We starten met Crowdfunding: volg onze portefeuilles (gratis!)

Beste belegger,

Begin 2019 heeft de redactie van BeursBrink onderzoek gedaan naar alternatieve beleggingen. Dat is eigenlijk niets meer dan een alternatief voor aandelen, maar wel met hetzelfde doel: vermogen opbouwen.

Er zijn meer dan genoeg alternatieve beleggingen beschikbaar:

 • Vloeibaar goud: een belegging in whisky heeft volgens website nleen gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 18,2% sinds 2008.
 • Vloeibaar Chinees goud: Kweichow Moutai, de Chinese likeur is zo’n beetje de enige asset class die het beter heeft gedaan dan de Chinese huizenmarkt in de afgelopen twee decennia.
 • Klassieke auto’s
 • Kunst
 • Investeren in een E-sports team: ja, ook met computerspelletjes kan je geld verdienen. En er zijn al wat VC Funds die exposure in de sector hebben. BITKRAFT is een van de bekendste VC Funds van dit moment.

Helaas is het zo, dat veel van dit soort investeringen niet zijn weggelegd voor de gemiddelde lezer.

Een klassieke Mercedes Benz 300SL Gullwing? Die kost ongeveer 1 miljoen dollar en zijn duur in onderhoud (en bieden dus geen goede bescherming tegen inflatie). Dat maakt het niet direct een slechte investering. De kans dat de Gullwing in waarde toeneemt is namelijk groot. Maar de kans dat je nu 1 miljoen dollar in een Gullwing kan stoppen, is heel klein.

Whisky komt waarschijnlijk het meest in de buurt van een alternatieve belegging die je redelijk laagdrempelig kan kopen. Via de World Whisky Index kan je al vanaf een paar honderd euro een paar flessen kopen, maar het vereist wel stevige marktkennis.

De alternatieve belegging die wél laagdrempelig is

Nu zijn dit allemaal leuke investeringen, maar we waren eigenlijk op zoek naar investeringen die je als ‘gewone’ belegger kan doen.

We kwamen toen uit op crowdfunding. Het is heel simpel: de ondernemer haalt geld op bij een grote groep investeerders (beleggers). Daarmee is dit eigenlijk een vorm van alternatieve investering. De ondernemer klopt namelijk niet bij de bank aan voor een krediet, maar doet dat rechtstreeks bij de belegger zelf.

En crowdfunding, komt veel meer in de buurt van een ideale alternatieve belegging. Je kan namelijk:

 • Met weinig geld meedoen: investeringen zijn meestal al mogelijk vanaf 100 euro
 • Op verschillende platforms is er genoeg aanbod: tientallen leningen met mooie rentes
 • De kosten zijn zeer acceptabel

Kleine inleg, niet duur, aantrekkelijke rendementen. Klinkt goed, toch?

crowdfunding ervaringenDat dachten wij ook. En daarom hebben we verschillende crowdfundplatforms onderzocht.

Maar daar blijft het deze keer niet bij.

Begin januari hebben we bij BeursBrink namelijk al een paar keer geschreven over crowdfunding en hoe je daar als belegger geld mee kan verdienen. Daarbij hebben we verschillende partijen naar voren geschoven (zoals FastInvest, FundingCircle en Lender & Spender).

Daar hebben we bijzonder veel vragen over gekregen. Waarbij beleggers ons meestal mailden met onzekerheden over risico, rendement, positiegrootte en dergelijke.

Een paar vragen die we veel kregen:

 • Is crowdfunding wel safe?
 • Waarom zou ik niet mijn hele portefeuille in dit soort initiatieven onderbrengen? 15 tot 18% per jaar is voor mij meer dan genoeg.
 • Is partij x (vul zelf maar een crowdfundpartij in) wel betrouwbaar of is het oplichterij?
 • Valt het onder een garantiestelsel?

Wat wij hieruit kunnen concluderen: er is nog veel onduidelijkheid over crowdfunding bij een grote groep beleggers.

En dan is het prima, om daar eens wat meer in detail naar te kijken. Precies de reden, dat deze gids is geschreven.

Maar daar willen we het deze keer niet bij houden. Ook wij hebben namelijk niet antwoord op alle bovenstaande vragen: ook wij kunnen niet 100% garanderen dat alle partijen die wij bespreken niet stiekem toch de hele boel oplichten.

Ik laat het zien

Tochzijn we wel zo overtuigd van crowdfunding, dat we er graag mee verder gaan. En daarvoor ben ik aan het werk gezet.

Met 5.000 euro, start ik een crowdfundportefeuille. Daarbij geef ik openheid over positiegroottes, welke platforms ik gebruik en dergelijke.

Kortom: ik geef je graag een kijkje in de eigen keuken. En dat doen we gratis. Wil je me volgen? Vul dan even je mailadres in, op onderstaand formulier (dat oranje blokje met ‘volg Michiel op de voet’). Dan krijg je een startgids toegestuurd, met gratis updates tot 31 december 2019.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.