Nu het coronavirus heerst, zijn eerdere hot topics in de markten niet meer zo relevant, terwijl ze er wel toe doen. Bijvoorbeeld het conflict tussen de Verenigde Staten en China.
China is de opkomende wereldmacht en de VS de bestaande. Wie gaat winnen? Dat is de vraag van één miljoen. Als ik mijn geld erop moet inzetten, dan zet ik op beide, maar net iets meer op China. Het land is verenigd en pakt belangrijke dingen, zoals corona, effectiever aan.
Daarnaast spreekt de grafiek in het voordeel van de opkomende macht.
De afgelopen jaren heeft zich een enorm rising wedge patroon gevormd in het dollar/yuan paar. Het patroon vertelt dat het valutapaar zal dalen en dat betekent dat de Chinese munt sterker wordt.
Een rising wedge patroon komt meestal voor in een dalende markt. De wedge zelf is nog een stuiptrekking naar boven, zoals je kan zien. Meestal breekt deze daarna naar beneden. Dat is natuurlijk verre van een zekerheid. Daarom is het goed om ook naar de fundamenten te kijken.
Het verloop van valuta geeft in feite aan hoe sterk een economie is. Overigens kan je het ook andersom bekijken. Een economie van een land dient als onderpand voor een valuta, omdat een grotere economie meer vraag naar de valuta betekent. In het huidige fiatgeldsysteem is er namelijk geen fysiek onderpand meer, zoals goud.
De afgelopen jaren bestookten de twee economieën van de VS en China elkaar met tarieven. Tot nu toe is geen van beide bezweken onder de druk van de ander en spanningen zullen blijven en waarschijnlijk oplopen. Zo dreigde Trump enkele dagen geleden opnieuw.
De huidige coronacrisis verdoezelt het conflict, maar laat ook, in mijn ogen, zien waarom de wedge van zonet zal uitbreken naar beneden. Hoewel ik de ins en outs van de Chinese en Amerikaanse politiek niet ken, zie ik wel dat er in China eenheid is en in de VS het tegenovergestelde. Dat is natuurlijk logisch, omdat China een dictatuur is en de VS een democratie met twee partijen (waardoor er geen middenweg is).
Wat je voorkeur ook is tussen de systemen, de cijfers liegen er niet om. De Chinezen temmen de huidige crisis beter dan de Amerikanen. In China zijn bijna 85.000 gevallen van corona met 78.000 hersteld. In de Verenigde Staten zijn er 1,1 miljoen gevallen,waarvan 133.000 zijn hersteld. Dat terwijl er in China 1,4 miljard mensen wonen en in de Verenigde Staten 328 miljoen.
Of de cijfers helemaal kloppen kan je je natuurlijk altijd afvragen. Maar om maar aan te geven: in China werden steden hermetisch afgesloten en in Amerika demonstreren mensen tegen de lockdown.
Het is natuurlijk altijd onzeker wat de werkelijke impact is van corona. Wat gebeurt er wanneer een land een groot deel van de genomen maatregelen loslaat ten bate van de economie. Is de economie daar uiteindelijk wel bij gebaat? De toekomst zal het uitwijzen.
Momenteel weten we alleen dat China met één druk op de knop van koers kan wijzigen en het daarom beter is opgewassen tegen deze onvoorspelbare gezondheidscrisis dan de VS.
Waar de economische status de vraag naar een munt bepaalt, zorgt de centrale bank voor het aanbod. Minstens zo belangrijk. Op de volgende grafiek zien we het geldaanbod van verschillende centrale banken. Maar leg voor deze de focus op de grijze lijn (China) en de licht blauwe lijn (de VS).
Voorheen was het geldaanbod (gemeten in dollars) in China altijd veel hoger dan in ieder ander land. De Chinese economie groeide alleen enorm hard, tot 2011 altijd boven de 10 procent per jaar. En daarom werd de munt toch sterker ten opzichte van de dollar.
Tot 2015, toen bewoog de koers van de yuan/dollar in het patroon van de stijgende wedge. Mede door de Fed die het geldaanbod verkleinde met daarnaast een keurig draaiende economie. Ook verloren beleggers in 2015 vertrouwen in China, zoals je op een latere grafiek van de Chinese aandelenmarkt kan zien.
Maar plots kwam corona. China lijkt het beter in staat te bedwingen, wat ook te zien is aan de balans van de centrale bank. Waar de Fed de grootste monetaire interventie ooit doet, blijft het geldaanbod in China zo goed als gelijk.
Ondanks dat de dollar de wereldreservemunt is, daarom vraag heeft vanuit de hele wereld en sterker wordt/is dan de meeste valuta’s, is de yuan een uitzondering. De eenheid in het land, daarmee het vermogen om corona in toom te houden en het niet massaal hoeven te devalueren van de munt is voor mij een signaal om meer op China in te zetten.
Het mooie van alles is, is dat de meeste mensen dat waarschijnlijk niet vinden. Bijvoorbeeld te zien aan het verloop van de Chinese aandelenmarkt. Deze noteert verweg van zijn recordstand, hoewel het ook een serie van hogere bodems neerzet. De grafiek beweegt in een enorme symmetrische driehoek.
De grafiek heeft dus géén voorkeur voor een uitbraak naar boven of beneden. Wel noteert de prijs aan de onderkant van de driehoek en daarom is voor Chinese aandelen de lijn met de minste weerstand naar boven in de komende jaren, wat helemaal in het zojuist geschetste plaatje past.
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.