Dat kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) waarbij onder meer computers van data leren zou wel eens de grootste verandering in ons leven kunnen zijn. Hoewel het marktsegment al goed heeft gepresteerd, is het gezien de enorme groeimogelijkheden nog niet te laat. We zetten drie beleggingsfondsen met focus op AI op een rijtje.
COVID-19 zette een turbo op de digitalisering en tijdens de lockdowns zagen we een grote versnelling in de opkomst van artificiële intelligentie, 5G, blockchain, cloud computing en het Internet der Dingen (IoT). En dat effect zal nog jaren aanhouden, zeker nu bedrijven steeds meer focussen op hoe deze digitale technologieën voor productiviteitswinst en kostenbesparingen zullen kunnen zorgen.
Razendsnelle technologische innovatie blijft de komende jaren de bijzonder krachtige megatrend achter digitalisering. Krachtige 5G-wifi verhoogt de connectiviteit thuis of op het werk en maakt het IoT stabieler en sneller. ‘Dit genereert een gigantische hoeveelheid data die dankzij toegenomen computerkracht beschikbaar is voor predictieve en commercieel bruikbare analyse. Door deze data realtime te verwerken zullen bedrijven nog efficiënter worden. Daarbij zullen artificiële intelligentie en zelflerende algoritmen een sleutelrol spelen. De kans bestaat dat de economie er helemaal anders zal gaan uitzien door AI en dat gaat gevolgen hebben op zowat alle sectoren. Al deze nieuwe ontwikkelingen creëren uiteraard ook voor beleggers heel mooie opportuniteiten.
Beleggers beginnen steeds meer in te zetten op deze seculiere groeitrend maar het aantal specifieke AI-bedrijven zijn niet gemakkelijk te vinden. Beleggingsfondsen die inzetten op het thema en via een ruim gespreide portfolio erin beleggen, zijn een beter alternatief. Op de Belgische en Nederlandse markt zijn er slechts een handjevol specifieke AI-fondsen te vinden. Slechts twee hebben een trackrecord van meer dan 3 jaar en ze zijn trouwens, zoals u kunt zien in de tabel hieronder, aan elkaar gewaagd.
Opvallend is dat ze allemaal beleggen in zeer gekende grote Amerikaanse bedrijven zoals Facebook, Google, Netflix en dergeijke. Deze grote jongens maken immers enorm veel gebruik van AI om hun data, klantenbestanden, logistiek, enzovoort te beheren. Daarnaast beleggen ze in typische AI-ondernemingen die een rol spelen in het omzetten van data naar waardevolle informatie die de eindgebruiker meteen kan aanwenden. Dit laatste kan worden omschreven als heilige graal van kunstmatige intelligentie. De ontwikkelaar van algoritmes Splunk, die niet toevallig in verschillende van hierboven aangehaalde fondsen zit, is er zo eentje. In de portfolio’s zijn zowat alle sectoren terug te vinden maar de meeste concrete toepassingen, die software-gedreven zijn, kunnen worden teruggevonden in gezondheidszorg en life sciences. En een voorbeeld hiervan is Illumina dat analyses rond genetica uitvoert. Opvallend ten slotte is wel dat 80 % van de bedrijven in de AI-fonds Amerikaans zijn.
De drie fondsen hebben elk een eigen strategie. Het Artificial Intelligence van L’Echiquier bijvoorbeeld heeft zijn portfolio in vier segmenten onderverdeeld: bedrijven die AI aan de man brengen zoals Salesforce, AI integreren in hun productieproces zoals de roboticagroep Fanuc, het gebruik van AI mogelijk maken en ten slotte die de infrastructuur leggen zoals ondernemingen actief op het vlak van cloudcomputing. Allianz van zijn kant bewandelt in zekere zin hetzelfde pad en belegt in drie grote groepen: AI-infrastructuur zoals producenten van halfgeleiders, AI-applicaties zoals softwaregroepen en deze die AI mogelijk maken, de zogenaamde enablers. Allianz onderstreept dat ze belegt in de hele waardeketen en heus niet enkel in technologiebedrijven. ‘Beleggen in AI gaat zeer breed en bestrijkt haast alle sectoren.’ De top vijf in de portefeuille is zoals u hieronder kunt zien, een bonte mengeling.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.