Biotech: cash is king

Een tijdje terug werd het Belgische biotechlandschap opgeschrikt door het negatieve FDA-oordeel voor filgonitib van Galapagos. Nogmaals het bewijs dat het nooit over een leien dakje loopt in de sector. Galapagos kan er wel tegen want heeft een kleine 6 miljard euro op zijn rekening staan. Een biotechbedrijf  kan trouwens nooit genoeg cash op zijn rekening hebben staan.

Gemakkelijk te krijgen tot…
Vandaag is geld gemakkelijk te krijgen dankzij het ultrasoepele beleid van de centrale banken en daarenboven zeer goedkoop want op de obligatiemarkten lenen de meeste bedrijven met een degelijke kredietwaardigheid tegen 1% of zelfs minder. En zelfs vandaag, met een economie die volop herstellende is van de coronaklap, kan elk bedrijf met een goed verhaal geld ophalen alsof het een lieve lust is. Zelfs bedrijven met een hoog risicogehalte, waar ook de meeste biotechspelers toebehoren, hoeven hun hand bij wijze van spreken slechts op te houden.

Toch is het voor biotechbedrijven toch altijd een beetje opletten want enkele tegenslagen kunnen er plots voor zorgen dat de kraan wordt toegedraaid en dan kan het snel gedaan zijn. Het is dan ook altijd zeer belangrijk om als biotechbedrijf, wanneer de markten gunstig gestemd zijn en er stevig verhaal kan worden verteld met mooie vooruitzichten, er voor zoveel mogelijk geld wordt opgehaald. Niet alleen kunnen dan de meeste onderzoeken dan worden bekostigd maar het bedrijf kan ook overleven wanneer er plots een kink in de kabel komt (slechte studieresultaten, geen toelating op de markt, een partner die zich terugtrekt, enzovoort). En de marktomstandigheden kunnen ook wijzigen natuurlijk waardoor geld plots minder toegankelijk wordt.

Veel cash op de balans
En de meeste Belgische biotechondernemingen hebben dat zeer goed begrepen en telkens ze er zich een opportuniteit voordoet en financiers happig zijn dan halen ze geld op. Kijk naar Galapagos. Het heeft maar liefst 5,6 miljard euro op zijn rekening staan, goed voor 85 euro per aandeel! Vandaag staat het aandeel, na zijn zware terugval, nog op 110 euro nauwelijks 25 euro boven zijn cashwaarde. Met zoveel cash kan de onderneming dus zeker tegen een stootje (en de goed gevulde pijplijn helpt natuurlijk voor de rest ook). Hoogvlieger Argen-X van zijn kant heeft een kleine 2 miljard euro op zijn balans staan, goed voor 41 euro per aandeel.

Als geïnteresseerd belegger is het altijd belangrijk om te kijken hoeveel cash een biotechbedrijf nog op zijn balans heeft staan, alvorens in te stappen. Vandaar dat we een klein overzichtje hebben gemaakt met de cashpositie van enkele Belgische biotechondernemingen die enkel nog geld hebben tot ten laatste eind 2021. Weet ook dat de cash niet duurzaam is en en gezien de hoge burnrate (onderzoeken slokken immers veel geld op) snel kan slinken. Die cash op de balans is dus slechts een momentopname. Het vijftal zal met andere woorden tegen eind 2021 vers geld moeten aanboren. Deze aandelen zijn dan ook hoog risico!

Gok
Beleggen in biotechaandelen blijft hoe dan ook een gok want nooit kan men 100% zeker zijn dat alles goed verloopt. De tegenslagen van Oxurion, nochtans jarenlang één van onze favorieten, of recenter van Galapagos hebben perfect in de verf gezet dat het hoe mooi en veelbelovend de pijplijn of de potentiële geneesmiddelen ook zijn, er altijd iets kan fout lopen. We kunnen enkel aanraden om nooit 1 biotechaandeel in de portefeuille te nemen maar altijd te kiezen, als men in deze sector überhaupt wil beleggen, voor een handjevol. Dan spreidt men het risico en zorgt een tegenvaller niet meteen voor een zware deuk in de portefeuille als men slechts één biotechaandeel heeft.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.