Tientallen staten en de Federale overheid van de Verenigde Staten hebben Facebook op woensdag aangeklaagd in twee anitrustzaken. Ze beweren dat de sociale media-reus zijn dominantie in de markt heeft misbruikt en zich schuldig heeft gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag.
De Federal Trade Commission is de drijvende kracht achter deze aanklachten. De instelling wilt in de federale rechtbank een permanent bevel afdwingen dat het bedrijf verplicht om “activa af te stoten”. Het komt er dan op neer dat Facebook afdelingen als Instagram of WhatsApp zal moeten afstoten waardoor het bedrijf in feite opgesplitst wordt.
De rechtszaken vormen een ongekende uitdaging voor één van de machtigste bedrijven van Silicon Valley en zelfs van de hele wereld. De klachten zoemen vooral in op de overname van Instagram en WhatsApp, twee belangrijke diensten in het sociale-media imperium.
Facebook heeft echter jaren de tijd gehad om zich voor te bereiden op mogelijke rechtszaken. Het bedrijf heeft een leger aan advocaten ingehuurd die ervaring hebben met antitrustzaken. Facebook probeert zich ook in te dekken tegen een verhoogde regelgeving door te stellen dat een te harde aanpak het risico met zich meebrengt dat China de technologiesector zal overnemen.
Letitia James, procureur-generaal van New York, stelt:
Voor een periode van bijna 10 jaar heeft Facebook zijn machtspositie en monopoliemacht misbruikt om kleinere rivalen te verpletteren en de concurrentie uit te schakelen.
De juridische actie tegen Facebook maakt van hen het tweede Big Tech bedrijf dat dit jaar voor de rechter moet worden gebracht door de Amerikaanse overheid in verband met antitrustzaken.
In oktober dienden het Ministerie van Justitie en 11 staten een rechtszaak in tegen Google. Men beweerde dat het bedrijf de concurrentie had verstikt om zijn plaats in de online zoekadvertenties te behouden.
Volgens Google raken deze beweringen kant noch wal. Het bedrijf zegt dat consumenten het platform gebruiken omdat ze hiervoor kiezen en niet omdat ze hiervoor gedwongen worden.
Facebook en Google zijn echter niet de enige technologiebedrijven die de beleidsmakers zorgen baren. De Amerikaanse overheid heeft de hele technologische sector in toenemende mate onderzocht naar potentieel concurrentiebeperkend gedrag. Hierbij richten ze zich vooral op de vier Big Tech bedrijven waarmee iedereen, gewild of ongewild, in aanraking komt.
Het onderzoek strekt zich uit van de controle van Apple over het IOS-ecosysteem tot de behandeling van onafhankelijke verkopers op het e-commerce platform van Amazon.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.