Nederland - 30 juli 2020 - Economie
door SVEN VAN GASSE

BBP Verenigde Staten daalde met 32,9% in het tweede kwartaal

De economie van de Verenigde Staten zag het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal krimpen met 32,9%. Hoewel economen nog erger hadden verwacht, een krimp van 34,7%, is dit toch de grootste daling ooit.

Het BBP is de som van alle goederen en diensten die in een periode zijn geproduceerd. Door de forse krimp van persoonlijke consumptie, export, investeringen en uitgaven van de overheid is het niet verwonderlijk dat het BBP zo’n sterke daling doormaakt.

Mark Zandi, econoom bij Moody’s Analytics, stelt:

Het is een heel diep en donker gat. We zullen eruit komen maar het zal lang duren.

De persoonlijke consumptie, die historisch gezien goed is voor ongeveer 2/3 van alle activiteiten in de Verenigde Staten, is met 25% gedaald. De dienstensector is bijna volledig verantwoordelijk voor deze daling.

De prijzen voor binnenlandse aankopen, een belangrijke inflatiefactor, daalden met 1,5%. In het eerste kwartaal was er nog een stijging van 1,4%.

De persoonlijke inkomsten zijn echter wel sterk gestegen. Dit is voor een groot deel te danken aan de stimulansen die de overheid aan haar burgers gaf. Hiernaast is het besteedbaar persoonlijk inkomen gestegen met 42,1% tot $1,53 biljoen.

Ondanks de stijging van het inkomen, daalde de persoonlijke uitgaven met $1,57 biljoen. Dit was voor een groot deel te wijten aan de daling van de uitgaven voor diensten.

Historisch perspectief

Noch de Grote Depressie, noch de Grote Recessie, noch één van de meer dan drie dozijn andere economische crisissen in de afgelopen 2 eeuwen hebben nooit zo’n sterke afname in korte tijd veroorzaakt.

Ter vergelijking: het slechtste kwartaal tijdens de financiële crisis van 2008 was een daling van 8,4% in het vierde kwartaal van dat jaar. Het dieptepunt daarvoor was een daling van 10% in het eerste kwartaal van 1958.

Deze bijzonder sterke daling is te danken aan een andere bron dan die van zijn voorgangers: een door de overheid veroorzaakte lockdown die erop gericht was de pandemie te bestrijden.

Op donderdag 30 juli meldde de regering ook nog dat het aantal Amerikanen dat de week ervoor nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen indiende, tot 1 434 miljoen was gestegen.

Deze cijfers lagen ruwweg in overeenstemming met de verwachtingen maar het was wel al de negentiende achtereenvolgende week waarin de eerste aanvragen ten minste 1 miljoen bedroegen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.