De Covid-19 pandemie zetten de banken wereldwijd zwaar onder druk. De Europese banken lijken de Covid-19 crisis al bij al wel goed te doorstaan. Er liggen echter nog twee belangrijke uitdagingen in het verschiet die de sector zouden kunnen opschudden.
Er is een merkbaar verschil tussen de pandemie en de wereldwijde financiële crisis van 2008: Europese banken hebben nu een veel sterkere kaspositie dan voorheen. Dit is deels te danken aan de strengere regels en eisen die de toezichthouders na 2008 hebben opgelegd en dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen.
Sommige Europese banken hebben zelfs zoveel vertrouwen in hun kapitaalpositie dat zij dit jaar al terug bereid zijn om dividend uit te keren, ondanks het feit dat de toezichthouders voorzichtigheid vragen.
Grote banken in Europa hebben sterk geprofiteerd van de stimuleringsmaatregelen van de regeringen, maar ook van het beleid van de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Hun maatregelen hebben het aantal bedrijfsfaillissementen beperkt en de kredietverlening gestimuleerd.
Deze gunstige situatie zou echter in het komende jaar al kunnen veranderen. Er wordt verwacht dat de overheden en centrale banken de genomen stimuleringsmaatregelen stilaan zullen terugschroeven.
De regeringen hebben nog niet officieel aangekondigd dat zij hun financiële steun zullen stopzetten. Naarmate de gezondheidscrisis echter afneemt en de economieën weer op gang komen, zullen zij hun bijdragen waarschijnlijk wel verminderen.
Dit zal een extra druk uitoefenen op bedrijven die in financiële moeilijkheden zitten. Zij zullen hun schulden niet meer kunnen terugbetalen en uiteindelijk het faillissement aanvragen.
Nick Andrews, Europa-analist bij Gavekal, stelt:
“Bad loans” zullen in de loop van dit jaar bovendrijven. Dan zal duidelijk worden hoe slecht de situatie in de bedrijfssector is.
De tweede uitdaging is de rentetarieven.
In de nasleep van de pandemie werden de rentetarieven tot recordniveaus verlaagd. Centrale banken zouden echter kunnen overwegen om deze weer te verhogen als de inflatie de kop begint op te steken.
Volgens Andrews is dit risico in de eurozone wel kleiner dan in het Verenigd Koninkrijk. Economen hebben voorspeld dat de prijzen in het land dit jaar de inflatiedoelstelling van de Bank of England zouden kunnen overschrijden. Dit zal naar verwachting leiden tot een renteverhoging van de centrale bank.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.