Mijn crowdfundresultaten: 3% in 4 maanden tijd

Een passieve investering staat voor veel beleggers nog altijd gelijk aan iets waar de ‘grote jongens’ zich mee bezighouden: even wat orders inleggen, vervolgens maanden golfen en cocktails drinken, dividenden collecteren en daarna weer eens kijken hoe het gaat.

De filosofie van Blackstone en Vanguard in de jaren ’90.

Het voordeel van zo’n strategie? In veel gevallen werkt het. Sterker nog, als je inzet op solide dividendaandelen is de kans heel groot dat je er geld mee gaat verdienen.

Het nadeel van zo’n strategie? Je hebt er heel veel geduld voor nodig.

Nu is dat voor een drukke tandarts, loodgieter of consultant wellicht helemaal geen probleem. Die hebben het druk met hun werk. Maar bij BeursBrink, bedienen we ook veel beleggers die dagelijks met de beurs bezig zijn.

En juist van die groep heb ik de afgelopen weken best wat mailtjes ontvangen met de boodschap dat ze ondertussen alweer gestopt zijn met crowdfunding.

Niet zozeer omdat het niet werkt, maar wel omdat het ontzettend langzaam gaat.

Crowdfunding levert prima resultaten op

Dat ‘langzame gevoel’ kan ik overigens beamen. Sinds het starten in maart dit jaar, zijn de resultaten procentueel gezien prima:

FastInvest: groeide van 1.000 naar 1.073 euro (7,3%)
Mintos: groeide van 700 naar 715,13 euro (2,16%)
Lender & Spender: groeide van 3.500 naar 3.568 euro (1,9%)
Funding Circle: heeft 10,88 euro (3,6%) opgeleverd

In totaal betekent dit 166,88 euro winst. Hier zijn dan wel alle transactiekosten en fees voor verschillende platforms vanaf. Op het startbedrag van 5.500 euro, is dat een rendement van een ruime 3%.

crowdfunding fast invest

Mijn overzicht bij crowdfunder FastInvest, verreweg de best presterende crowdfunder in mijn porto.

 

Mag je tevreden zijn met 3% in 4 maanden tijd? Ik vind van wel. Want laten we eerlijk zijn: voor die 3% ben ik in totaal niet langer dan 1,5 uur bezig geweest, met het aanmaken van accounts en het invullen van wat documentatie.

Voor de passieve belegger

Natuurlijk is dit geen ‘gratis geld’, want je moet wel degelijk kapitaal inleggen om aan die 3% te komen. Maar verder is het wel zo, dat ik één keer per maand even kijk of alles goed gaat en vervolgens doe ik er verder niets mee.

En dat nietsdoen…. spreekt mij wel aan 🙂

Dat onderstreept overigens wel dat dit een zeer passieve beleggingsstrategie is. Iets wat maar net bij je moet passen.

Daarom begrijp ik de mailtjes van lezers over stoppen met crowdfunding heel goed. Uiteindelijk komt er 0,75% rendement per maand bij. De kans dat je dat rendement met aandelen kan evenaren, is groot.

Toch kan ik op dit moment niet anders concluderen, dan dat crowdfunding wel degelijk werkt en rendement in het laatje brengt. Het gaat langzaam, maar die kleine beetjes tellen per maand wel op.

Lender & Spender levert momenteel 4,2% netto per jaar op.

 

En zoals wel vaker met een passieve strategie: je hebt vooral wat geduld nodig. Als mijn portefeuille dit tempo kan volhouden, gaat er aan het einde van dit jaar een zeer respectabel rendement op de teller verschijnen.

Zeker gelet op het werk dat je er voor moet doen (maximaal 15 minuten per maand).

Meer info:

Lees hier nog even de blog, waarin we Fastinvest, FundingCircle en Lender&Spender beschrijven.

Lees hier nog even de blog, over het begin met Mintos.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.