Nederland - 11 december 2020 - Aandelen

Aandelenmarkten waren zelden zo duur

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse aandelenmarkten noteren aan recordhoogtes. De markten noteren op niveaus die het laatst werden bereikt tijdens de internetzeepbel in 1999-2000 en net voor de historische crash van 1929. Beleggers lijken zich hier echter niets van aan te trekken.

De aandelenmarkten zijn zelden zo duur geweest. De maatstaf die bekend staat als de CAPE Shiller P/E-verhouding, die kijkt naar de aandelenprijzen gedeeld door de gecorrigeerde inkomsten over 10 jaar, is ongeveer 33. Dat is bijna het dubbele van het historisch gemiddelde.

Volgens een onderzoek van Jim Reid, strateeg bij Deutsche Bank, is dit nog een beetje duurder dan in 1929 toen deze verhouding 27 was. Reid maakt zich dan ook zorgen over een mogelijke forse correctie.

Sommige experts stellen echter dat aandelen gedurende een langere periode op dergelijke hoge niveaus kunnen noteren. Een belangrijke drijfveer hiervan zijn de lage rentetarieven en de vooruitzichten dat deze laag zullen blijven. De huidige P/E ratio ligt ook nog steeds onder de piek van bijna 50 tijdens de internetzeepbel.

Bovendien lijken beleggers steeds meer bereid om torenhoge waarderingen voor lief te nemen of zelfs te negeren, voor bedrijven die consequent een sterke winst en omzetgroei laten zien. Kijk maar naar Amazon dat sinds zijn beursintroductie in 1997 nooit echt een koopje is geweest.

Todd Lowenstein van The Private Bank van Union Bank stelt:

De waarderingen zullen uiteindelijk weer normaliseren. Ze zijn nog steeds van belang.

What goes up, must come down

Ook John Lynch van Comerica Asset Management vindt de huidige waarderingen te hoog oplopen. Volgens hem verwachten beleggers te veel van het eerste kwartaal van 2021. De winsten zullen waarschijnlijk herstellen maar misschien niet in die mate dat de huidige waarderingen te verantwoorden zijn.

Lynch maakt zich zorgen dat beleggers de mogelijkheid onderschatten dat de markt volgend jaar zal afkoelen.

John Lynch heeft een huidige koersdoel van 3 875 voor de S&P 500 in 2021. Dat is een stijging van ongeveer 5% ten opzichte van de huidige niveaus, wat een respectabele maar geen overvloedige winst is.

Lowenstein besluit:

Er is een kloof tussen de financiële activa en de reële economie.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.