Meet the crowdfunders: Gijs – tussen de 1,1 tot 4,5% rendement

Beste belegger,

Begin maart ben ik met crowdfunding gestart, volledig (gratis) te volgen door alle BeursBrinkers.

Nadat we de eerste mail hadden uitgestuurd over dit nieuwe ‘avontuur’, hebben we bijzonder veel reacties gekregen van beleggers die ook met crowdfunding bezig zijn.

Sommige beleggers zijn sinds januari begonnen, toen wij bij BeursBrink onze gids met ‘Alternatieve beleggingen voor 2019’ hadden uitgestuurd.

Maar er zijn ook beleggers, die al veel langer bezig zijn met crowdfunding. En een daarvan is Gijs*. Deze belegger is al sins 2014 bezig met crowdfunding en heeft ondertussen al verschillende platforms gebruikt.

Geldvoorelkaar & Collincrowdfund

Een van de redenen voor mij om zelf te starten met crowfdunding en daar open over te communiceren met iedereen die het horen wil: de risico’s worden vaak onderbelicht. Dat is wellicht niet eens een hele bewuste keuze, maar feit is wel dat heel veel crowdfundplatforms worden afgezet als een spaaralternatief. En daarmee ook een soort air van veiligheid creëren.

In werkelijkheid is een crowdfundplatform een interessant alternatief voor aandelen. Net zoals aandelen, betekent dat ook bij crowdfunding dat je af en toe een verlies moet slikken.

Dat kan Gijs beamen.

De belegger is in 2014 begonnen, met verschillende platforms: Geldvoorelkaar,Collincrowd en Lendahand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld FastInvest, zijn dit platforms die werken met wat langere lopende termijnleningen.

Gijs:

De leningen bij  Geldvoorelkaar,Collincrowd en Lendahand, lopen voor mij af in 2020. Bij geldvoorelkaar heb ik met veel defaults te maken gehad, waardoor het rendement na afboekingen uitkomt op 1,1%.

Bij collincrowd wat minder defaults met als resultaat 4,5%. Ze geven zelf aan dat het gemiddeld resultaat van alle leningen tot nu toe 3,5% is.
Bij lendahand geen defaults gehad en een nettorendement van 3,5%.

Doordat Lendahand een vrij korte leentermijn aanhoudt, en het risico volgens Gijs wat lager is, gaat zijn voorkeur uit naar dit platform. Al voegt hij daar wel aan toe: ‘sinds kort bieden ze directe investeringen aan tegen een hogere rente met een hoger risico. Dit zijn leningen uit Afrikaanse landen, waar ik slechte ervaringen mee heb.’

Defaults bij crowdfunding

Dat het beleggen in leningen niet zonder risico is, blijkt ook uit het aantal defaults waar Gijs ondertussen mee te maken heeft gehad. Hoewel er via rechtszaken wellicht nog wat geld binnenkomt op defaults via CollinCrowd & Geldvoorelkaar, heeft Gijs dit wel zo goed als afgeschreven: ‘ik schat in dat dit minimaal zal zijn’.

Daarnaast is ook belegd via projecten bij Capital Circle. Gijs belegt sinds 2017 in drie projecten via deze club, waarvan er in één project in de laatste fase een faillissement is uitgesproken. Al verwacht Gijs wel dat dit volledig wordt terugbetaald.

Realcrowdestate & Fastinvest

Hoewel de rendementen tot op heden vooral bij enkelcijferige percentages zijn gebleven, zijn er ook recent nog nieuwe investeringen aan zijn crowdfundportefeuille toegevoegd. Zo is Gijs sinds 2018 aan de slag gegaan met Crowdrealestate, een partij die zichzelf in de markt zet als een crowdfunder voor vastgoed.

Hoewel 2018 natuurlijk een vrij korte periode is om conclusies te trekken, is Gijs voorlopig tevreden: ‘sinds 2018 zijn alle betalingen voldaan. Kijk maar naar hun projecten, waar je recht hebt op eerste hypotheek en overwaarde op het pand en lage loan to value. In deze combinatie is het risico een stuk lager.

Daarnaast is ook een rekening bij Fastinvest geopend. Al belegt Gijs daar met wat minder vertrouwen:

Ik geloof niet dat Fastinvest genoeg reserve heeft om wanbetalingen op te vangen en ik vraag me ook af of ze genoeg leningen aan kunnen bieden aan de groep investeerders die steeds groter wordt.

En dat is iets dat ik persoonlijk kan beamen: er zijn bij FastInvest – waar ik zelf ook beleg – soms heel weinig leningen om op in te schrijven.

Dat kan aan de ene kant komen omdat FastInvest gewoon te weinig toegang heeft tot kredietpartijen (ze werken met 3 partijen samen) maar het kan ook komen, doordat het bedrijf simpelweg heel hard groeit en moeite heeft om aanbieders en leners met elkaar te matchen.

Voor mij is dat overigens niet zo’n heel groot probleem, aangezien ik het niet erg vind om hier en daar een paar dagen te wachten op beschikbare leningen. Al is het natuurlijk wel zo, dat je daar rendement mee misloopt dus ik begrijp heel goed dat er beleggers zijn die wél direct willen herinvesteren.

De Fastinvest beleggingsstrategie

Gijs werkt bij FastInvest met een beleggingsstrategie, waarbij alleen wordt geïnvesteerd in euroleningen (dat zijn meestal Deense leningen). En per keer, niet meer dan 50 euro.

Het risico lijkt mij behoorlijk groot als ik zie dat er leningen worden verstrekt van meer dan 2000 euro aan mensen die maandelijks maar 500-800 euro verdienen.

FastInvest geeft zelf aan dat het een reservefonds heeft om wanbetalingen op te vangen, iets waar ik zelf overigens geen ervaringen mee heb gehad. Gijs ook niet, maar helemaal zeker op een goede afloop is hij niet: ‘Ik geloof niet dat Fastinvest genoeg reserve heeft om wanbetalingen op te vangen en ik vraag me ook af of ze genoeg leningen aan kunnen bieden aan de groep investeerders die steeds groter wordt’.

Voorzichtig met crowdfunding

Kijkend naar het verhaal van Gijs, zien we ook de andere kant van crowdfunding: het risico dat een bedrijf of consument zijn lening niet kan terugbetalen is altijd aanwezig. En dat merk je direct in het rendement.

Toch blijft Gijs wel doorgaan met crowdfunding, al gebeurt dit nu wat voorzichtiger: ‘Ik ben toch wel een stuk voorzichtiger geworden in het investeren in crowdfunding en zal dit in de toekomst met lagere bedragen doen en een strengere selectie voor zo mogelijk.’

Doen of niet doen?

Als ik zelf het verhaal van Gijs lees, leert een simpel rekensommetje natuurlijk snel dat een investering in de S&P 500 rendabeler was geweest in dezelfde periode. Natuurlijk laat ik dan dingen zoals volatiliteit en valutaschommelingen buiten beschouwing.

Dan krijg je natuurlijk al snel de vraag: is crowdfunding dan wel interessant? Ik denk zelf van wel, maar helemaal zeker weten doe ik het niet. Daarom ben ik ook begonnen met een eigen crowdfundportefeuille, en laat ik onze BeursBrinkers graag meekijken.

Ook mijn ervaringen volgen? Laat dan even je mailadres onder aan deze post achter (het is een groot oranje blok en er staat ‘volg Michiel op de voet’).

Je krijgt dan direct een gids toegestuurd, waarin ik precies aangeef met welke crowdfundpartijen ik zelf beleg, met hoeveel geld en waarom ik heb gekozen voor juist deze partijen. Als je een mailadres achterlaat, krijg je daarna eens in de maand een update van mijn crowdfundportefeuille, waarin ik openheid van zaken geef over rendement en andere ervaringen.

*Gijs heeft met mij mailcontact gehad, ik weet zijn achternaam maar publiceer die hier niet vanwege privacyredenen. 


Gijs gebruikt o.a.:


 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.