Mijn eerste stappen met Crowdfunder Mintos

Sinds deze week heb ik een Mintos account aangemaakt, ter uitbreiding van mijn crowdfundportefeuille. Momenteel is de verdeling als volgt:

 1. 3.500 euro via Lender & Spender
 2. 300 euro via Funding Circle
 3. 1.000 euro via FastInvest
 4. 700 euro via Mintos

Daarmee telt het startkapitaal van mijn totale crowdfundportefeuille momenteel 5.500 euro. Dat is overigens een redelijk conservatieve positiegrootte voor mijn doen (het is namelijk gespreid via 4 partijen) en het vertegenwoordigd in geen geval het minimumbedrag dat nodig is om mee te doen. Ik heb voornamelijk platforms uitgekozen waar je vanaf een paar euro tot minimaal 100 euro moet meedoen per lening. 

Mijn motivatie voor positiegrootte, kan je vinden in de gids die we hebben geschreven. En als je die gids nog niet hebt? Meld je dan even aan door helemaal onder deze post, je mailadres achter te laten in het oranje blok ‘Volg Michiel op de voet’.

Wie is Mintos?

Mintos kan je het best omschrijven als een soort wereldwijde marktplaats voor leningen. Retail (particuliere) beleggers kunnen via het platform investeren in leningen die door verschillende kredietpartijen worden aangeboden.

Op dit moment is het platform de grootste in zijn soort, en heeft een gigantische groei doorgemaakt sinds de oprichting in 2015. Natuurlijk spreekt de grootte van het platform mij aan, want hoe kan je als belegger een goede evaluatie maken van crowdfunding, zonder het grootste crowdfundplatform ter wereld aan te doen?

Skin in the game

Omdat crowdfunding risico met zich meebrengt waarmee je als belegger verliezen kan realiseren op leningen, doet Mintos aardig wat om het risico te beperken. Maar let op: risico beperken is niet hetzelfde als geen risico, of weinig risico.

Mintos biedt verschillende leningen aan. En die leningen worden allemaal aangebracht door verschillende kredietpartijen. Dat betekent dus ook dat Mintos vooral fungeert als tussenpersoon.

Omdat Mintos in die zin een zekere reputatie heeft hoog te houden, verwacht het bedrijf van alle kredietaanbieders, dat ze een bepaald percentage van de lening zelf aanhouden op hun eigen balans. Met andere woorden: kredietpartijen hebben zelf ook belang bij het aflossen van de lening, want ze hebben zelf ook een positie.

Dat is natuurlijk een mooie propositie, omdat het betekent dat de kredietpartij bij eventuele faling op betaling van een lener, net wat harder z’n best doet om toch geld binnen te krijgen.

Buyback garantie

Een andere manier om het risico te verminderen, is door te werken met een buyback guarantee. Dit is een garantie die door de kredietpartij (de partij die de lening heeft uitgegeven) wordt afgegeven. Als de lening een vertraging krijgt van meer dan 60 dagen, koopt de kredietpartij deze terug tegen de nominale waarde van het uitstaande bedrag plus rente.

Het is niet zo dat iedere lening is voorzien van een buybackgarantie, zoals bij Fastinvest. Ik heb vandaag even gekeken en een screenshot gemaakt van een aantal leningen, zoals je ziet zijn leningen zonder garantie veel beter vertegenwoordigd.

Je herkent de buybacklening aan het gele icoontje bij ‘invest’ (zie rood gemarkeerd).

Mintos Crowdfunding

Natuurlijk vraag je je nu af: waarom zet je niet alles in een lening met buybackgarantie? Omdat er nog steeds sprake is van risico.

Sterker nog….

De leningen met een buybackgarantie zijn vaak de leningen met een hoog risico. Dit zijn vaak leningen zonder onderpand of leningen met hele korte looptijden. En hoewel het risico in dit geval verschuift van Piet Particulier (u en ik dus) naar de kredietpartij, is er nog steeds risico: je moet namelijk 60 dagen wachten voordat een lening als niet-betaald wordt beschouwd, voordat je geld krijgt (nominale waarde uitstaande kapitaal + rente). In dat geval is tijd het grootste risico, omdat je bij een wel-presterende lening direct kan herinvesteren.

Autoinvest bij Mintos

Ik heb voordat ik een account aanmaakte bij Mintos heel even gebeld met een medewerker van het bedrijf. En die wist mij te vertellen, dat verreweg de meest populaire tool van Mintos, momenteel de ‘Auto Invest’ tool is.

Ongeveer 75% van alle investeerders via Mintos, maakt gebruikt van de Auto invest tool. Dat is een tool, die – hoe kan het ook anders – automatisch investeert in verschillende leningen. In welke leningen er wordt geïnvesteerd, is weer afhankelijk van de instellingen.

Ik heb zelf even gekeken en zie er momenteel 3 portefeuilles die vooraf zijn ingesteld door Mintos:

Mintos investeren

Maar je kan ook je eigen strategie bedenken, via de ‘custom’ strategy tool. Enige nadeel van zowel de custom als te preselected, is wel dat je geen melding krijgt als er géén leningen zijn die voldoen aan jouw criteria. Met andere woorden, kan het soms voorkomen dat de autoinvest nergens in investeert, omdat er geen leningen beschikbaar zijn momenteel. Je krijgt daar geen melding van, dus vereist het nog steeds dat je eens in de zoveel tijd kijkt of alles wel werkt zoals je had verwacht.

De leningen van Mintos

Goed, dat zijn zo’n beetje de belangrijkste kernpunten van het Mintos-platform. Dan natuurlijk snel verder naar de leningen, want daar gaat uiteindelijk het rendement uit komen.

Bij Mintos zijn er verschillende leningen waar je in kan investeren. Daarbij merk je heel goed de grootte van Mintos: er zijn heel veel leningen beschikbaar met allerlei verschillende kenmerken.

Je kan bijvoorbeeld selecteren op:

 • Valuta lening: euro, kronen, dollars en meer.
 • Type lening: van hypotheek tot autolening en van persoonlijke lening tot een agrikrediet
 • Land: Op zoek naar krediet in Botswana? Kan hoor! Maar denk ook aan Europa, Zuid-Amerika en Azië
 • Rating: Mintos geeft leningen een classificatie mee, van A+ voor veilig tot D voor hoog risico

Er zijn overigens nog veel meer zaken om op te selecteren, waardoor ik direct begrijp dat de Auto Invest tool zo populair is bij gebruikers: twee klikken en je bent klaar, versus heel wat selectiewerk voor de doe-het-zelvers.

Mijn eerste stappen

Zoals aangegeven, heb ik momenteel 700 euro bij Mintos ingebracht. Daarvoor moest ik even een account openen bij het platform. Dat was op zich zo gedaan, waarbij je wel een ID-controle moest ondergaan.

Voor de ID-controle werken ze met een ‘modern’ (wellicht staat deze blog over 5 jaar nog online en is dat alweer zwaar achterhaald) systeem waarbij je het paspoort voor de webcam moet houden om vervolgens automatisch de gegevens in te lezen.

Via verschillende BeursBrink-lezers, heb ik vernomen dat dit proces helemaal niet zo soepel werkt en ze uiteindelijk via mailcontact over moesten gaan tot ID-verificatie. Bij mij lukte het echter in een keer.

Nu heb ik ook veel vragen gekregen over deze controle. Want er zijn best wat lezers die problemen hebben met het rondsturen van paspoortgegevens. Kan ik zeker begrijpen, maar helaas is het een vereiste. Zonder verificatie, kan je niet aan de slag.

Mintos beleggen

Geld storten op Mintos kan overigens heel gemakkelijk. Ik heb iDeal gebruikt en binnen 24 uur had ik bevestiging. Daardoor staat er nu 700 euro te branden die ik in leningen kan investeren.

De leningen met buybackgarantie

En die 700 euro, gaat natuurlijk linea recta naar leningen. Daarbij ga ik de helft verdelen in leningen met een buyback-garantie en de andere helft in leningen zonder deze garantie.

Lezers van mijn nieuwsbrief, hebben de precieze verdeling per mail ontvangen. Maar ter illustratie, bespreek ik hier één lening met en één lening zonder de garantie.

Ik heb gekozen voor leningen uit Scandinavië. Zweden, Denemarken en Finland komen daardoor in aanmerking. Ben er direct eerlijk in: hier zijn geen uren research aan vooraf gegaan.

Instellingen gekozen:

 • Landen: Zweden, Denemarken en Finland
 • Valuta: EUR, Kronen
 • Mintos Ratings:  B tot A-
 • Met Buyback Garantie
 • Maximaal 10 maanden looptijd

Nog even over de 10 maanden looptijd: met mijn crowdfundexperiment, heb ik een beetje de richtlijn om na 11 maanden (dan is het december 2019) te evalueren.

Lening bij mintos

Daarom kies ik ook bij voorkeur leningen die een korte looptijd hebben. Soms is dat niet mogelijk en ik begrijp dat hierdoor wellicht wat andere resultaten mogelijk zijn dan wanneer je volledig in langetermijnleningen gaat zitten.

De leningen zonder buybackgarantie

Ook hier geldt, dat mijn precieze posities zijn gecommuniceerd aan lezers van mijn nieuwsbrief. En ter illustratie, bespreek ik er één.

Instellingen:

 • Landen: Europese landen
 • Leningtype: hypotheek
 • Mintos Ratin: geen
 • Geen Buybackgarantie
 • Maximaal 12 maanden looptijd

Er kwamen veel Spaanse leningen naar voren, hieronder een willekeurige uit mijn portefeuille:

Daarmee heb ik nu voor 700 euro aan leningen uitgezet, wat overigens vrij gemakkelijk gaat via een winkelwagentje systeem. Zo kan je per keer direct meerdere leningen selecteren.

Mijn totale portefeuille, heeft nu een gemiddeld rendement van net iets meer dan 8%. Dan gaan we er voor het gemak even vanuit dat de leningen allemaal worden terugbetaald.

Met een gemiddelde looptijd van 4 maanden en 10 dagen, zal ik BeursBrinkers natuurlijk per mail op de hoogte houden van de voortgang.

Kosten van Mintos

Dan nog even afsluiten met het stukje kosten. Want, die heb ik nog nergens besproken. En dat is natuurlijk wel prettig om te weten. Nu is het zo dat Mintos geen instap, uitstap of managementfee rekent. Met andere woorden: je kan gratis meedoen.

Geen fees!

En ook een account aanmaken is helemaal gratis. 

Goed, mochten er updates nodig zijn, dan stuur ik die per mail naar onze lezers (aanmelden via het oranje blok onder deze post, is helemaal gratis).

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mick Verschueren
2 jaren geleden

Hallo,

Ik heb geen ervaring in beleggen maar zou graag via Mintos mijn eerste stap willen wagen. Kan u mij dit aanraden?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.