Lender & Spender: de saaiste crowdfunder in Nederland

Het is weer eens tijd voor een korte update van mijn crowdfundavonturen. En vandaag bespreek ik de 3.500 euro die ik bij Lender & Spender heb geïnvesteerd. Het gaat langzaam, het is zeer saai, en de kosten zijn ook niet om over naar huis te schrijven, maar de resultaten zijn er wel.

Crowdfunders doen het zelf graag wel; zichzelf afzetten tegen een spaarrekening. Maar dat is vooral marketing, want in tegenstelling tot de spaarrekening heeft een crowdfunder gewoon veel meer risico. Dat geeft het rendement ook aan. Terwijl je op de spaarrekening nauwelijks iets krijgt, kan je bij verschillende crowdfunders met gemak 10% of meer realiseren.

Ondertussen weet ik dat dit klopt, want ik ben in het eerste kwartaal van 2019 begonnen met een paar duizend euro in crowdfunding.En inderdaad: op verschillende platforms, tik ik nu bijna de 10% rendement aan. Daar zal ik in december dit jaar wel aan komen.

Maar goed, zie de beloning (rente op de spaarrekening of de leningen bij crowdfunders) als een indicatie van het risico. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

De meeste crowdfunders beloven dubbelcijferige rendementen. Behalve dan Lender & Spender, waar je het mag doen met ‘maar’ 4,1% op jaarbasis.

Het lage rendement bij Lender & Spender

Lender & Spender is een Nederlandse aanbieder. Die op zich wel Belgische klanten toestaat, maar dan moet je als Belg wel een Nederlandse bankrekening hebben. L&S maakt er geen geheim van dat het een vergunning heeft van de AFM.

Daarmee maakt het Lender & Spender een crowdfunder, die onder toezicht staat van de AFM. Redelijk uniek, al moet wel worden toegevoegd dat L&S de vergunning heeft gekregen voor het aanbieden van krediet. Dat is natuurlijk net wat anders, dan onder toezicht staan voor beleggers die in crowdfundleningen investeren, maar je kan wel stellen dat L&S hierdoor toch een paar punten voorsprong heeft op andere aanbieders. Naast het toezicht, is L&S ook aangesloten bij het Kifid.

Ook ik kan niet ontkennen dat dit een veilig gevoel geeft. En zelf heb ik daarom zonder moeite geld naar Lender & Spender gestort. Na een paar maanden tijd, is er een kleine 100 euro winst gerealiseerd op het startbedrag van 3500 euro.

lender en spender ervaringen

Ter vergelijking: bij Fastinvest staat er nu ook een kleine 100 euro winst, maar daar is de inleg van mijn kant beduidend kleiner geweest met 1000 euro.

Toch ben ik tevreden met Lender & Spender. Ja, het rendement is een stuk minder dan bij andere crowdfunders in mijn portefeuille. Maar daar staat tegenover dat je bij L&S goed inzicht krijgt in de manier waarop ze achter achterstallige leningen aangaan.

Leners die een lening niet op tijd terugbetalen, worden actief benaderd door Lender & Spender. Je kan dit ook zien in het overzicht, van al je vorderingen:

Lender & Spender ervaring

Hierboven zie je bijvoorbeeld dat er één lening is overgedragen aan een incasso-advocaat. Dit vind ik een van de positieve punten aan Lender & Spender. Bij veel andere crowdfunders, is die transparantie namelijk helemaal niet aanwezig.

Mijn ervaring met Lender & Spender

Tot nu toe heb ik niets te klagen. Het rendement is zoals beloofd. Dat is wel aan de lage kant in vergelijking met andere crowdfunders, maar je hebt wel een stukje meer transparantie dan bij veel andere partijen. Natuurlijk is ook de aansluiting bij het kifid en toezicht van de AFM een pre. Al moet je je geen illusies maken: als een lening default, ben je als investeerder gewoon je geld kwijt. Klaar.

Als ik dan toch een kritische noot mag meegeven: de kosten. Mijn ervaring bij Lender & Spender leert dat de kosten aan de hoge kant zijn.

negatieve ervaring lender en spender

De servicekosten zitten wat aan de hoge kant, maar zijn niet uitzonderlijk in vergelijking met andere crowdfunders. Maar, de opnamekosten – als je bijvoorbeeld het geld om wat voor reden dan ook direct nodig hebt – bedragen 1% van het totale bedrag dat je opneemt.

Met andere woorden: als je 5.000 euro stort en je wilt dat de volgende maand weer opnemen, kost je dat 50 euro. Dan maak je dus verlies op Lender & Spender.

Natuurlijk is dit begrijpelijk, omdat massale onttrekkingen niet goed kunnen worden opgevangen. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Welke andere crowdfunding platforms beveel je nog meer aan? Ik zit nu bij Lendahand (tevreden, laag rendement), Geld voor elkaar (iets hoger rendement maar bijna alleen maar vastgoed (oneplanetcrowd (rendment laag, wel leuke projecten), crowdaboutnow (negatief rendement slecht management vanuit organisatie op defaults).

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.