Nederland - 1 juli 2021 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Biden krijgt wereldwijde steun voor belastinghervorming

De Verenigde Staten hebben internationale steun gekregen voor hun plan om het mondiale systeem voor het belasten van bedrijf te herzien. Deze overwinning is een enorme stap in de richting van een vereenvoudiging van een complex web aan regels waarvan grote bedrijven lang hebben geprofiteerd.

Landen als India, China en Zwitserland hebben ingestemd met een breed kader voor hervormingen dat is opgezet door de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De in Parijs gevestigde groep zei donderdag dat 130 landen en jurisdicties, die meer dan 90% van de wereldwijde economische productie vertegenwoordigen, aan boord zijn.

Het kader van de OESO omvat een wereldwijde minimumbelasting van ten minste 15% voor multinationale ondernemingen. Het plan houdt ook in dat de grootste bedrijven belastingen moeten betalen in het land waar ze verkopen en winst maken en niet alleen waar ze fysiek aanwezig zijn. Dit is een belangrijke stap die grote gevolgen kan hebben voor Big Tech bedrijven als Google en Amazon.

Janet Yellen, Amerikaans Minister van Financiën, stelt:

Dit is een historische dag voor economische diplomatie.

Onderhandelingen

De invoering van een wereldwijde minimumbelasting is een topprioriteit voor president Joe Biden. Op deze manier wil Biden de overheidsinkomsten verhogen om de kosten van zijn voorgestelde infrastructuurpakket te helpen compenseren.

Het harde werk is echter nog niet voorbij. De onderhandelingen zijn nog steeds aan de gang en tussen nu en oktober zullen de technische details worden uitgewerkt. De landen moeten hiernaast in eigen land ook nog hervormingen doorvoeren om een overeenkomst in wetgeving om te zetten.

Niet alle landen doen echter mee. Een opvallende afwezige op de lijst van ondertekenaars is Ierland. In Ierland is een laag belastingregime essentieel geweest voor het aantrekken van grote technologiebedrijven. Naast Ierland heeft ook Barbados de overeenkomst niet ondertekend.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.