Nederland - 12 oktober 2020 - Technologie
door SVEN VAN GASSE

Big Tech in het vizier van Europa

De Europese regelgevers zijn een zogenaamde “hit list” aan het opstellen die bestaat uit 20 grote internetbedrijven, waaronder waarschijnlijk ook Silicon Valley-giganten als Facebook en Apple. Deze bedrijven zullen zich aan nieuwe een veel strengere regels moeten houden om hun macht te beteugelen.

Financial Times meldt dat de bedrijven die op de lijst staan, zich zullen moeten houden aan strengere regelgeving dan de kleinere concurrenten. Er zouden nieuwe regels opgelegd worden die hen verplicht om gegevens te delen met hun concurrenten en een verplichting om transparanter te zijn over de manier waarop zij informatie verzamelen.

De lijst zal worden samengesteld op basis van een aantal criteria waaronder het marktaandeel en het aantal gebruikers. Het ziet er dus naar uit dat giganten als Facebook en Google in de lijst opgenomen zullen worden.

Macht van platformen limiteren

Europa wilt dat grote technologiebedrijven hun bedrijfsstructuur aanpassen. Na klachten over de huidige zwakke regelgeving waardoor de concurrentie uiteindelijk is verdwenen, wilt Europa hier nu verandering in brengen.

Het aantal bedrijven en de precieze criteria voor de lijst zullen in de toekomst nog worden bepaald. Het is echter wel de meest recente indicatie van hoe serieus de Europese Unie het meent om de macht van de platformen die “too big to care “ zijn te beperken.

Een persoon die dichtbij het rapport staat stelt:

De immense macht van deze platformen is niet goed voor de concurrentie.

Focus op Verenigde Staten

In extreme omstandigheden zal de Europese Unie proberen om de structurele problemen aan te pakken. Ze kunnen grote technologiebedrijven opsplitsen of hen dwingen om afdelingen te verkopen als blijkt dat deze zich ten nadele van de concurrenten gedragen.

De lijst zou zich vooral focussen op de Amerikaanse Big Tech. Deze stap wordt echter als controversieel gezien. Het risico bestaat dat deze lijst de onenigheden tussen Brussel en Washington zal vergroten.

Het politieke momentum voor de Europese Unie om Big Tech te reguleren neemt echter toe. Ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zelf gaan er steeds meer stemmen op om de macht Big Tech te beperken.

Een ander persoon die betrokken is bij de plannen besluit:

De grote platformen zijn invasief. Ze betalen weinig belastingen en vernietigen de concurrentie. Dit is niet het internet dat we wilden.

Bron: Financial Times

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.