Als men een grafiek van een aandeel sinds begin dit jaar bekijkt dan ziet men steevast hetzelfde patroon: een lichte stijging tot midden februari, en razendsnelle en steile inzinking en een (al dan niet forse) herstelbeweging. Er zijn echter ook aandelen die zich vandaag op het niveau bevinden van hun coronadieptepunt, ofwel hebben ze hun winst van erna niet kunnen vasthouden ofwel is er nooit sprake geweest van een degelijk herstel. We stippen vijf middelgrote tot grote Belgische bedrijven aan die tot deze laatste groep horen en we bekijken of ze vooralsnog een inhaalbeweging te goed hebben. Zoals u kunt zien, zijn er bekende doch enkele verrassende namen bij
Proximus: telecom zonder groei
Het telecomaandeel heeft geen garen kunnen spinnen van enkele nieuwe trends zoals thuiswerk of de verdere toename van dataverkeer. Erger nog, het aandeel heeft de coronaterugval niet kunnen verteren en blijft maar wegzakken. Een nieuw dieptepunt lijkt er zelfs te gaan aankomen.
De groep, die haast uitsluitend actief is op zijn verzadigde Belgische thuismarkt, slaagt er al geruime tijd niet meer in te groeien en gaf zelfs aan geen toename van de omzet of bedrijfswinst te verwachten voor 2022. Proximus krijgt kwartaal na kwartaal een omzetdaling te verwerken maar kan de winst min of meer op peil houden door zwaar in de werkingskosten te snijden. Vraag is natuurlijk in hoeverre dit kan worden aangehouden, zonder dat de dienstverlening of in de kwaliteit achteruit gaat. Daarenboven wordt het dividend vanaf dit jaar met 20% verlaagd. Het rendement blijft wel boven de 5% netto, wat toch een aantrekkelijke troef blijft. Een extra lichtpuntje is dat de nieuwe CEO Boutin zijn eerdere verwachting voor de free cashflow in 2020 (780 à 800 miljoen EUR) recent heeft herhaald.
Het is wachten op een nieuwe strategie van de groep. En hoe gaat het dus een antwoord bieden op de talrijke uitdagingen zoals de (trage)komst van 5G, de bikkelharde concurrentie, de groeimoeilijkheden, het Huawei-vraagstuk (indien Huawei wordt geweerd, zullen de gebruikte producten duurder worden),…
Beleggers zien het alvast niet echt zitten en verlaten stap voor stap het schip: de geleidelijk koersafbrokkeling zet dit mooi in de verf. Het aandeel is goedkoop (k/w van 9) geworden maar een ommekeer zit er niet meteen in. Zijn er eigenlijk nog koerstriggers?
Barco: glas is halfleeg of halfvol
De technologiegroep was de voorbije jaren de absolute lieveling van de Brusselse beurs. De niet te stuiten groei van zijn medische afdeling en vergadertool Clickshare had het aandeel de stratosfeer ingejaagd. De coronacrisis heeft daar echter abrupt een einde aan gemaakt en sindsdien is elk herstel een valse start gebleken. Alle werk van CEO Jan De Witte, nota bene de succesvolle focus op rendabiliteit en het vinden van nieuwe groeipolen, is hiermee op de beursvloer tenietgedaan.
De groep heeft het niet onder de markt omdat een deel van zijn activiteiten door de coronacrisis keihard is geraakt zoals cinemaprojectoren, grote schermen voor evenementen die nu niet plaatsvinden, Clickshare (omdat er minder fysiek wordt vergaderd) en de verlaagde activiteit in de ziekenhuizen omdat gedurende maanden bijna de volledige focus op Covid-19 lag. Daartegenover zet de groep momenteel volop in op digitalisatie en heeft het met thuislaten en vergaderen op afstand wel enkele groeipolen. De medische tak is zich bovendien aan het herpakken terwijl controlekamers weer in de lift zitten. Het glas is met andere woorden halfvol of halfleeg.
De groep heeft echter enkele troeven voor de belegger die het aandurft om door de coronacrisis heen te kijken (en rekent op een herstel van de cinema- en evenementensector). Barco heeft een gezonde balans, en kan dus tegen een stootje, beschikt over een goed gestroomlijnde organisatie waar de kosten onder controle worden gehouden (een herstel zou de marges snel kunnen doen herpakken) en is op verschillende vlakken een marktleider. Voor de duivers met een langetermijnvisie.
Kinepolis: hoe evolueert corona?
We kunnen deze snel achter Barco zetten. Het grote verschil is dat Kinepolis volledig van cinemazalen en -bezoeken afhangt. Het spreekt voor zich dat corona de groep keihard heeft geraakt. Niet alleen was er de maandenlange sluiting van de zalen maar op de koop toe bleven mensen uit schrik en de striktere maatregelen weg eenmaal de zalen weer opengingen. De voorbije maanden kunnen dus gerust als een ramp worden omschreven.
En de koersgrafiek hieronder zet de vrees en hoop mooi in de verf. Eerst de lockdown en sluiting die voor een koershalvering heeft gezorgd, daarna was er de herstelbeweging van 50% omdat de heropening in het zicht kwam maar ten slotte was er de zwakke opkomst en de tweede coronagolf die alle winst weer tenietdeed. Hoe het aandeel zich nu zal gedragen, zal afhangen van hoe het coronavirus in de verschillende landen, waar de groep cinemazalen heeft (België, Frankrijk, de VS, Nederland, Spanje, Canada,…), onder controle kan worden gehouden en hoe streng de sociale maatregelen zullen zijn (cinemabezoeken moeten nog leuk blijven ook!).
Door de actieve overnamestrategie zijn de schulden op de balans de voorbije jaren echter flink gestegen. Vandaag heeft de groep een nettoschuld van meer dan 400 miljoen EUR of 2,8 keer de EBITDA, wat toch een vrij hoog is. En een hoge schuldratio wordt vandaag door de markt niet echt geapprecieerd hoewel de eerste grote terugbetaling pas in 2022 valt. Het bedrijf wordt echter goed geleid en heeft enkele troeven in handen namelijk dat een groot deel van de kosten vandaag kunnen worden weggesneden en dat het meeste vastgoed in eigen handen is (geen huur).
Zolang er geen beterschap is op het vlak van het virus, moet niet op een duurzaam herstel worden gerekend en zullen de resultaten onder druk blijven staan. Beleggers die verder zien dan hun neus lang is en denken aan ‘genormaliseerd’ postcoronatijdperk mogen echter een teentje in het water steken en belang in de groep nemen.
Exmar: wanbetaling klant
Na de corona-uitbraak gaf de reder actief op het vlak van gastransport aan dat de impact van de pandemie slechts beperkt zou zijn en het aandeel, dat in maart een stevige klap had geïncasseerd, wist zich grotendeels te herpakken. Exmar werkt immers vooral met langetermijncontracten en er was dus geen vuiltje aan de lucht.
Eind juni zag het plaatje er plots anders uit en halveerde het aandeel op enkele sessies tijd. De Argentijnse klant YPF van het FLNG-platform, gaf aan onvoldoende middelen te hebben om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een streep door de rekening van Exmar want het YPF-contract zorgt voor een derde van de bedrijfswinst en zal uiteindelijk het eindcijfer in het rood duwen. Sinds die aankondiging slaagde het aandeel er niet in om zich te herpakken.
Beleggers maken zich duidelijk zorgen over het mislopen van deze inkomsten want de groep heeft een hoge schuldenlast (nettoschulden/EBITDA ligt boven de 8!) en heeft dat geld van YPF broodnodig. De vrees dat het hiermee verkeerd loopt, is flink toegenomen. Ondertussen is het bang afwachten wat uit de bus komt. Er loopt een rechtszaak en het kan werkelijk alle kanten uit. Dit aandeel noteert terecht onder zijn niveau van begin maart en we zouden afwachten op nieuws rond het dossier vooraleer in te stappen, het risico ligt vandaag gewoon te hoog.
Ontex: luiers beschermen niet
De luierfabrikant is nog zo’n zorgenkind van Euronext Brussel. Het aandeel kon zich in eerste instantie herpakken van de corona-inzinking maar sinds begin mei is het aandeel geleidelijk teruggezakt om finaal onder het niveau van midden maart terug te vallen. Het aandeel is het meest geshorte aandeel op de beurs van Brussel en geef ze eens ongelijk.
Een voor de hand liggende reden vinden voor de gestage afbrokkeling is moeilijk want operationeel gaat het al drie kwartalen op rij beter met hogere marges tot gevolg en dat terwijll de inkomsten afbrokkelen, onder meer door de daling van verschillende munten ten opzichte van de euro. Het in 2019 gelanceerde herstructureringsplan werpt weldegelijk vruchten af. Het zijn vooral de hoge schulden (nettoschulden/EBITDA van 3,2) die scheef worden bekeken.
Echt duur kan het aandeel niet worden genoemd: 0,7 keer de boekwaarde en 9 keer de verwachte winst voor 2020 is het aandeel goedkoop. Kan het bedrijf op de ingeslagen weg voortgaan, behoort een turnaround tot de mogelijkheden.
Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.