De Crowdfundresultaten uit 2019

In februari 2019 zijn we begonnen met een crowdfunding-experiment. Heel kort gezegd: het bedrag dat ik normaal maximaal in ’n risicovol aandeel zou steken, heb ik nu verdeeld over verschillende potjes van crowdfunders. Het resultaat is tot op heden  bemoedigend en met het einde van dit jaar in zicht, is het mooi om eens een eindbalans op te maken.

Het belangrijkste, de resultaten:

  • FastInvest: groeide van 1.000 naar 1.121,95 euro (12,19%)
  • Mintos: groeide van 700 naar 738,62 euro (5,51%)
  • Lender & Spender: groeide van 3.500 naar 3.616 euro (3,31%)
  • Funding Circle: heeft 19,14 euro (6,38%) opgeleverd op een inleg van 300 euro

In totaal is dat dus een rendement van: 295,71 euro (5,37%). Het mooie nieuws daarvan is dat iedereen die mij vanaf het begin heeft gevolgd, soortgelijke resultaten heeft. Het slechte nieuws is echter dat deze resultaten hopeloos achterblijven bij de brede beurs.

Vallen de resultaten tegen?

De S&P 500 doet dit jaar bijvoorbeeld 19,10%. Ruim 3,5x beter dan de crowfundportefeuille. Natuurlijk had ik meer rendement kunnen scoren als ik Lender & Spender niet had gebruikt (die keert de laagste rente uit) en het volledige bedrag bij FastInvest had geparkeerd (die keert de hoogste rente uit). Maar zelfs in dat geval, zou je wel achterblijven bij de brede markt.

Toch kan je niet stellen dat de resultaten tegenvallen, omdat dit gegeven vooraf bekend was. Het nadeel (en voordeel) van leningen, is natuurlijk de fixed fee die je ontvangt. En als de beurzen dan knallen, ben je al snel aan het underperformen.

Maar goed, rendement is natuurlijk rendement en die 5,37% is in dat licht bezien prima. De resultaten vallen voor mij dan ook niet tegen.

Eigenlijk heeft alleen FastInvest niet helemaal ‘waargemaakt’ wat ze eerder dit jaar hadden beloofd. Oplettende lezers hebben mij al vaker gevraagd, waarom ik op sommige leningen tot 16% kreeg bij FastInvest, terwijl dat nu helemaal niet meer kan.

Dat komt, omdat FastInvest ondertussen langzaam de rentes naar beneden heeft getrokken. Waardoor leningen met het hoogste rentepercentage nu nog ‘maar’ 12% geven. En niet meer de 16% die in februari dit jaar nog wel kon worden verdiend.

Fastinvest Crowdfunding

Fastinvest Crowdfunding

Nu is 12% nog steeds een flink rendement, dus je hoort mij niet klagen. Bovendien heb ik altijd van alle leningen netjes rente en inleg teruggekregen.

Negativiteit in de media

De enige kritische noot die ik dus kan geven, is dat FastInvest eerder hogere rentes beloofde en nu iets minder hoge rendementen kan uitkeren. Mag in mijn optiek geen naam hebben. Maar voor de rest heeft iedere crowfdunder verder gedaan wat was beloofd.

Dat terwijl er in de media toch berichten verschenen over crowdfunders die woekerrentes rekenen en ondernemers richting faillissementen stuurden. Lees daarvoor maar eens het artikel: ‘tientallen ondernemers failliet na lening bij ‘innovatieve’ crowdfunders uit de Trouw. 

Nu is het heel goed om te realiseren dat een slecht presterende lening, bij een kleine portefeuille (zoals die van mij) direct veel impact heeft als er niet goed gespreid is. En de kans op slechtpresterende leningen, is wel aanwezig. Ik heb er nu zelf weinig ervaring mee, behalve dan een paar underperformers via Lender & Spender, maar het onderstreept wel wat ik al vanaf het begin heb aangegeven; zie crowdfunding niet als een alternatief op sparen, maar als een alternatief op aandelen of junk bonds. En accepteer dat daar een hoger risico aan kleeft.

Ga ik volgend jaar door met crowdfunding?

Een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,37% is voor mij niet interessant. Waarom niet? Omdat er genoeg aandelen zijn die een dividend uitkeren dat rond dit niveau ligt en je daar nog mogelijke upside hebt in de vorm van koerswinst. Terwijl het risico in mijn optiek soortgelijk is.

Mocht je trouwens niet weten op wat voor aandelen ik doel? Check dan even deze blog.

Maar, crowdfunding is voor mij wel degelijk interessant. Omdat het een hele ‘makkelijke’ manier is om geld te verdienen. In tegenstelling tot aandelen, ben ik geen uren kwijtgeweest aan analyses – heb ik voor niemand uit mijn team een ticket moeten betalen om ergens heen te vliegen voor een gesprek met het management en rondleiding van bedrijven – en is alles eigenlijk heel gebruiksvriendelijk.

Ik wil dus wel doorgaan met crowdfunding, maar zal dat op een andere manier gaan invullen. Hoe dat er precies uit komt te zien, laat ik weten begin 2020 op deze blog. Lezers die mij volgen via de nieuwsbrief, krijgen dan natuurlijk een mailtje.

Ben je nog geen lid van mijn nieuwsbrief? Dan kan je hieronder even je mailadres achterlaten, bij dat oranje blok.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rudi
1 jaar geleden

dag michiel, kun je iets meer zeggen over de fiscale implicaties van dit soort leningen?

Fred Filippo
1 jaar geleden

kijk eens bij Neofinance; https://www.neofinance.com/nl?hl=nl

clem
1 jaar geleden

Beste,
Ik las recentelijk dit bericht over fast invest.

” Not so Fast Invest! An honest review from personal experience
https://www.vivainvest.eu › fastinvest-review-is-it-a-scam”

Hebt u een idee hoe ik dat dien in te schatten?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.