We begrijpen de frustratie van gold bugs als geen ander: oorlog, hoge inflatie, geopolitieke onrust…. Als er nu één omgeving is waarin goud zou moeten excellereren, dan is het wel vandaag de dag.
Toch gebeurt het niet. Waarom?
Gek genoeg, omdat de rentes stijgen.
Want als de rentes stijgen en je houdt goud aan, dan ben je een dief van je eigen portemonnee (althans, zo gaat de gedachte). Goud levert immers geen rente, dus kan je beter geld investeren in obligaties – die ook als een veilige haven fungeren – en krijg je tenminste rente.
Dat noemen we ook wel opportunity cost.
Daarom zie je sinds 2008 tot nu (met lage rentestanden), eigenlijk steeds hogere goudprijzen. Natuurlijk niet in één rechte lijn omhoog, maar overduidelijk een beweging van hogere bodems en hogere toppen.
Dit zagen we zeker in de periode 2009 en 2019/2020. Beide keren gingen de Fed en andere centrale banken compleet los.
De rente heeft natuurlijk lange tijd op 0% gestaan, waardoor je eigenlijk geen kosten hebt om goud aan te houden, in vergelijking met obligaties.
Nu is er hoge inflatie – een omgeving waarin goud zou moeten presteren – en zetten beleggers het edelmetaal in de verkoop. Want hogere inflatie = hogere rentes, dus komt er ineens een kost om goud vast te houden, in vergelijking met obligaties.
Beleggers maken hier een fout. En vergeten te kijken naar de normale rentestanden en de werkelijke rentestanden:
Stel je voor dat je inflatie hebt van 8%. Dan verlies je ieder jaar 8% aan koopkracht. Dat kan je investeren door te sparen met een rente van 2%. Dan is de werkelijke rente -6%.
De werkelijke rente laat dus een heel ander – en realistischer – plaatje zien.
Als je nu geen goud hebt, ga je er dus eigenlijk van uit dat de Fed en andere centrale banken de strijd tegen inflatie gaan winnen. Maar om dat te doen, moet de werkelijke rente wel positief zijn. En dus zijn er veel forsere verhogingen dan nu nodig, met alle gevolgen voor de aandelenmarkten van dien. En waarschijnlijk een recessie er bovenop.
Waardoor de Fed weer de rente moet gaan verlagen, terwijl de inflatie niet per se is opgelost. Dan krijg je stagflatie.
Resumerend: goud stijgt niet, omdat beleggers verwachten dat de Fed het inflatieprobleem wel zal oplossen. Dat is niet een scenario waar wij op in zouden zetten.
Natuurlijk kan je goud kopen, maar zoals net aangegeven, heb je dan wel de ‘opportunity cost’. Het kost geld om goud aan te houden, terwijl je vandaag de dag genoeg rentedragende instrumenten hebt.
Wij zijn daarom ook voorstander van mijnbouwaandelen. Niet alleen staan die historisch laag gewaardeerd versus de goudprijs:
Goudmijners staan redelijk op de 2018-niveaus, terwijl de goudprijs een flinke stijging heeft gemaakt. Hierboven zie je de grafiek van de junior goudmijners versus spot goud.
Junior miners zijn over het algemeen de meer risicovollere bedrijven. Beloftevol, maar wel risicovol. Denk aan de goudmijners die nog in de ontdekkingsfase of ontwikkelfase zitten en hun project nog moeten uitbouwen.
Meestal trekken de junior miners pas aan in een latere fase van de bullmarket. Beleggers hebben er dan veel vertrouwen in, zitten al met dollartekens in de ogen en nemen het niet meer zo nauw met risico.
Dat de juniors nu dus nog niet zo meekomen, is ergens logisch. De goudprijs is pas sinds 2019 gaan stijgen en het is ook wat prematuur om van een gierende bullmarket te spreken.
Maar, met een hogere goudprijs zou je wél verwachten dat goudmijners die al wat bewezen hebben, meer in lijn lopen met de goudprijs.
Ook dat is niet zo:
Je ziet hierboven heel duidelijk dat de goudmijners (gemeten in de GDX ETF) meestal in lijn lopen met de goudprijs. In 2020 was daar een flinke uitschieter naar beneden, waar de goudmijners flink achterbleven.
Wij hebben dat moment aangegrepen om het Edelmetalen ebook te lanceren. Wat, als je naar het verloop van de grafieken kijkt, in de afgelopen 5 jaar het beste moment was om te lanceren.
In het Edelmetalen ebook bespreken we niet enkel goudmijners, maar ook zilvermijners en koperbedrijven.
Vandaag de dag ontstaat er weer een flinke discount. En tja… wat moet je doen als er een discount is op de beurs? Wegrennen en hopen dat je over een paar weken weer een flinke premie moet betalen? Dat is in ieder geval niet onze voorkeur. Wij kopen liever als er solden is.
>> Meedoen met edelmetalen? Check het Edelmetalen Ebook op BeursBrink.com.
Dit bericht is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan deze email en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Deze email is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van deze mailing.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in deze email. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van deze email via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.