Cryptomunten beheren: alles dat je moet weten!

We zijn ondertussen ruim een jaar bezig met actief begeleiden in de cryptowereld. Een groot aantal beleggers die ons volgen hebben ondertussen ook al echt crypto gebruikt met het participeren in token sales of staken via de blockchain. In deze blog gaan we daarom dieper in op hoe jij jouw cryptomunten kan beheren, met de maximale gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Cryptomunten zijn volledig digitaal en staan los van het traditionele financiële systeem. Ze zijn daarom niet te koop bij een traditionele broker zoals Binck. Om deze nieuwe activaklasse te betreden moet je allereerst een account bij een crypto broker hebben. Dit is de enige plek waar je met euro’s crypto’s kan kopen. Wij raden hierin Kraken, Coinbase of Binance aan.

Een hardware wallet biedt optimale veiligheid voor crypto, lees hier de Trezor review —

Je kan vervolgens je cryptomunten bij een broker laten staan. Ook heb je de mogelijkheid om je cryptobelegging in eigen beheer te houden, met een zogenoemde wallet. Dit biedt dan weer veel meer mogelijkheden, zoals meedoen met token of NFT sales of het behalen van extra rendement (ook wel yield farmen genoemd).

We gaan alle mogelijke manieren onder de loep nemen met enkele handige tips zoals optimale veiligheid.

Download onze laatste Praktische Crypto Cursus, voor alle crypto tips —

Veilig navigeren in crypto land

Cryptomunten opslaan via een crypto broker

Veruit de makkelijkste manier om cryptomunten te bewaren is via een broker. In dit geval beheert iemand anders (de broker) jouw munten. Dat is makkelijk en tegenwoordig bij de juiste broker ook veilig.

Eén van de bekendste brokers is Coinbase. Dit miljardenbedrijf zal binnenkort bijvoorbeeld naar de beurs gaan. Zo’n partij heeft dus een heel protocol voor de bescherming van de miljarden dollars aan opgeslagen cryptomunten. In het verleden bewaarde een broker de toegang tot crypto’s (ook wel private keys genoemd) nog wel eens in de cloud van Amazon. Of had één persoon in de organisatie de volledige toegang tot alle waarde. Denk maar niet dat dit nu nog het geval is bij een partij als Coinbase.

Met een broker geniet je dus gemak en maak je gebruik van het beveiligingsprotocol van een grote partij. Daarnaast heb je simpelweg een broker nodig voor de brug van euro’s naar crypto (of weer terug).

Het is hier wel zeer belangrijk dat je een waardige partij kiest. Via een crypto broker beleg je namelijk buiten het toezicht van het AFM en heb je niet de verzekering van het Europees bankgarantiestelsel, dat je wel hebt bij een BinckBank. Mocht een broker crypto’s verliezen door bijvoorbeeld een hack, dan ben je je munten kwijt!

Kraken en Coinbase staan bekendst als veiligst, maar hebben een kleiner aanbod cryptomunten. Wil je direct toegang tot meerdere crypto’s? Dan zijn Binance of FTX een goede uitkomst. FTX heeft hier als voordeel dat het voor Nederlanders directe stortingen vanaf je bank toelaat. Binance doet dat (tot op heden) nog niet.

Enkele tips die je bij een centrale broker altijd MOET toepassen zijn:

  • Activeer tweestapverificatie bij inlog en het verzenden van fondsen (2FA)
  • Stel een back-upcode in voor 2FA

Met 2FA zorg je dat je bij inlog naast je wachtwoord ook nog een extra beveiligingscode moet invoeren die op je telefoon verschijnt. Zie dit artikel van de Consumentenbond voor meer informatie over 2FA.

Deze tips kan je bij Kraken stap voor stap doorlopen in de ‘veiligheidsmanager’.

Nadelen aan een crypto broker

Het grootste nadeel aan een crypto broker is dat je geen directe toegang hebt tot Decentralized Finance (het financiële systeem op de blockchain). Zoals het behalen van passieve inkomsten dat echt serieus geld oplevert.

Ook beheer jij jouw fondsen niet zelf, maar de crypto broker wel. Stel dit bedrijf gaat failliet, dan zullen ze meestal beslag kunnen leggen op je cryptomunten. Zie bijvoorbeeld de volgende tekst van Coinbase aan de Amerikaanse beurswaakhond:

Hiernaast ben je afhankelijk van de overheid. Stel de overheid komt toch opeens met nadelige cryptoregelgeving die zegt dat brokers niet zomaar naar de blockchain mogen verzenden, dan staan jouw crypto’s vast.

Cryptomunten in eigen beheer houden

Wij zijn voorstander van eigen beheer. Niet zo erg om het crypto ethos (sommige mensen vinden het simpelweg fijner dat een bank of broker waarde beheert, begrijpelijk). Wel om het feit dat je via eigen beheer in een wallet kan inspelen op de mogelijkheden op blockchains!

Je zal dus een zogenoemde (Ethereum) wallet moeten hebben. Voor zo’n wallet heb je twee mogelijkheden:

  • Een software wallet
  • Een hardware wallet

Met beide wallets beheer je zelf de toegang tot jouw cryptomunten. Ook wel de ‘private key’ genoemd. De private key geeft de toegang naar je cryptomunten. Een centrale broker beheert dus de private key naar jouw crypto’s. Met een wallet beheer je deze zelf.

Met een software wallet download en installeer je een stukje software op de computer. Dit stukje software bewaart dan de private key op jouw computer (en/of smartphone). Een hardware wallet is een extern device waar de private key op wordt bewaard.

Lees dit artikel voor alles over de beveiliging van je private key.

Voor- en nadelen van zelf opslaan

Het grootste verschil tussen een software en hardware wallet is dat een software wallet makkelijker te gebruiken is maar minder veilig is. Een hardware wallet is dan weer veiliger, maar minder makkelijk te gebruiken.

Software wallet gebruiken

Een software wallet installeer je op de computer. Op het moment jij een applicatie op Ethereum (of een ander crypto netwerk) wil gebruiken, is het slechts een kwestie van de wallet met enkele klikken koppelen. Wij zouden hier altijd voor Metamask gaan, omdat Metamask met het grootste aantal applicaties en crypto netwerken te gebruiken is. Ook werkt het als een extensie in je webbrowser . Check deze video hoe je Metamask installeert:

Meer informatie over het werken met Metamask lees je in dit artikel.

Hardware wallet gebruiken

Een hardware wallet moet je in tegenstelling tot een Metamask eerst kopen. Wij zouden voor een Ledger of Trezor device gaan. Mocht je een Windowsgebruiker zijn, ga dan voor Trezor. Ledger is via Windows in combinatie met Ethereum helaas niet te gebruiken momenteel. Ook vinden we het nieuwere Trezor T model een stuk fijner werken dan de modellen van Ledger.

Lees hier een volledige review van de Trezor hardware wallet —

Eenmaal jij de hardware wallet hebt doorloop je de stappen voor opstart. Je zal dan ook de wallet moeten verbinden aan je computer met meegeleverde kabel. Dat doe je overigens iedere keer wanneer je de wallet wil gebruiken.

Dit werkt op zich prima. Alleen kan je een hardware wallet alleen meestal niet verbinden met applicaties op de blockchain. Hiervoor bestaat wel een hack, die vertellen we je zo!

Maar eerst naar veiligheid. Hier is een hardware wallet een stuk beter dan een software wallet. Want met een hardware wallet bewaar je de private key (toegang tot je crypto’s) op een extern apparaatje (een soort usb-stickje). Dit externe device staat niet in contact met het internet en daarom is het voor hackers vrijwel onmogelijk om je private key te stelen.

Met een software wallet bewaar je de private key in je browser. Deze staat meestal in verbinding met internet. In het geval je op een verkeerde link klikt en een virus je computer binnendringt, dan is het voor een hacker mogelijk de private key te achterhalen en je cryptomunten te stelen. Wie crypto’s op een software wallet bewaart doet er dus sowieso goed aan om degelijke antivirussoftware te hebben.

Het beste van beide werelden

Beide wallets hebben dus voor- en nadelen. Gelukkig bestaat er een manier om de gebruiksvriendelijkheid van een software wallet en de veiligheid van een hardware wallet te genieten.

Je kan je hardware wallet aan je Metamask koppelen. Metamask dient dan als een stukje koppelsoftware voor je cryptomunten op je hardware wallet en een crypto applicatie (zoals Uniswap).

Metamask zal de crypto’s op je hardware wallet alleen weergeven en slaat deze dus niet op. Het zal zo zijn dat Metamask de fondsen op je hardware wallet nog steeds weergeeft wanneer jij de hardware wallet weer ontkoppelt. Hierbij wil ik even zeggen: Metamask geeft deze echt alleen weer. De private key van deze crypto’s blijft altijd veilig op je hardware wallet, ook al koppel je deze aan Metamask.

In de onderstaande video koppelen we onze hardware wallet op een software wallet:

Back-upcode hardware wallet

Tot slot nog iets héél belangrijks over de wallets. Bij aanmaak van iedere wallet wordt een back-upcode gegenereerd. Dit is een code bestaande uit 12 of 24 verschillende (Engelse) woorden en wordt ook wel de ‘seed phrase’ genoemd.

Met deze reeks woorden heb je altijd toegang tot de private key van de wallet. Mocht je bijvoorbeeld jouw wallet hebben verloren of je wachtwoord/pincode kwijt zijn, dan heb je met de back-upcode weer toegang.

Wie deze back-upcode heeft, heeft toegang tot jouw cryptomunten.

Het is dus belangrijk om deze code NOOIT op de computer op te slaan, maar wel op papier. Doe dat op verschillende plekken en het liefst nooit in de buurt bij jouw hardware wallet.

In dit artikel vertellen we je alles over hoe jij je cryptomunten het veiligst opslaat.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
36 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Join the Google Seo expert group.

1 jaar geleden

Let me introduce you to the Sports Toto site.

1 jaar geleden

Here are the best sites for sports betting.

1 jaar geleden

Let me introduce you to the Sports Toto site.

1 jaar geleden

Let me introduce a massage to recover your tired body from the Cebu trip.

1 jaar geleden

I saw your blog well. If you visit my blog, you can get useful information.

1 jaar geleden

Join the Google Seo expert group.

1 jaar geleden

I saw your blog well. If you visit my blog, you can get useful information.

1 jaar geleden

Let me introduce a massage to recover your tired body from the Hobol trip.

1 jaar geleden

필리핀마사지I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

1 jaar geleden

Let me introduce you to the Sports Toto site.

1 jaar geleden

Excessive gambling can come as a great misfortune.

1 jaar geleden

Let me introduce a massage to recover your tired body from your trip to Anheles.

1 jaar geleden

Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

1 jaar geleden

As a 17-year-old, Kim Si-woo shot to prominence in 2012 by becoming the youngest player to earn a PGA Tour card through the gruelling Qualifying School, which is often regarded as the hardest test in the game. He prevailed through four stages.

1 jaar geleden

The national team is due back in Seoul early Wednesday and the canceled scrimmage will not be made up.

1 jaar geleden

For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

1 jaar geleden

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

1 jaar geleden

Kim performed incomparably well in the 2022-23 season’s World Cup as she managed five golds in the first five World Cup events, before marking the last race with a silver.

1 jaar geleden

l be followed by the same quintet of pitchers that had been tabbed for one inning each: Yang Hyeon-jong, Lee Yong-chan, Kim Won-jung, Koo Chang-mo and Go Woo-suk.

1 jaar geleden

Kim was at a disadvantage stamina-wise, because she had raced all six events of the 2022-23 season’s ISU World Cup that ended last month, with Leerdam appearing in only five.

1 jaar geleden

I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

1 jaar geleden

naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

1 jaar geleden

KGC then played the Beerman at Okinawa Arena in Okinawa on Saturday, putting on an even more dominant performance.

1 jaar geleden

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

1 jaar geleden

“Yeah, my dad keep talking to me, you’re not the top player, so don’t try to act like a top player,” smiled Kim Si-woo, whose four PGA Tour wins ranks him behind only countryman K.J. Choi and Japan’s Hideki Matsuyama, who have eight wins apiece, as Asian golfers with the most wins on Tour.

1 jaar geleden

Kim was at a disadvantage stamina-wise, because she had raced all six events of the 2022-23 season’s ISU World Cup that ended last month, with Leerdam appearing in only five.

1 jaar geleden

I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

1 jaar geleden

I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

1 jaar geleden

Kim ended his bachelor days last December by tying the knot with Korean LPGA Tour player, Oh Ji-hyun. He joked that going through the wedding preparation was so nerve-racking that it would help him deal with tournament pressure when he’s battling for the next win, hopefully at The Players.

1 jaar geleden

KGC then played the Beerman at Okinawa Arena in Okinawa on Saturday, putting on an even more dominant performance.

1 jaar geleden

I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

1 jaar geleden

“I am happy that I medaled at a big event like the World Junior Figure Skating Championships after I did last year,” Shin said through her management company All That Sports on Friday. “I want to complement the factors that I felt insufficient this season and want to work to be a better skater next season.”

1 jaar geleden

I just like the helpful information you provide in your articles

1 jaar geleden

I really like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment!

1 jaar geleden

I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.