Crowdfunding voor beleggers: 3 interessante partijen

Als smallcapplatform kijken wij voornamelijk naar aandelen. Maar in de afgelopen maanden zien we ook steeds meer kansen bij crowdfunding. Hoe dat zit, en waarom je als belegger best eens mag kijken naar crowdfunding? We leggen het je graag uit.

Natuurlijk moeten we direct even aangeven: het zijn alternatieve investeringen. Dat betekent dat ook dit soort investeringen, net zoals aandelen, een risico kennen. Doe daarom, net zoals bij aandelen, ook altijd je eigen huiswerk en kijk of dit soort investeringen bij je passen.

Dat gezegd hebbende, beginnen we graag met een concept dat ondertussen steeds meer ingeburgerd raakt bij consumenten (en beleggers).

Peer-to-peer lenen (crowdfunding)

Dit is een redelijk oud concept, in een nieuw jasje.

Een goede vriend of neef die een beetje financiële hulp kan gebruiken voor de inbouw van een nieuwe keuken, kan meestal wel een of meerdere kleine leningen afsluiten bij vrienden of familie.

En dat is precies wat peer-to-peer lenen doet: het samenbrengen van kleine kredietaanvragen met beleggers die daarin willen investeren.

Met andere woorden: je financiert hiermee een particuliere lening, die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een auto of een nieuwe keuken. Daarmee neem je dus eigenlijk de rol van een bank over.

Waarom dit interessant is voor beleggers? Rendement en looptijd.

Veel van de leningen hebben een korte looptijd (maximaal een paar jaar, maar veel vaker een paar maanden) en keren rendementen uit die oplopen tot ruim 14%.

Daarom vinden wij het zo interessant voor beleggers. Een P2P-lening houdt een beetje het midden tussen aandelen en een achtergestelde obligatie.

Hiermee is het dus risicovoller dan een normale obligatie, maar staat daar wel een veel hoger rendement tegenover.

Aan wat voor ‘hoge rendementen’ je dan mag denken? Dat hangt natuurlijk van de lening af:

• Lage risicocategorie: 3 tot 5%
• Gemiddelde risicocategorie: 6 tot 9%
• Hoogste risicocategorie: 10 tot 16%

Wat bepaalt het risico van zo’n lening? In de eerste instantie wordt het rendement bepaalt aan de hand van de kans dat de kredietnemer zijn schuld kan aflossen.

Voordat leners om geld vragen wordt er natuurlijk een onderzoek gedaan door het platform.

Denk hierbij aan de kredietwaardigheid, leeftijd, bestedingsruimte en inkomsten. De resultaten worden weer in een risicocategorie gestopt, waarbij je soms een hoger of juist een lage risicoklasse krijgt toegekend.

Zo weet je als belegger redelijk snel waar je aan toe bent en kan je een ruwe inschatting maken van het risico dat je loopt.

Snelgroeiende markt

Hoewel de markt voor P2P in Nederland en België nog vrij klein is, is het in bijvoorbeeld Engeland en Duitsland al veel gebruikelijker om zo geld te lenen.

Maar ook in Italië – waar traditioneel de obligatiemarkt veel populairder is dan de aandelenmarkt – is P2P groot.

Er zijn dan ook verschillende internationale platforms, waarbij je kan investeren in een lening. Het enige nadeel: veel van deze platforms zijn dus nog in het engels, maar verder werkt het allemaal zoals je bij een NL of BE platform zou verwachten.

Een platform waar wij de laatste tijd veel naar hebben gekeken is FastInvest. Dit platform valt op, omdat ze werken met een terugkoopgarantie.

In het geval dat een kredietnemer zijn schuld niet kan aflossen, gaat bij FastInvest de standaard wanbetalingsgarantie in werking.

Dat komt er in het kort op neer dat FastInvest met een reservefonds (van FastInvest en kredietpartners) garant zal staan voor de schuld.

FastInvest kan zo garanderen dat de belegger zijn geld weer terugkrijgt, en de kredietnemer via een FastInvest-procedure moet betalen. Maar daar heeft een belegger dan al niets meer mee te maken.

Hieronder hebben we een selectie van leningen waar u – op het moment van schrijven – bij FastInvest in kan investeren:

Crowdfunding fastinvest

Leningen bij FastInvest

Zoals je ziet zijn hier leningen uit Spanje en Denemarken. Maar het is ook mogelijk om te investeren in leningen van kredietnemers uit Polen en Engeland.

In Polen liggen de rendementen gemiddeld net wat hoger, maar daarmee ook het risico. Die hebben we dus even uit deze selectie gelaten.

De rendementen verschillen hier van 9 tot 10%. Met looptijden die variëren van 3 tot ongeveer 9 maanden.

Als we bijvoorbeeld eens inzoomen op de Spaanse lening, dan kunnen we zien:
• Looptijd: 4 maanden
• Doel van lening: consumentenlening
• Inkomen van de kredietnemer: 1.2000 euro
• Bedrag van de lening: 2.200 euro
• Demografische gegevens

Crowdfund beleggen

Daarnaast kan je ook nog zien wanner de investering wordt terugbetaald en op welk schema je de rente krijgt uitgekeerd. Je kan ook zien, hoeveel andere investeerders hebben geïnvesteerd in deze lening.

Zoals je ziet: het gaat hier om consumentenleningen, met wat kleinere bedragen.

Dat heeft als voordeel dat je als belegger veel sneller wordt ‘gedwongen’ om wat te spreiden. Je kan namelijk geen 20.000 euro investeren in één lening, want meestal liggen de leningen ergens tussen de 2.000 tot 4.000 euro.

Het andere voordeel is natuurlijk ook dat de bedragen voor FastInvest behapbaar blijven: mocht een kredietnemer toch niet kunnen betalen, dan kan een lening van 2.000 euro net wat makkelijker worden gegarandeerd, dan een lening van 200.000 euro.

Bij FastInvest kan je als belegger gratis een account aanmaken.


En dat raden we je zeker aan: het is letterlijk binnen 2 minuten geregeld (en gratis), waarbij je direct kan zien welke leningen er nu allemaal zijn ter investering.

Overigens is FastInvest niet de enige partij die P2P-leningen faciliteert. Bovendien hoef je als P2P-lening, niet alleen te investeren in consumentenleningen, maar kan je bijvoorbeeld ook kijken naar bedrijfskrediet.

Maar daarover straks meer.

Er is namelijk nog een ding, waar we wel even op willen wijzen: de regelgeving.

Een jonge sector in beweging, is natuurlijk altijd leuk voor beleggers. Zeker met de mooie rendementen die je via dit soort leningen kan krijgen.

Het is alleen wel zo, dat veel van deze partijen (nog) niet onder toezicht van de AFM staan.

Nu zijn er heel veel investeringen die niet onder toezicht hoeven te staan en in het geval van dit soort partijen, is het vaak ook logisch te verklaren.

Omdat het nog zo’n jonge sector is hebben veel waakhonden nog geen concrete regelgeving gemaakt, specifiek gericht op P2P-platformen.

Lender & Spender

Toch zijn er partijen, die wel onder toezicht staan. En eentje daarvan, is Lender & Spender in Nederland. Ook dit is een partij, die het mogelijk maakt om geld te lenen zonder dat een bank nodig is.

In plaats daarvan, kunnen beleggers zoals wij investeren.

Lender & Spender pakt het daarbij heel mooi aan: een belegger kan alleen investeren in een pakket leningen. Elke investering wordt gespreid over alle leningen die op dat moment niet in achterstand zijn.

Je investeert dus altijd in leningen zonder betaalachterstand. En altijd gespreid. Je kan dus niet, zoals bij FastInvest , 1 lening selecteren.

Het is vergelijkbaar met een ETF.

Je koopt direct een mandje van aandelen (in dit geval schulden) zonder allemaal verschillende transacties te doen.

Het grote voordeel van deze manier van werken vinden we in het risico. Zelfs met een klein bedrag, is het mogelijk om direct te spreiden. Op het moment van schrijven, kan er direct worden gespreid in 665 leningen.

We merken bij Lender & Spender direct dat het bedrijf onder toezicht staat. De transparantie over leningen, is bij het bedrijf namelijk heel groot. Dat zie je ook aan openheid van zaken over de achterstallige leningen.

Zo fluctueert het aantal achterstanden tussen de 1,5 tot 2,5%. Dat is een zeer acceptabel percentage.

Crowdfund

Het rendement dat beleggers kunnen ontvangen op een investering, ligt nu rond de 4,2% (netto, dus na aftrek van alle kosten van Lender en Spender). Dat is een fors stuk minder dan bij bijvoorbeeld FastInvest. Maar, zoals we al eens hebben geschreven: het risico is ook een stuk lager.

Denk onder andere aan:
• AFM toezicht
• Directe spreiding onder verschillende leningen
• Leningen hebben een langere looptijd (meestal meer dan 40 maanden)
• Krediet in Nederland (Nederlandse leningen aan Nederlandse consumenten)
• Hoge kredietwaardigheid: leningen worden alleen gegeven aan consumenten met een vaste baan of (pensioen)uitkering en geen achterstand hebben bij het BKR.

Investeren gaat overigens heel makkelijk.

Betalen kan via iDeal (maar ook Belgen kunnen zich bij L&S aanmelden). En je kan dan direct beginnen.

Beginnen met crowdfunding

Het mag duidelijk zijn dat het lagere rendement, direct kan worden verantwoord door een lager risico. Het betreft hier bijvoorbeeld geen leningen uit Spanje of Polen.

En in combinatie met de directe spreiding, kan je hierdoor veel sneller een wat groter bedrag wegzetten dan bij bijvoorbeeld FastInvest.

Goed, we gaan nog snel even door met een andere partij gericht op P2P, die ook interessant is.

Crowdfunding met Funding Circle

Funding Circle, is een bedrijf dat wellicht al bekend is bij veel beleggers. Het is namelijk een grote P2P-partij. En het leuke aan Funding Circle, is dat je investeert in bedrijven en niet in consumentenkrediet.

Op dit moment heeft Funding Circle ruim 51.000 ondernemers, die bij 81.000 investeerders krediet hebben opgehaald.

Dat lijkt in aandelen- en banktermen niet heel veel, maar voor P2P-leningen is dat groot.

Ter vergelijking: bij Lender & Spender kan je nu investeren in 665 leningen.

Bij Funding Circle investeer kan je met een klein bedrag beginnen: vanaf 100 euro is het al mogelijk om te investeren, waarbij je vervolgens maandelijks de rente op je bankrekening krijgt overgemaakt. Je krijgt dus ook al direct inkomen, na maand 1.

Bij Funding Circle kan je overigens wel kiezen waar je in investeert, voor een klein overzicht van de huidige leningen (en rente per jaar):

Dit zijn hele mooie rendementen, die vergelijkbaar zijn aan FastInvest. Tussen de 10 tot 15% is geen uitzondering.

Bij FundingCircle kunnen de rendementen zelfs oplopen tot 18,9%. En hoewel het aanmaken van een account gratis is, betaal je voor deze service wel 1% van de rente.

Daarbij werkt FundingCircle met een risicoklasse-systeem, waarbij je voor het hoogste risico ook het hoogste rendement kan krijgen. Na aftrek van kosten, blijft daar dan 18,90% over:

crowdfunding investeren

Daarmee is FundingCircle ook een heel interessante alternatieve beleggingskans. 

De rendementen zijn mooi, je investeert in bedrijven (en dus altijd in ondernemers die geld willen verdienen in plaats van iets willen consumeren) die annuitair aflossen en aanmelden is bijzonder eenvoudig.

Direct zien hoe Michiel belegt in crowdfunding?

Schrijf je dan even hieronder in en je krijgt direct een mailtje, met daarin uitgelegd hoe Michiel belegt in crowdfund-platforms. Hij laat je stap voor stap zien, hoe een portefeuille van 5.000 euro is verdeeld over verschillende platforms, leningen en initiatieven.

Bovendien ontvang je iedere maand een update (helemaal gratis), waarin Michiel precies laat zien hoeveel rendement er is gemaakt op de investeringen.

Inschrijven kan door in het oranje blok hieronder gewoon even je mailadres achter te laten.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rudi
2 jaren geleden

Hallo Michiel. Kun je iets zeggen over het fiscale aspect van de ontvangen interesten?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.