Nederland - 3 februari 2020 - Beursbrink
door RAJA SPEET

9 vragen aan Nick Hillebrand (van JEX met 7,5% per jaar)

Begin vorige week hebben we u kennis laten maken met JEX. De detacheerder haalt momenteel geld op door middel van een obligatieuitgifte, die beleggers minimaal 5,5% tot 7,5% rente geeft, per jaar.

De obligatie is interessant, omdat het vooral een overbruggingskrediet betreft: de detacheerder betaalt medewerkers per week, maar opdrachtgevers betalen meestal pas na 35 dagen.

Dat betekent dat JEX bij snelle groei, extra liquiditeiten nodig heeft. Anders is er niet voldoende cash om de medewerkers te betalen.

Omdat JEX samenwerkt met grote namen (Rabobank, Defensie, Damen Shipyards, Eneco) is de voorfinanciering door de obligatie erg interessant, omdat deze wordt afgedekt door klanten van JEX.

Wij hebben zelf al enkele keren met Nick Hillebrand gesproken. De oprichter van JEX. En hieronder, hebben we een vraag- en antwoord gesprek uitgeschreven dat we gisteren met Nick hadden, over de obligaties.

Nick, kan jij in een paar zinnen uitleggen wat JEX precies is? Hoeveel medewerkers zijn er bijvoorbeeld en kan je iets zeggen over de huidige omzet?

N.H. : ‘JEX is een online platform voor de carrièremarkt, waarbij wij werknemers en werkgevers kunnen koppelen. Dat doen we overigens niet zelf, maar gebeurt via slimme algoritmes die wij hebben laten ontwikkelen.

En juist door een ‘moderne kijk’ op de redelijk traditionele detacheerdersmarkt, hebben wij een platform dat aanslaat bij young professionals. Een doelgroep die veel werkgevers nu willen aanspreken.

In de afgelopen periode zijn we dan ook snel gegroeid en hebben we een enorme bekendheid gekregen in de omgeving Rotterdam (de stad waar we JEX ook hebben gelanceerd).

Momenteel werken we met 14 man aan het platform en hebben we al tientallen klanten en duizenden bezoekers kunnen matchen. Voor 2020 verwachten we dan ook een omzet van ongeveer 10 miljoen euro te halen.’

Dat zijn mooie cijfers, gefeliciteerd. Maar ondanks de snelle groei, hebben jullie geld nodig. Hoe zit dat?

N.H. : ‘Dat klopt, maar we hebben vooral geld nodig, omdat we zo snel groeien. In de detacheringsbranche werkt het zo: wij betalen de werknemers per week uit en nemen daarmee een hele hoop administratieve werkzaamheden weg van grote klanten.

Onze opdrachtgevers, betalen hun facturen echter eens in de maand. Gemiddeld krijgen wij een factuur na 35 dagen betaald, terwijl wij wel iedere week de werknemers uitkeren.

Natuurlijk is het zo, dat snelle groei zich ook vertaalt naar meer werknemers die per week moeten worden betaald. Daarom halen we geld op. Bovendien gebruiken we een deel van de obligatieopbrengsten om verdere groei te financieren, bijvoorbeeld voor eigen extra personeel en marketing.’

Waarom kiezen jullie voor obligaties en niet voor bijvoorbeeld een banklening?

N.H. : ‘De bank wou ons ook een lening verschaffen, maar uiteindelijk heb je dan vooral een zak met geld. Dat is natuurlijk handig, maar wij zijn naast geld ook op zoek naar beleggers die ons kunnen helpen groeien.

Obligaties zijn daarin een hele betrokken manier om kapitaal op te halen. Als wij doen wat we beloven, hebben we natuurlijk een prachtige basis om met de huidige obligatiehouders ook meer geld op te halen en straks een mooi aanbod te doen voor bijvoorbeeld aandelen in JEX.

Obligatiehouders kunnen straks aandelen kopen in het bedrijf?

N.H. : ‘We hopen dit in de toekomst te kunnen aanbieden met een mooie korting, als dank voor de betrokkenheid in de huidige ronde. We kiezen nu overigens niet direct voor een aandelenuitgifte om niet te vroeg een verwatering van het bedrijf plaats te laten vinden. Verwatering van aandelen zullen wij als optie nemen als dank voor betrokkenheid of op het moment dat het in het belang van het bedrijf is.’

Hoe kunnen beleggers zelf meedoen met de obligaties?

N.H. : ‘Deelnemen is heel eenvoudig. We hebben een pagina opgericht, puur voor de uitgifte van de obligaties.

Hier kan je niet alleen intekenen, maar vinden beleggers ook belangrijke informatie over het bedrijf, zoals onze orderportefeuille van ongeveer 14 miljoen euro, de risico’s, met welke klanten we werken en dergelijke.

Betalen kan via iDeal, waarbij beleggers direct zelf kunnen aangeven met hoeveel obligaties ze meedoen. Na de betaling, zijn beleggers direct eigenaar van de stukken.

Beleggers krijgen hiervan een bevestiging en dit wordt ook opgenomen in onze registers, zodat ze ook uitnodigingen krijgen voor bijeenkomsten en natuurlijk voor het verwerken van de betalingen.’

[Noot van de redactie: betalen is ook voor Belgen mogelijk, via Bancontact]

Is de obligatie achtergesteld?

N.H. : ‘Nee we werken met normale obligaties waarbij de houders dus voor de aandeelhouders komen. In het geval dat wij eenmalig een probleem hebben met een termijn zullen wij de obligatiehouders hiervan op de hoogte stellen en communiceren wanneer de betaling wel volgt.

In het geval er grote problemen zijn met betalingen kan het zijn dat wij obligatie houders een conversie voor aandelen aanbieden. Echter verwachten wij natuurlijk gewoon netjes alle termijnen te gaan betalen.’

En wanneer wordt het rendement uitgekeerd?

N.H. : ‘Het rendement wordt eenmaal per jaar uitgekeerd, in december.’

Stel je voor Nick, dat er beleggers zijn die dit lezen en graag wat meer willen investeren… wat kan je daarvoor aanbieden?

N.H. : ‘Sowieso is het zo dat beleggers die 5 obligaties of meer kopen, een toeslag krijgen van 1%.

Maar, mochten er beleggers zijn die 20 of meer obligaties willen kopen, dan kan dat tegen een aantrekkelijk tarief. We doen graag een voorstel!’.

Dank Nick!

Mocht u zelf 20 of meer obligaties willen kopen, laat het dan even weten via info@beursbrink.com (of een reply op deze mail). Wij brengen u dan persoonlijk in contact met Nick Hillebrand, de CEO van JEX.

Ook interesse in de obligaties van JEX? Kijk dan even op onderstaande pagina. Daar staat alle info en kunt u direct inschrijven.

Met vriendelijke groeten,

Team BeursBrink

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.