Hoewel het gemakkelijk is geworden om in crypto te beleggen, wordt weinig gesproken over enerzijds een mogelijke meerwaardebelasting op de winsten en anderzijds de moeilijkheden om het geld van de winsten terug op een gewone bankrekening te krijgen. Er is vandaag een oplossing om minstens één van de twee hete aardappels uit de weg te gaan, namelijk via het kopen van crypto-ETF’s, je belegt dan immers niet rechtstreeks in crypto maar in een financieel product. Het probleem is dat het ETF-cryptoaanbod zo klein is én dat het eigenlijk over ETN’s gaat waardoor die meerwaardebelasting toch om de hoek komt kijken.
Beleggen in crypto is vandaag eenvoudig: op enkele minuten kan je een rekening op een handelsplatform openen en al beginnen handelen. Maar er zijn twee vraagstukken waar onzekerheid en onduidelijk over heerst. Is er een meerwaardebelasting op de winst? Wordt het door de antiwitwasregels geen calvarietocht om de winsten terug naar een fiat-bankrekening te krijgen? Niemand lijkt een duidelijk antwoord op deze vragen te kunnen geven maar dat er mogelijk complicaties zullen opduiken, als men de cryptowinsten weer naar het reguliere banksysteem brengt is een feit.
Laten we eerst even kort stilstaan bij die meerwaardebelasting. In België is het zo dat van zodra er sprake is van speculatie er een vast tarief van 33% wordt aangerekend. En de kans is niet onbestaande dat verkopen van winstgevende cryptoposities door de fiscus als speculatief van aard worden aanzien. De discussie hierover zou kunnen losbarsten indien de cryptomarkt weer in bull-modus gaat en in de media breed wordt uitgesmeerd. En daarnaast zijn banken blijkbaar niet zo happig meer om cryptowinsten, die theoretisch gezien uit het bankcircuit werden gehaald (om in crypto te beleggen) weer in het circuit te brengen. Ze willen de oorsprong weten van het geld want ze hebben toch schrik van de antiwitwaswet opgelopen, met de recente monsterboetes in het geheugen.
Voorlopig lijken cryptobeleggers er niet echt wakker van te liggen maar het is niet uitgesloten dat die twee hete hangijzers plots roet in het eten kunnen gooien.
Maar niet getreurd, er bestaat een alternatief waardoor minstens één van de twee mogelijke problemen niet zal spelen: ETF’s die in crypto beleggen. Voor deze producten zijn er alvast geen problemen met witwas maar mogelijk is er toch een meerwaardebelasting aangezien de onderliggende trackers in schuldinstrumenten beleggen. Het zou dan gaan over een meerwaardebelasting van 30% op het obligatiegedeelte.
Vandaag liggen er twee munten binnen handbereik: bitcoin en ethereum. Op Euronext Amsterdam noteren immers verschillende ETF’s die onrechtstreeks in bitcoin en ethereum beleggen en hun koersverloop op de voet volgen. Om helemaal correct te zijn, moeten we spreken over ETN’s. ETN staat voor Exchange Traded Note en is een gestructureerd product of synthetische ETF. Kort samengevat valt een ETN te vergelijken met een gedekte obligatie (gedekt door bitcoin of ethereum die in cold wallets zijn opgeslagen) die op de beurs noteert en net als een ETF of aandeel kan worden verhandeld.
Hierboven vindt u alvast een voorbeeld van een bitcoin ETN. De VanEck Vectors Ethereum ETN (code: VETH, ISIN-code: DE000A3GPSP7), die de waarde van de MVIS CryptoCompare Ethereum VWAP Close Index (MVETHV Index) op de voet volgt, is een voorbeeld van een ethereum tracker. Deze producten van VanEck zijn trouwens niet de enige.
Meer dan dat hebben we echter niet gevonden waardoor de keuze helaas beperkt is. Voor een Amerikaanse belegger is het aanbod uitgebreider want via de instelling Grayscale is het mogelijk om onrechtstreeks en via ETF’s in een hele resem munten te beleggen. Aangezien deze speler zich niet de moeite getroost om in Europa de nodige KIID-documenten te kunnen voorzien, hebben wij er als Europese belegger geen toegang toe.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.