deel van de portfolio mag u immers wat extra risico aan boord nemen.

Hoe gaat u nu het best te werk? U zou kunnen overwegen om een biotechbeleggingsfonds of -ETF  te kopen. Dat is in theorie de beste oplossing omdat u dan een portefeuille van biotechwaarden aanschaft en de risico’s mooi worden verdeeld. Het probleem is echter dat op de Belgisch/Nederlandse markt slechts beleggingsfondsen voorhanden zijn die grotendeels in Amerikaanse biotechbedrijven beleggen. Meestal gaat het over fondsen die meer dan 80% van hun vermogen in de VS beleggen. En beleggen in Amerikaanse biotech vinden we te-ver-van-ons-bed, we hebben nu eenmaal met deze markt te weinig voeling.

We zoeken het liever dichter bij huis, waar de informatie toegankelijker is en het ook iets eenvoudiger is om het potentieel van het bedrijf in te schatten. Vooral op de beurs van Brussel is er op biotechvlak voor elk wat wils en eigenlijk hoeft men niet verder te lopen om een voldoende grote blootstelling op te bouwen. Men kan er bedrijven vinden die al verder gevorderd zijn met hun pijplijn en op het punt staan om producten te lanceren, maar ook ondernemingen die eigenlijk nog in de kinderschoenen staan (en waarvoor de mogelijke opbrengsten het grootst zijn), zijn volop voorhanden. Het volstaat om een mix van die bedrijven uit te bouwen.

We hebben bij  BeursBrink de nodige ervaring in huis en hebben uit de verschillende types van biotechbedrijven alvast enkele namen geselecteerd. Met dit lijstje kan de biotechleek alvast aan de slag.

Heeft de video waarde voor je? Deel deze dan met collega-beleggers!

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.